Jak zrobić nalewkę?

Jak zrobić nalewkę?

Wraz z nastaniem mody na Slow Food, przyrządźmy własną nalewkę, bo nalewka to naprawdę wolno powstający napitek.

Oprócz wspaniałych miodów i wielowiekowej tradycji warzenia piwa, Polska może pochwalić się wyśmienitymi nalewkami. Nalewkę można zrobić dosłownie na wszystkim. Wyśmienite i dobre dla zdrowia są alkohole przygotowane na miodzie, kwiatach, liściach, owocach, a nawet korzeniach lub korze roślin. Lecznicze właściwości nalewek odkrył już Hipokrates, który stwierdził, iż moc działania ziół wzmacnia zalanie ich alkoholem.

Dlatego wraz z nastaniem mody na Slow Food, przyrządźmy własną nalewkę, bo nalewka to naprawdę wolno powstający napitek. Jej przygotowanie, choć wymaga cierpliwości w każdym z przypadków jest prostsze od zrobienia dobrego rosołu.

W zasadzie nalewki można przyrządzać tylko z zalanych alkoholem owoców z dodatkiem cukru. Jednak dla poprawy ich smaku możemy według własnego uznania uzupełniać je dodatkami takimi, jak skórka z cytryny czy pomarańczy, przyprawy korzenne (kardamon, gałka muszkatołowa), czy innymi alkoholami. Najważniejsze, aby wszystkie składniki były świeże i najlepiej z ekologicznej uprawy. Pamiętajmy również o konieczności wykorzystania do nalewek wody źródlanej lub przegotowanej filtrowanej i o tym, aby zlać alkohol we wskazanym w przepisie czasie. Aby nasza nalewka zachowała najlepszą jakość przechowujmy ją koniecznie w ciemnej butelce.

Jak podaje się nalewki?

Oczywiście tego źródła mocy lepiej nie pić za wiele i za dużo na raz, dlatego nalewki podaje się w małych, 50ml kieliszkach, a niektóre można podawać na łyżeczce jak lek.

Propozycje niam.pl:

Nalewka na cynamonie

Składniki:

- laska cynamonu - kawałek około 10g

- litr spirytusu

- 1 szklanka miodu

- 3 szklanki wody

Opis przygotowania:

1. Kruszymy korę cynamonu (pamiętajmy, iż wszystkie suche składniki nalewki muszą być rozdrobnione), wrzucamy do dużego słoja, zalewamy spirytusem i dwiema szklankami wody.

2. Słoik dokładnie zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa tygodnie.

3. Podczas macerowania kilkakrotnie potrząsamy słojem.

4. Ostatniego dnia (po dwóch tygodniach) zagotuj 1 szklankę wody.

5. Ostudź wodę do temp. około 40°C.

6. Do wody dodaj miód i dokładnie zamieszaj, aby miód całkowicie się rozpuścił.

7. Przygotowaną mieszankę wlej do słoja ze spirytusem, zakręć słój i odstaw na kolejne 24 godziny.

8. Przefiltruj nalew przez gazę do butelek, zakręć i odstaw w zaciemnione i chłodne miejsce.

Nalewka czosnkowa

Ma właściwości bakteriobójcze. Stosowano ją niegdyś jako remedium na bóle reumatyczne i w chorobach krążenia.

Składniki:

- 3 główki czosnku

- pół litra wódki

- około 6 łyżek miodu

Opis przygotowania:

1. Czosnek obieramy i kroimy bardzo drobno.

2. Wrzucamy czosnek do słoika i zalewamy go wódką zmieszaną z miodem.

3. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 dni.

