Dodawanie ziół i przypraw

Dodawanie ziół i przypraw

Zioła i przyprawy powinny podkreślić naturalny smak produktów, a nie przykryć go lub zmienić. Należy dobierać je dość ostrożnie nie przesadzać z użyciem zbyt dużej liczby dodatków w jednym daniu.

Zioła i przyprawy powinny podkreślić naturalny smak produktów, a nie przykryć go lub zmienić. Wiele ziół i przypraw dopełnia kompozycji aromatów zawartych w potrawie, jak również w innych dodanych doń składnikach. Należy dobierać je jednak dość ostrożnie nie przesadzać z użyciem zbyt dużej liczby dodatków w jednym daniu.

Przeczytaj także: Przechowywanie ziół i przypraw

Aby nabrać odpowiednią ilość ziół lub przypraw z większego pojemnika, użyj suchej łyżeczki. Nie syp z niego wprost do gorącej potrawy, ponieważ unosząca się para może niekorzystnie wpłynąć na smak produktu, który pozostaje w środku. Wilgoć przyspiesza też jego psucie i zbrylanie się.

Zioła liściaste takie jak oregano, bazylia czy tymianek, rozkrusz w dłoniach tuż przed dodaniem do potrawy, aby szybciej i intensywniej uwolniły tkwiący w nich smak i aromat. Podobnie rzecz ma się ze świeżo mielonymi przyprawami, na przykład pieprzem czy gałką muszkatołową. W długo gotujących się potrawach najlepiej dodać je pod koniec przyrządzania, aby ich smak się nie "wygotował". Zioła można dodać pod koniec obróbki termicznej, lub na samym początku. W pierwszym przypadku ich smak będzie bardziej intensywny, w drugim zaś - lepiej połączy się z innymi walorami potrawy.

Całe przyprawy, a także liście laurowe, uwalniają smak wolniej niż te mielone czy kruszone, co czyni je doskonałym rozwiązaniem w potrawach, które muszą być poddawane obróbce termicznej przez długi czas. Te niepoddawane jej wcale, czyli na przykład dressingi sałatkowe albo przeciery owocowo-warzywne, powinno się łączyć z ziołami i przyprawami nawet kilka godzin przed podaniem, aby całość zdążyła się "przegryźć". Jeśli nie masz tyle czasu, spróbuj lekko podgrzać przyprawiany płyn, aby przyspieszyć uwalnianie smaku, a następnie schłódź całość do odpowiedniej temperatury. Przygotowując dressing sałatkowy, wymieszaj zioła i przyprawy z octem, a następnie odczekaj kilka chwil, zanim dodasz olej lub oliwę z oliwek. Smak będzie bardziej wyrazisty.

Nie ma jednej zasady w kwestii zalecanych ilości ziół i przypraw. Ich intensywność różni się w zależności od gatunku, a także potrawy, w której mają zostać użyte. Najlepiej zacząć od sprawdzonego przepisu i dodać dokładnie tyle, ile jest w nim podane, a dopiero później eksperymentować w celu zadowolenia indywidualnych gustów.

Jeśli przygotowujesz potrawę nie posiłkując się żadnym przepisem, zacznij od użycia 1/4 łyżeczki na każde cztery porcje, pół kilograma mięsa albo dwie szklanki sosu lub zupy. Spróbuj, a jeśli uznasz, że to za mało, wówczas dodaj więcej. W przypadku suszonego czosnku albo pieprzu cayenne, zmniejsz wspomnianą ilość początkową o połowę. Smak czerwonej papryki zyskuje na intensywności w trakcie gotowania, dlatego jej również użyj w wersji podstawowej w stosunkowo niewielkich proporcjach.

Ziół i przypraw możesz z powodzeniem używać dla obniżenia zawartości w diecie cukru i soli, na przykład jeśli wymaga tego stan Twojego zdrowia. Ilość pierwszego z tych dwóch produktów zredukujesz lub wręcz wyeliminujesz dzięki dodatkowi cynamonu, goździków, imbiru lub ziela angielskiego, którymi podkreślisz naturalną słodycz deserów i dań z owocami. Sól natomiast stanie się mniej potrzebna, jeśli użyjesz pieprzu, proszku curry, albo ulubionej mieszanki suszonych ziół.

Aby wzmocnić i podkreślić smak oraz aromat przypraw takich jak kmin, kolendra, gorczyca, mak, sezam czy nasiona kopru, możesz je podprażyć. W tym celu rozgrzej dość masywną patelnię na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i praż je przez dwie do pięciu minut, aż zapach stanie się bardzo intensywny, a barwa lekko brązowa. Nie przestawaj mieszać całości, aby produkty się nie zwęgliły. Pupi

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
21:12, 18.03.2015
Kiedyś robiłem spaghetti wg prawdziwie włoskiego przepisu. Tam było polecane nieużywanie przypraw do potrawy tylko włożenie w kawałku zawiązanego płótna na sznurku i usunięcie po gotowaniu. Od tego czasu nie znalazłem takiego przepisu. Może gotowanie schodzi na psy jak całe żarcie. Dla mnie najlepsze były ziemniaki z zsiadłym mlekiem, wszystko z własnych wyrobów posypane skwarkami z własnej świni.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.391
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});