Przepisy na kolbę kukurydzy

Przepisy na kolbę kukurydzy

Smaczna przekąska i dodatek do dania - kolba kukurydzy.

Wielu osobom kukurydza kojarzy się z małymi, żółtymi, słodkimi ziarenkami zamkniętymi w puszce. Wystarczy otworzyć, odcedzić z zalewy i dodać do wybranej potrawy: sałatki, surówki, sosu mięsnego czy warzywnego lub dodać do farszu lub omleta. Warto czasem, dla odmiany i urozmaicenia menu, kupić świeżą kukurydzę w kolbie.

Czym właściwie jest kukurydza?

Kukurydza zaliczana jest do zbóż. Już ponad 8000 lat temu jej ziarna wykorzystywane były jako pasza dla zwierząt. Istnieje kilka gatunków kukurydzy, z których dla nas najważniejsza jest kukurydza zwyczajna. Do niej zaliczamy:

Kukurydzę twardą - to głównie z niej wytwarza się mąkę, kasze i płatki kukurydziane.

Kukurydza słodka - istnieje ponad 200 jej odmian. Wykorzystywana jest jako warzywo, to właśnie z niej robi się kukurydzę konserwową oraz mrożonki i jada w postaci kolb.

Jak kupić i przechować?

Wybierając kukurydzę, zbliż kolbę do ucha i postukaj w jej trzon - w ten sposób sprawdzisz czy nie jest pusty w środku. Miejsce, w którym wyrastała łodyga nie powinno być ciemne, brązowy kolor świadczy o tym, że kolba została zerwana co najmniej 2 dni temu. Włókna wyrastające z czubka kolby powinny być jedwabiste, o jasnej barwie, złoto-żółtawej oraz nieco lepkie. Rozgniecione ziarnko świeżej kukurydzy ma mleczny sok.

Najlepiej wykorzystać zakupione kolby kukurydzy tego samego dnia. Jeśli jednak nie jest to możliwe włóż je do lodówki. Nie usuwaj pozostałości liści, dzięki nim kukurydza nie utraci swej naturalnej wilgotności.

Przygotowanie kolby

Zacznij od usunięcia liści, a następnie cienkich, podłużnych włókien.

Istnieje wiele sposobów gotowania świeżej kukurydzy. Można ugotować ją na parze, a także upiec w piekarniku lub na grillu.

1. Rozgrzej piekarnik do około 180°C.

2. Opłukaną i osuszoną kolbę posmaruj odrobiną masła.

3. Posyp ulubionymi przyprawami, np. słodką papryką, koperkiem, pietruszką, bazylią, oregano czy rozmarynem.

4. Zawiń kukurydzę w folię aluminiową.

5. Włóż do gorącego piekarnika i piecz przez około 25-35 minut.

Najłatwiej jednak ugotować ją w wodzie:

1. Włóż opłukana kolbę kukurydzy do garnka.

2. Zalej zimną wodą.

3. Gotuj, aż ziarna zmiękną, zazwyczaj gdy woda zacznie mocno się gotować.

Możesz także ugotować kukurydzę we wrzącej wodzie:

1. Zagotuj w garnku wodę.

2. Włóż do niej kolbę.

3. Gotuj przez około 5 minut.

Niezależnie, którą metodę wybierzesz, nie sól wody. Nie schładzaj także ugotowanej kolby w zimnej wodzie, ponieważ sprawi to, że ziarna kukurydzy staną się rozmoczone i nieapetyczne.

Gotową kukurydzę posmaruj świeżym masłem. Możesz także wymieszać wcześniej masło z ulubionymi przyprawami.

Kasia Mućka

Zobacz też: Jak zrobić kukurydzę na grillu?

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
15:06, 07.09.2011
suppper zrobie w piekarniku
Gość
10:10, 17.02.2011
spoko

Przepisy kulinarne:

Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Muffinki bananowe
Muffinki bananowe
Roztapiamy masło.Mąkę wraz z sodą przesiewamy do ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
A próbowaliście nowego absolwenta tego smakowego o smaku wiśniowym?
Ja mam ten infi grill i nie jest to takie do bani jak pisał kolega poniżej, bardzo fajnie się ...
Zakupiłem dzisiaj pestki dyni i orzechy laskowe, sugerując się tym artykułem. Tak do ...
będę próbował własną wersję osmakachzesmakiem.pl
OK! Chicken ~ Gość
Pychota.Obsluga wspaniala. Zmienili lokalizacje. Dla zainteresowanych nowy adres ul. Struga 40
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.254