Studenckie życie - gotowanie dla jednej osoby

Studenckie życie - gotowanie dla jednej osoby

Kto z samotników nie ma dość spaghetti z sosami ze słoika, sadzonych jajek, albo smażonego kurczaka? Nie sądzisz, że fajnie byłoby ugotować coś pysznego tylko dla siebie?

Perspektywa jedzenia posiłku w samotności działa na nas z reguły demotywująco do jakichkolwiek działań kuchennych. Najfajniej gotować jest dla kogoś, aby później wspólnie zasiąść do stołu i cieszyć się spotkaniem. Samotnie gotujemy z reguły rzeczy najprostsze i takie, których przygotowanie i zjedzenie zajmuje niedużo czasu. Kto z samotników nie ma dość spaghetti z sosami ze słoika, sadzonych jajek, albo smażonego kurczaka? Nie sądzisz, że fajnie byłoby ugotować coś pysznego tylko dla siebie? Pamiętaj, że gdy gotujesz tylko dla siebie możesz przyrządzić swoje ulubione potrawy, nie martwiąc się, że ktoś inny ich nie lubi.

Oto kilka rad, które pomogą Ci w przygotowywaniu ciekawych potraw dla singla.

Zamrażaj

Newralgicznym punktem gotowania jest świeżość i dostępność produktów. Aby produkty się nie zepsuły, a wizyty w sklepie nie musiały być zbyt częste zacznij mrozić. Dostępne opakowania z reguły nie uwzględniają tego, że niektórzy potrzebują tylko 1 porcji. Jeśli kupisz dużą paczkę mięsa mielonego lub udek z kurczaka, podziel je na pojedyncze porcje, takie które wystarczą Ci na jeden - dwa obiady i zamroź. Zamrozić możesz też przygotowane ciasto na pizze, warzywa, owoce, gotowe pieczenie, zupy i gulasze. Dzięki mrożeniu nie jesteś skazany na to samo danie przez cały tydzień. Jeśli nie masz zamrażarki np.; w akademiku postaraj się gotować jedną potrawę na dwa dni, albo na dwa posiłki.

Nie trzymaj się ściśle przepisów. Z reguły przepisy opracowywane są dla kilku osób, najczęściej co najmniej czterech. Nie oznacza to, że musisz zmniejszyć ilość produktu czterokrotnie. Czasem jeden produkt może występować w tej samej ilości bez względu na ilość stołowników. Pamiętaj też, żeby dokładnie sprawdzać na ile osób przeznaczony jest przepis, żeby nie jeść tej samej potrawy przez 5 dni z rzędu. Największy problem stanowią w tym przypadku zupy.

Jakie techniki?

Najwygodniejszą, choć najmniej zdrową metodą przyrządzania potraw dla singla jest smażenie. Smażyć możesz wszystko, nawet warzywa, które mają być dodatkiem do potrawy.

Szybko przyrządzisz też coś na grillu lub upieczesz w piekarniku. Zawinięcie w papier pergaminowy lub folię aluminiową mięsa i warzyw pozwala na równoczesne upieczenie wszystkich składników potrawy.

Najlepszym rozwiązaniem jest jednak gotowanie na parze. Specjalna konstrukcja naczyń sprawia, że równocześnie możesz przygotować wszystkie składniki dania.

Przeczytaj: Sposoby na przyrządzanie warzyw

Transformacja

Aby uciec od nudy i się nie przepracować korzystaj z tego co zostało już raz zrobione. Na przykład ugotowany rosół może posłużyć Ci następnego dnia do zrobienia pomidorowej ? wystarczy dodać przecier pomidorowy. Nie zjedzone mięso z pieczonego kurczaka możesz natomiast następnego dnia pokroić w kostkę i podać go na ciepło łącząc z ryżem, warzywami i sosem, albo na zimno w sałatce.

Jajka w tortilli

Porcje: 1

Czas przygotowania: 15minut

Jajka jadamy raczej osobno, ale przekonajmy się, że wcale tak nie musi być. Możemy je zjeść na obiad inaczej niż tylko sadzone.

Co potrzebujesz:

- 2 jajka

- tortilla - 1 sztuka

- ser żółty - 10dkg

- salsa - 2 łyżki

- kapusta pekińska - 2 liście

- kolendra suszona, sól i pieprz - według uznania

Ugotuj jajka na twardo, pokrój na dowolne kawałki. Tortillę podgrzej w mikrofalówce lub piekarniku z plastrami sera żółtego. Nałóż na ser pokrojoną kapustę pekińską i jajka po czym zalej salsą i przypraw.

Kurczak z kuskusem

Porcje: 1

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki:

- Kuskus - 1/2 szklaki

- pierś z kurczaka - 150g

- pół małej cebuli

- mrożone warzywa na patelnię - 1 szklanka

- sos sojowy - według uznania

- pieprz, sól

- olej rzepakowy - 2 łyżki

Kurczaka umyj i pokrój w niedużą kostkę. Włóż mięso do miski, zalej sosem sojowym i przypraw. Na patelni rozgrzej olej podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj mięso. Początkowo smaż na dużym ogniu, a gdy mięso z każdej strony zmieni kolor, zmniejsz ogień. Usmażone mięso zdejmij z patelni. Na tę samą patelnie wrzuć warzywa i podlej je niewielką ilością wody. Kuskus zalej gorącą wodą. Gotowe warzywa zmieszaj z kaszą i dodaj mięso. Kaczka

Dowiedz się:

Co powinien jeść student?

Rady dla studenta - jak przetrwać?

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nie tylko pierogi warto w tej restauracji zjeśc, ale także ruskie i kopytka. Wszystko jest ...
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.571