Herbatki rozgrzewające

Herbatki rozgrzewające

Gdy czujesz, że kręci Cię w nosie i zaczynasz mieć dreszcze przygotuj sobie wspaniałą, rozgrzewającą herbatkę.

Dni stają się coraz krótsze i zimniejsze, za oknem zaczęły królować silne wiatry i deszcze. A my, bez względu na pogodę czy niepogodę, musimy wędrować do pracy, szkoły lub po codzienne sprawunki. Zziębnięci i nieraz przemoczeni wracamy do domu, wówczas pierwszą myślą i marzeniem jest szybkie rozgrzanie się, a także zapobiegnięcie przeziębieniu. I w tym momencie najlepiej jest przygotować sobie wspaniałą, domową rozgrzewającą herbatkę, która nie tylko, jak sama nazwa wskazuje, rozgrzeje, ale dodatkowo kojąco wpłynie na gardło.

Przeczytaj koniecznie: Najlepsze na jesienne i zimowe chłody - grzańce i grogi

Herbata goździkowa

Składniki:

- 2 łyżeczki czarnej herbaty

- 5 goździków

- 5 ziaren kolendry

- 4 ziarna ziela angielskiego

- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

- 1/4 łyżeczki cynamonu

- miód pszczeli

Sposób przygotowania:

1. Do czajniczka, najlepiej z podgrzewaczem, wsyp herbatę i wszystkie przyprawy.

2. Zagotuj wodę, odczekaj 2-3 minuty, po czym zalej herbatę 2-2,5 szklankami wody.

3. Przykryj czajniczek i odstaw na 7-10 minut. Jeśli nie masz do niego podgrzewacza, okryj do specjalnym ocieplaczem lub okręć ręcznikiem.

4. Przecedź herbatę przez drobne sitko i posłódź miodem.

Herbatka imbirowo-malinowa

Składniki:

- 2 łyżeczki czarnej herbaty

- 4 plasterki korzenia imbiru

- 3 łyżki soku malinowego

- 4 goździki

- 2 plasterki pomarańczy

- łyżeczka miodu pszczelego

Sposób przygotowania:

1. Do czajniczka wsyp herbatę, dodaj imbir i goździki.

2. Zagotuj wodę, odczekaj 2-3 minuty, po czym zalej herbatę 2-2,5 szklankami wody.

3. Przykryj czajniczek i odstaw na 7-10 minut. Jeśli nie masz do niego podgrzewacza, okryj do specjalnym ocieplaczem lub okręć ręcznikiem.

4. Zamieszaj herbatę. Dodaj miód, sok malinowy oraz plasterki pomarańczy. Ponownie przykryj czajniczek i odczekaj 4-6 minut.

Herbatka imbirowo-miętowa

Składniki:

- 15g korzenia imbiru

- 3 łyżki posiekanej świeżej mięty

- pomarańcza

- cytryna

- 4 ziarenka pieprzu

- miód pszczeli

Sposób przygotowania:

1. Imbir obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.

2. Włóż go do garnka. Dodaj miętę oraz pieprz i zalej 600ml wody.

3. Gotuj przez 12-15 minut na dość dużym ogniu.

4. Przetnij w poprzek cytrynę oraz pomarańczę i wyciśnij z nich sok.

5. Zestaw garnek z herbatką z kuchenki i odczekaj około 2-3 minut. Następnie wlej sok z cytryny i pomarańczy.

6. Przecedź herbatkę przez gęste sitko i rozlej ją do kubków. Do każdej porcji dodaj łyżeczkę miodu.

Herbatka imbirowo-cytrynowa

Składniki:

- 2 łyżeczki herbaty

- 10g świeżego imbiru

- skórka z 1/2 cytryny

- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

- miód pszczeli

Sposób przygotowania:

1. Obierz imbir i pokrój go w cienkie plasterki lub drobną kostkę.

2. Skórkę z cytryny pokrój w cienkie paseczki.

3. Do małego garnka włóż imbir i skórkę z cytryny. Zalej 2 szklankami wody i doprowadź do mocnego wrzenia.

4. Do czajniczka wsyp herbatę i zalej ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryj czajniczek. Jeśli nie masz do niego podgrzewacza, okryj do specjalnym ocieplaczem lub okręć ręcznikiem.

5. Po około 7-10 minutach zamieszaj herbatę.

6. Nalej herbatę do kubka, najlepiej przez sitko. Do każdej porcji dodaj łyżeczkę soku z cytryny i miodu.

Herbatka z rumem

Sposób przygotowania:

- łyżeczka herbaty

- 2 łyżki rumu

- łyżeczka miodu pszczelego

- łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj wodę i odczekaj 2-3 minuty.

2. Herbatę wsyp do kubka i zalej ją wodą.

3. Przykryj kubek spodeczkiem lub specjalnym wieczkiem. Odczekaj około 4-6 minut.

4. Przecedź herbatę.

5. Dodaj do niej rum, sok z cytryny oraz miód.

Kasia Mućka

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
14:39, 07.04.2011
Proponuję także Herbatę zimową z przyprawami. Składniki: 6 saszetek Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru 250ml soku pomarańczowego 250ml soku ananasowego 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżeczka goździków ½ kory cynamonu 1 laska wanilii 20g cukru brązowego 2 łyżki miodu kilka plasterków pomarańczy Przygotowanie: Zaparzyć herbatę w 1 litrze wody w temperaturze ok. 85 st C, parzyć 2-3 min. Następnie dodać wszystkie składniki oprócz plasterków pomarańczy i cynamonu. Doprowadzić do wrzenia, dodać cynamon. Odstawić z ognia i pozostawić pod przykryciem 2-3 min.. Całość przecedzić. Herbatę podawać gorącą, udekorowaną plastrami pomarańczy i wanilii.
Gość
15:39, 29.09.2010
no, to imbir rządzi :)) Ale jeśli chodzi o herbatki z imbirem, to i tak wolę wypić gotową, owoce cytrusowe z imbirem od irvinga. Wyjmuję z pudełka, zalewam, czekam kilka minut i piję.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.469
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});