Obiadowy recycling - co zrobić z resztkami z obiadu

Obiadowy recycling - co zrobić z resztkami z obiadu

Często okazuje się, że po obiedzie zostało nam jedno udko z kurczaka lub pół szklanki ugotowanego ryżu czy kilka ziemniaków. Co z nimi zrobić?

Często okazuje się, że po obiedzie zostało nam jedno udko z kurczaka lub pół szklanki ugotowanego ryżu czy kilka ziemniaków. Takie ilości zazwyczaj nie wystarczają na kolejny posiłek dla całej rodziny, więc wstawiamy je do lodówki i zapominamy. W końcu resztki z obiadu trafiają do kosza. Na szczęście można je wykorzystać i przygotować z nich wiele smacznych dań. Oto kilka pomysłów:

Przeczytaj koniecznie: Studenckie życie - gotowanie dla jednej osoby

Ugotowane ziemniaki

Doskonale nadają się do przygotowania wielu, różnorodnych potraw: klusek śląskich, pyz, kopytek, zapiekanek, sałatek, kotletów, można je także podsmażyć na patelni czy użyć do zrobienia farszu do ruskich pierogów.

Zapiekanka z ziemniaków i brokułów

Składniki:

ziemniaki

brokuły - 1 opakowanie

pomidory - 2 sztuki

sos pomidorowy - 1 szklanka

starty żółty ser - garść

cebula - 1 sztuka

kiełbasa - 1 pętko

sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Krok 1: Brokuły ugotuj na półtwardo we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Krok 2: Jeśli ziemniaki nie są utłuczone, pokrój w talarki.

Krok 3: Cebulę pokrój w drobną kostkę, a kiełbasę w plasterki. Kiełbasę możesz także zastąpić parówkami.

Krok 4: Pomidory polej wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę, po czym pokrój je w kostkę.

Krok 5: W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami ziemniaki, brokuły, pomidory, kiełbasę i cebulę.

Krok 6: Sos pomidorowy mocno dopraw pieprzem, majerankiem oraz niewielką ilością soli.

Krok 7: Polej sosem potrawę, posyp startym serem.

Krok 8: Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do około 180°C i zapiekaj przez kilkanaście minut.

Kotlety ziemniaczane

Składniki:

ziemniaki - 250g

cebula - 1 sztuka

jajko - 1 sztuka

mąka - 1 łyżka

masło - 1 łyżka

bułka tarta - 0,5 szklanki

olej rzepakowy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem.

Krok 2: Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle.

Krok 3: Ziemniaki połącz z cebulą, jajkiem i mąką. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4: Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5: Z powstałej masy ulep kotlety. Obtocz je w bułce tartej.

Krok 6: Usmaż kotlety na patelni, na rozgrzanym oleju.

Ugotowany ryż

Najlepszym sposobem na wykorzystanie ugotowanego ryżu jest przygotowanie sałatki, którą możesz zjeść np. na kolację.

Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem

Składniki:

ryż - 1 szklanka

wędzona pierś z kurczaka - 1 pojedyncza sztuka

ananas w zalewie - 0,5 puszki

kukurydza - 1 puszka

majonez - 3 łyżki

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ananasa i kukurydzę odcedź z zalewy.

Krok 2: Pokrój w kostkę plastry ananasa i pierś kurczaka.

Krok 3: Ryż przełóż do miski.

Krok 4: Dodaj ananasa, kurczaka, kukurydzę i majonez.

Krok 5: Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 6: Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z ryżu i tuńczyka

Składniki:

ryż - 1 szklanka

tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka

kukurydza - 1 puszka

majonez - 3 łyżki

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Tuńczyka odsącz z zalewy.

Krok 2: Przełóż go do miski, dodaj ryż, kukurydzę oraz majonez.

Krok 3: Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Ugotowany makaron

Makaron, tak jak i ryż doskonale nadaje się jako składnik sałatek. Możesz także makaronem zastępować ziemniaki w zapiekankach, świetnie smakuje zapieczony pod beszamelem i/lub ze szpinakiem.

