Jak zrobić kruche ciasto

Jak zrobić kruche ciasto

Ciasto kruche to jedno z ciast, które każda, nawet najmniej doświadczona gospodyni, przygotuje z łatwością. Możesz je samodzielnie przygotować w domu. Wystarczy, że włożysz w to odrobinę serca.

Ciasto kruche jest głównym składnikiem tart (owocowych i warzywnych), babeczek i mazurków. Może stanowić spód szarlotek czy serników. Jego przygotowanie jest niezwykle proste.

Przeczytaj także: Jak zrobić piernik

Podstawowe składniki:

Mąka

Do przygotowanie ciasta kruchego można użyć dowolnej mąki pszennej, jednak polecana jest krupczatka. Przed przystąpieniem do zagniatania koniecznie powinna zostać przesiana. Dzięki temu mąka będzie pulchna, sypka i pozbawiona grudek. Należy użyć ilości dokładnie określonej w przepisie. Nadmiar mąki może spowodować, że ciasto będzie twarde i mniej delikatne.

Cukier

Kruche ciasta sporządzane są z cukru pudru. Ten rodzaj wypieków charakteryzuje się niewielką wilgotnością i cukier kryształ może się nie rozpuścić podczas przygotowywania ciasta. Na powierzchni pozostają wówczas widoczne kryształki. W trakcie pieczenia cukier ulega karmelizacji i na gotowym cieście zauważalne są ciemne plamki. Nadmiar cukru może zmienić konsystencję ciasta. Stanie się ono wówczas lepkie, twarde i dość luźne, co utrudnia jego wałkowanie i formowanie.

Przeczytaj również: Po jakim czasie psują się sypkie dodatki do ciast

Tłuszcz

Jednym z podstawowych składników ciasta kruchego jest tłuszcz. Dzięki niemu wypieki są kruche i delikatne. Tłuszcz wykorzystywany do przyrządzania kruchych ciast powinien mieć stałą konsystencję, czyli nie może być to olej czy oliwa. Można użyć masło lub margarynę. Należy także zachować prawidłowe proporcje pomiędzy tłuszczem, mąka i cukrem, które powinny wynosić 2 : 3 : 1.

Żółtka jaj

Ostatnim niezbędnym składnikiem są żółtka kurzych jaj. Można dodawać zarówno surowe jak i gotowane. Pierwsze z nich nadadzą ciastu nieco plastyczności i ułatwią zagniatanie. Gotowane żółtka zwiększają kruchość wypieków.

Przeczytaj też: Jak sprawdzić świeżość jajka

Odpowiednio dobrane składniki kruchego ciasta są połową sukcesu. Drugą jest odpowiednie jego sporządzenie i upieczenie.

Przygotowanie ciasta:

  1. Na duży blat lub stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy w niej niewielkie wgłębienie.
  2. Dodajemy tłuszcz, a następnie żółtka i cukier. Dokładnie siekamy nożem wszystkie składniki, by je ze sobą połączyć. Jest to dość pracochłonny sposób, który może zniechęcić zapracowanych lub mniej wprawnych kucharzy, jednak efekt zadowoli nawet najbardziej wybredne gusta. Ciasto możemy także zagnieść ręcznie. Musimy szybko je rozetrzeć, aby czas, kiedy ciasto ma kontakt z dłońmi był jak najkrótszy. Pod wpływem ciepła (także pochodzącego z rąk) użyty tłuszcz się rozpuszcza, ciasto ma luźniejszą konsystencję i trzeba wgnieść w nie większą ilość mąki. Powstałe ciasto jest wówczas twarde i mniej delikatne. Innym sposobem na dokładne wyrobienie jest posłużenie się robotem kuchennym.
  3. Niezależnie od metody przygotowania ciasta, przed upieczeniem musimy je schłodzić. Wstawiamy je, pod przykryciem, na około 20-30 minut do lodówki.
  4. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i nadajemy mu pożądany kształt. Musimy zwrócić uwagę, by nie podsypywać mąki, można jedynie lekko oprószyć blat lub stolnicę. Nie podsypujmy mąki, ponieważ jej nadmiar sprawi, że ciasto będzie twarde.
  5. Przekładamy rozwałkowany placek na natłuszczoną blachę. Jeśli jest on duży, delikatnie nawijamy ciasto na wałek i za jego pomocą przenosimy. Spody do kruchych babeczek wycinamy bezpośrednio foremkami, które następnie wylepiamy ciastem. Możemy pominąć wałkowanie ciasta i od razu wylepić nim blachę lub foremki.
  6. Przed wstawieniem do piekarnika powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem. Ta prosta czynność pozwoli uniknąć powstania nieestetycznych wybrzuszeń i pęcherzy.
  7. Kruche ciasta zawsze wstawiamy do nagrzanego już piekarnika. Pieczemy je w temperaturze 200-220°C. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości rozwałkowanego placka i zazwyczaj wynosi od kilku do kilkunastu minut. Warto obserwować piekące się ciasto i wyjąć je z piekarnika, gdy uzyska złocistą barwę. Jest wówczas kruche, delikatne a przede wszystkim smaczne!

Sprawdź także: Jak zrobić biszkopt

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
14:33, 04.08.2011
pycha
Gość
14:50, 25.07.2011
proste a wygląda na pyszne jutro upieke mniam....
Gość
17:03, 16.04.2011
ziania koles ale jaja smazenie ich jest bardfzo proste jak kostek/@!!!!!
Gość
17:01, 16.04.2011
ale jaja!!!!!!!!!!!
Gość
10:56, 09.02.2011
pycha

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.809