4. Podczas macerowania, co dwa dni wstrząsamy słojem.

5. Po 10 dniach nalewkę przecedzamy do butelek.

6. Nalewkę przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Nalewka na herbacie

Co potrzebujesz:

- 4 łyżki stołowe herbaty

- 2 łyżki stołowe miodu

- szklankę wody

- 1 laskę cynamonu

- pół szklanki koniaku

- 2 szklanki białego, słodkiego wina

- 2 szklanki spirytusu

Opis przygotowania:

1. Zagotuj wodę z miodem i posiekaną wanilią, przykryj pokrywką i gotuj przez kilka minut.

2. Przygotowaną miksturą zalej herbatę, mocno zaparzoną przecedź.

3. Wlej napar do butelki.

4. Dolej wino, spirytus, koniak i dobrze zamieszaj.

5. Zakręć szczelnie lub zatkaj korkiem i odstaw na około 3-4 miesiące.

Smorodinówka

Słodko-kwaśna nalewka o przepięknym intensywnym kolorze, może okazać się pomocna w dolegliwościach jelitowych oraz przy przeziębieniu, gdyż działa przeciwzapalnie.

Potrzebne będą:

- 1kg czarnych porzeczek

- pół litra wódki

- pół litra spirytusu

- 250g cukru

- 3 łyżki miodu

- 3 goździki

- laska cynamonu

- 2 laski wanilii

Opis przygotowania:

1. Owoce oddziel od gałązek, umyj, osącz na sicie.

2. Wrzuć do słoja i zalej alkoholami. Przypraw.

3. Pozostaw dobrze zamknięty słój w ciepłym miejscu na 6 tygodni. Co jakiś czas wstrząśnij nim.

4. Po 6 tygodniach zlej nalew, a owoce zasyp cukrem i dodaj miód.

5. Po tygodniu połącz syrop z nalewem, przefiltruj przez gazę i rozlej do butelek.

6. Butelki pozostaw w zaciemnionym, chłodnym miejscu na 6 miesięcy.

Czereśniówka

Nalewka z czereśni jest źródłem antocyjanów - przeciwutleniaczy. Ponadto stosowana była niegdyś jako nalewka lecznicza w reumatyzmie,

Co potrzebujesz:

- Czereśnie - 1kg

- pół kilo cukru

- litr spirytusu 96%

- 80 ml soku z cytryny

- 1 ziarenko kardamonu

- kawałek skórki z cytryny

Opis przygotowania :

1. Wybierz dojrzałe owoce czereśni. Umyj je, osącz i wydryluj.

2. Wrzuć owoce do dużego słoja i zalej spirytusem.

3. Dodaj oczyszczoną z białego włókna skórkę z cytryny i rozgnieciony kardamon.

4. Słoik szczelnie zakręć i pozostaw w ciepłym miejscu na około miesiąc. Co 2 dni wstrząsaj delikatnie słoikiem.

5. Po miesiącu zlej nalew i dodaj sok z cytryny.

6. Nalew przelej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne i chłodnie miejsce.

7. Czereśnie zasyp cukrem, gdy się rozpuści, zlej sok do słoja i wlej do niego nalew.

8. Po 10 dniach nalewkę przefiltruj przez gazę i zlej do butelek.

9. Szczelnie zakręcone butelki przechowuj w zaciemnionym, chłodnym miejscu przez około 3 miesiące.

Orzechówka

Orzechówkę przygotowujemy latem, gdy orzechy są jeszcze mocno niedojrzałe. Jest świetnym środkiem na niestrawność.

Składniki:

- 150g niedojrzałych orzechów

- 1 litr spirytusu

- 10dkg miodu akacjowego

Opis przygotowania:

1. Orzechy zamroź. Następnie rozmroź, pokrój w paski i wrzuć do słoika. (Dzięki zamrożeniu, substancje szybciej wydostaną się z komórek rośliny i dostaną się do alkoholu)

2. Następnego dnia zalej je spirytusem i odstaw ciepłe miejsce.

3. Po miesiącu zlej nalew.

4. Orzechy zalej miodem i odstaw. Od czasu do czasu wstrząśnij.

5. Po dwóch tygodniach przecedź syrop z orzechów i połącz go z nalewem.

6. Nalewkę przelej do ciemnych butelek i odstaw w ciepłe zaciemnione miejsce na 6 miesięcy.

Każda nalewka sporządzana jest na alkoholu, dlatego mimo ich właściwości leczniczych nie podawajmy ich dzieciom ani kobietom ciężarnym.

A.K.

Spróbuj innych przepisów na wyborne nalewki:

Krupnik kurpiowski

Aroniówka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.551
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});