Warszawskie smaki, warszawskie potrawy

Warszawskie smaki, warszawskie potrawy

Warszawa, podobnie jak inne duże miasta, a zwłaszcza stolice, stanowi niezwykłą mieszankę ludzi i kultur, można odnaleźć w niej wpływy różnych regionów i krajów.

Warszawa, podobnie jak inne duże miasta, a zwłaszcza stolice, stanowi niezwykłą mieszankę ludzi i kultur, można odnaleźć w niej wpływy różnych regionów i krajów. Od wieków przybywali tu mieszkańcy z różnych rejonów Polski, Europy i świata, zarówno kupcy oferujący swoje towary, w tym potrawy, posłowie, a także wiele osób poszukujących lepszego życia. Do Warszawy przyjeżdżali Ormianie, Francuzi czy Włosi. Ludzie osiedlali się, przejmowali warszawskie zwyczaje, ale zachowywali też elementy własnej kultury. Przywozili swoje przyprawy i żywność, wykorzystywali swoje tradycyjne przepisy, adoptując je do dostępnych w okolicy produktów, stopniowo zmieniając i udoskonalając.

Trudno dziś jest określić jaka jest kuchnia warszawska i czy właściwie istnieje, gdyż zawiera w sobie większość cech kuchni staropolskiej. Dawniej wyraźnie dzieliła się na kuchnię ludzi bogatych i biednych. Podobnie jak w całej Polsce, w Warszawie jadano bardzo tłusto, wybierano głównie wołowinę, mleko, masło, jaja i sery. Okoliczne lasy obfitowały w zwierzynę łowną i leśne owoce, a w Wiśle pływały łososie i jesiotry, dlatego też na warszawskich stołach często pojawiały się potrawy z dziczyzny, ryb, jagód, borówek i grzybów. Ubodzy mieszkańcy mięso spożywali sporadycznie, ich posiłki opierały się głównie na potrawach z ryb, mąki oraz tego, co można było znaleźć w lasach. Z tego powodu łatwiej jest mówić o daniach warszawskich niż kuchni.

Jakie więc potrawy jadali Warszawiacy? Bardzo dużą popularnością cieszyły się policzki wołowe, dziś bardzo rzadko pojawiające się w menu. Ponadto, jadano duże ilości ryb słodkowodnych, przede wszystkim jesiotrów oraz minogi, a także kawior, raki i homary oraz łowione w Wiśle łososie.

Wiele potraw znanych w całej Polsce, w Warszawie zyskało nowe, niepowtarzalne oblicze. Do tradycyjnych nazw dodano określenia: "warszawski", "warszawska" lub "po warszawsku". Dlatego w stolicy w wielu restauracjach i lokalach, zwłaszcza serwujących kuchnię staropolską, dostępne są flaki po warszawsku, baba warszawska czy schab po warszawsku. Przed wojną niemal każda restauracja w Warszawie miała swoje danie specjalne, z którego słynęła. Obecnie dawne warszawskie smaki można poznać głównie na Pradze. Niektóre z potraw dostępne są tylko w kilku konkretnych miejscach w mieście i są ściśle z nimi kojarzone, jak np. słynne pyzy z Bazaru Różyckiego, flaki z Gocławia, rurki z kremem z Ronda Wiatraczna czy rosół z wkładką z Czerniakowa.

Na uwagę zasługują także wspaniałe warszawskie słodkości: bajadery, delikatne i lekkie pączki, pańska skórka, WZ-ka i całkiem nowa - Zygmuntówka.

Przeczytaj koniecznie: Słodka Warszawa, czyli ciastka w Stolicy

Flaki po warszawsku z pulpetami

Składniki:

flaki wołowe - 1kg

szponder wołowy - 200g

wątróbka cielęca - 200g

szpik wołowy - 100g

włoszczyzna - 1 pęczek

cebula - 1 sztuka

natka pietruszki - 1 garść

parmezan - 100g

jajko - 1 sztuka

masło - 50g

bułka tarta - 100g

mąka - 2 łyżki

ziele angielskie - 4 ziarenka

liść laurowy - 1 sztuka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

Krok 1: Flaki dokładnie oczyść i umyj.

Krok 2: Pokrój je w paski, zalej wrzątkiem i gotuj przez dwie godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę.

Krok 3: Ze szpondra i włoszczyzny ugotuj wywar. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę soli.

Krok 4: Przecedź gotowy wywar, dodaj flaki i całość gotuj przez 30 minut.

Krok 5: Ugotowaną włoszczyznę pokrój w paski.

Krok 6: Cebulę poszatkuj i podsmaż na maśle.

Krok 7: Do miękkich flaków dodaj pokrojone warzywa i cebulę.

Krok 8: Z mąki i masła przygotuj zasmażkę, którą rozprowadź niewielką ilością wywaru i dodaj do flaków.

Krok 9: Przypraw zupę do smaku imbirem, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i gotuj całość jeszcze przez 10 minut.

Krok 10: Zmiel na maszynce do mięsa szpik i wątróbkę. Dodaj jajko, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą w takiej ilości, aby masa zrobiła się dość gęsta.

Krok 11: Dopraw masę solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Krok 12: Z masy mięsnej uformuj małe pulpety.

Krok 13: Włóż pulpety do gorącej zupy i gotuj wszystko ok. 20 minut.

Krok 14: Flaki z pulpetami rozlej do miseczek, posyp startym parmezanem.

Pyzy z mięsem po warszawsku

Składniki:

ziemniaki - 1kg

wołowina - 400g

słonina - 100g

masło - 50g

mąka - 4 łyżki

jajka - 3 sztuki

cebula - 1 sztuka

czerstwa bułka - 1 sztuka

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ziemniaki obierz i umyj.

Krok 2: Połowę z nich zetrzyj na drobnej tarce i mocno odciśnij z nich wodę do miseczki. Skrobię, która osiądzie na dnie miseczki, dodaj z powrotem do ziemniaków.

Krok 3: Pozostałą część ziemniaków ugotuj, po czym ostudź i zmiel na maszynce do mięsa.

Krok 4: Połącz ze sobą obydwie masy ziemniaczane.

Krok 5: Dodaj mąkę, dwa jajka, sól i całość krótko zagnieć.

Krok 6: Wołowinę opłucz, pokrój ma mniejsze kawałki, zalej niewielka ilością wody i ugotuj do miękkości.

Krok 7: Ugotowane mięso zmiel wraz z podsmażoną na maśle cebulą oraz namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką.

Krok 8: Do masy dodaj jedno jajko, sól oraz pieprz i wszystko wymieszaj.

Krok 9: Z masy ziemniaczanej uformuj małe placki, na które nakładaj mięsny farsz.

Krok 10: Sklej placki tak, by powstały kulki.

Krok 11: Wrzuć pyzy na wrzącą, lekko osolona wodę i gotuj przez ok. 5 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.

Krok 12: Gotowe pyzy podawaj ze skwarkami ze słoniny.

Katarzyna Mućka

Poznaj także: Legendy warszawskie

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.39
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});