Jak wyczyścić piekarnik

Jak wyczyścić piekarnik

Z piekarnikiem jest trochę tak, jak ze zdrowiem: lepiej zapobiegać niż leczyć.

Z piekarnikiem jest trochę tak, jak ze zdrowiem: lepiej zapobiegać niż leczyć. Nikt chyba nie lubi walczyć z zaschniętymi resztkami jedzenia, sadzą i osadem. Podczas pieczenia, wyłóż dno piekarnika folią aluminiową, która zbierać będzie skapujący ewentualnie tłuszcz lub płynne ciasto. Jeśli mimo to urządzenie się zabrudzi, wyczyść je, kiedy temperatura opadnie, ale zanim zabrudzenie przyschnie. Niewielkie plamy można potraktować po prostu zwilżoną szmatką lub gąbką oraz zwykłym środkiem czyszczącym przeznaczonym do urządzeń kuchennych. Nabyć go można w każdym sklepie z chemią i artykułami gospodarstwa domowego.

Przeczytaj koniecznie: Sprzątanie kuchni - nie takie straszne

Nawet jeśli zachowujesz czujność i chronisz swój piekarnik przed zaplamieniem pieczonymi produktami, w pewnym momencie i tak nadejdzie czas, kiedy trzeba będzie go gruntownie wyczyścić.

Niektóre nowsze modele piekarników wyposażone są w funkcję samoczyszczenia. W tym przypadku pracy jest zdecydowanie mniej. Wystarczy wyjąć ruszt i włączyć tryb czyszczący, a następnie odczekać kilka godzin. Kiedy proces się zakończy, należy wytrzeć rozmiękczony osad wilgotną szmatką lub gąbką. W czasie gdy piekarnik sam się sprząta, doprowadź do ładu kratki rusztu. W tym celu posłuż się specjalną metalową myjką, która skutecznie zdrapie przyschnięte resztki tłuszczu i jedzenia. Na zewnątrz piekarnik można przetrzeć gąbką. Użyj zwykłego środka do mycia okien, aby wyczyścić wszystkie szklane i chromowane powierzchnie, a także nadać im wysoki połysk.

Jeśli nie posiadasz samoczyszczącego się piekarnika, musisz poświęcić na sprzątanie nieco więcej czasu i energii, ale to wciąż nie jest takie trudne, jak się wydaje. Na początek, zaopatrz się w parę gumowych rękawiczek (im dłuższe, tym lepiej), aby ochronić skórę przed niekorzystnym działaniem silniejszego środka czyszczącego, przeznaczonego specjalnie do piekarników. Zapewnij swobodny przepływ powietrza w kuchni, jako że tego typu środki chemiczne często wydzielają opary, które mogą być potencjalnie szkodliwe dla zdrowia.

Czas działania substancji czyszczącej powinien być podany na opakowaniu. Większość środków do czyszczenia piekarników należy zostawić na kilka godzin lub nawet całą noc. Niektórym natomiast wystarczy po prostu więcej niż dwie godziny. Przygotuj się na intensywne zdrapywanie i spłukiwanie, które towarzyszyć będzie usuwaniu środka czyszczącego z wnętrza piekarnika. Zanim ponownie wykorzystasz urządzenie do pieczenia, upewnij się, że chemicznej substancji już w nim nie ma.

Jeśli wolisz nie stosować tak silnych środków, na przykład dlatego, że szczególnie zależy Ci na bezpieczeństwie środowiska, wypróbuj mieszankę białego octu i proszku do pieczenia lub sody spożywczej. Delikatnie zwilż wnętrze piekarnika wodą, a następnie wysyp je grubą warstwą proszku lub sody. Pozostaw na około trzy godziny. Po tym czasie spryskaj piekarnik białym octem przelanym do rozpylacza. Kiedy ocet wejdzie w kontakt z proszkiem do pieczenia, zauważysz musowanie. Oznacza to, że przyschnięty brud zaczyna się rozpuszczać. Pozostaw wszystko na kolejnych kilka godzin, a następnie wytrzyj piekarnik gąbką zwilżoną w odrobinie wody. Ten "naturalny" sposób czyszczenia powinien być równie skuteczny jak użycie chemicznych środków.

Jeśli natomiast w ogóle nie czujesz się na siłach, aby samodzielnie zająć się czyszczeniem piekarnika, poszukaj specjalistów, którzy za odpowiednią opłatą, zrobią to za Ciebie. To może być szczególnie dobry pomysł po intensywnej eksploatacji urządzenia, na przykład w okresie świątecznym.

Niezależnie od tego, jaki sposób wybierzesz, utrzymanie piekarnika w czystości przedłuży jego żywotność i skuteczne działanie.

Pupi

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
13:55, 22.03.2013
Przydało się-dzięki.

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
podpłomyka z ogniska jeszcze nie jadłam i chętnie spróbuję, sugeruję natomiast zrobić ...
Kiełbasa piwna ~ Gość
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.242