Ugotowana kasza gryczana

Jeżeli nie chcesz odgrzewać przygotowanej wcześniej kaszy i ponownie podawać jej z sosem, wykorzystaj ją jako składnik farszu do pierogów:

- pierogi z grzybami, serem i kaszą

- pierogi z kaszą gryczaną i serem

Z kaszy gryczanej można również zrobić doskonałe kotleciki, które podaje się polane sosem warzywnym, mięsnym lub grzybowym.

Składniki:

ugotowana kasza gryczana - 200g

starty żółty ser - 100g

jajka - 2 sztuki

śmietana - 3 łyżki

posiekana natka pietruszki - 4 łyżki

olej rzepakowy

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Przełóż kaszę do miski. Dodaj jajka, śmietanę, straty ser i natkę pietruszki.

Krok 2: Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 3: Z powstałej masy ulep małe kotleciki.

Krok 4: Na patelni rozgrzej olej i na średnim ogniu usmaż kotleciki. Pilnuj, aby nie przywarły do patelni.

Gotowane, smażone i pieczone mięso

Jeśli ugotujesz rosół na udkach z kurczaka, świetnym rozwiązaniem jest upieczenie ich. Wyłów mięso z zupy, natrzyj ulubionymi przyprawami i zapiecz, możesz także panierować je i usmażyć. Dzięki temu, w prosty sposób przygotujesz 2 dania z tej samej porcji mięsa. Ponadto mięso z kurczaka doskonale nadaje się jako składnik farszy do naleśników, krokietów, pierogów, knedli, pizzy. Możesz je drobno pokroić lub zmielić.

Z obiadowego mięsa, nie tylko drobiu, można również przygotować potrawkę. Wystarczy pokroić je na mniejsze kawałki, zalać szklanką rosołu, dodać podgotowane i pokrojone warzywa, np. marchewkę, brokuły, całość zagęścić niewielką ilością mąki i doprawić do smaku.

Resztki mięsa oraz wędlin możesz dodać do bigosu. Jeśli po obiedzie zostanie Ci trochę gulaszu, następnego dnia usmaż placki ziemniaczane i polej je nim, natomiast wszelkie sosy możesz dodawać do zup.

Warzywa

Z warzyw pozostałych z zup przygotowuje się przede wszystkim sałatki. Oczywiście najprościej jest zrobić tradycyjną, często podawaną w polskich domach, sałatkę jarzynową. Jej wersji jest jednak bardzo wiele - do ugotowanych, pokrojonych w kostkę warzyw możesz dodać ugotowane na twardo jajka, groszek konserwowy, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę, konserwowego ogórka oraz majonez, chrzan lub musztardę. Nie stosuj za każdym razem tych samych dodatków, zmieniaj je, a także ich ilości. Nie bój się także trochę poeksperymentować, wypróbuj różne przyprawy i zioła, które mogą nadać sałatce całkiem nowego smaku. Taką sałatkę można później podać na kolację albo zapakować do plastikowego pojemniczka i zjeść w pracy czy szkole na drugie śniadanie.

Innym pomysłem jest wykorzystanie gotowanych warzyw pozostałych z obiadu jako farszu lub elementu farszu do naleśników czy zapiekanek. Świetnie nadają się do tego np. brokuły, kalafior, brukselka. Można do nich dodać starty żółty ser, czerwoną fasolę z puszki, kukurydzę, cebulę, czosnek i trochę mięsa z zupy lub wkroić pozostały z drugiego dania kotlet mielony, dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbasę czy parówki, a następnie odpowiednio doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Tak przygotowany farsz wystarczy już tylko zawinąć w placki naleśnikowe i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Jeśli masz ochotę na zapiekankę, przełóż farsz plastrami podgotowanych ziemniaków, makaronem, ryżem albo ryżem i zapiecz w rozgrzanym piekarniku.

Kasia Mućka

Zobacz: Co zrobić z czerstwego pieczywa?

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
20:35, 21.02.2011
hi, new to the site, thanks.

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.333