Jak zamrozić pierogi

Jak zamrozić pierogi

Własnoręczne przygotowanie pierogów może okazać się czasochłonne. Warto więc od razu zrobić ich większą ilość i część zamrozić. Podpowiadamy jakie pierogi zamrozić, surowe czy już ugotowane.

Własnoręczne przygotowanie pierogów nie jest trudne, choć dla niektórych może okazać się czasochłonne. Warto więc od razu zrobić ich większą ilość i część zamrozić. Wówczas możemy podać pierogi, kiedy będziemy mieli ochotę, ale bez długotrwałych przygotowań. Zamrożone danie może także okazać się doskonałym pomysłem na szybki posiłek, kiedy nie mamy czasu na gotowanie.

Wielu osobom nasuwa się pytanie - jakie pierogi zamrozić, surowe czy już ugotowane? Co zrobić, aby się nie posklejały, a w trakcie późniejszego gotowania nie popękały?

Pierogi można mrozić zarówno surowe i ugotowane, sam sposób zamrażania w obu przypadkach jest bardzo podobny.

Sprawdź, jak zrobić ciasto na pierogi

Przygotowanie

- lepiąc pierogi postaraj się by ciasto miało odpowiednią konsystencję i nie było zbyt cienko rozwałkowane, upewnij się, że pierogi są mocno zlepione;

- surowe pierogi możesz zblanszować, czyli włożyć na kilka sekund do wrzącej wody, a następnie wyjąć i ostudzić, ale blanszowanie nie jest konieczne;

- jeśli zamierzasz mrozić ugotowane pierogi, podczas gotowania dodaj do wody kilka kropel oliwy.

Mrożenie

- pierogi rozłóż luźno na tacy lub na desce do krojenia, nie mogą stykać się ze sobą;

- wstaw tacę z pierogami do zamrażarki na około 1-2 godziny;

- wyjmij pierogi i przełóż je do foliowego woreczka przeznaczonego do mrożenia żywności i ponownie włóż do zamrażarki.

Rozmrażanie

- pierogi wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody;

- dodaj kilka kropel oliwy;

- gotuj przez 6-7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Do mrożenia nadają się nie tylko ulepione już pierogi. Możesz również zamrozić zagniecione, surowe ciasto. Wystarczy włożyć je do woreczka na mrożonki i zamrozić. Dzięki temu znacznie skrócisz czas przygotowywanych później pierogów, ponadto za każdym razem możesz serwować pierogi z innym nadzieniem.

Kasia Mućka

Poznaj także: Krótka historia pierogów

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
14:31, 30.09.2012
To może zmień przepis lub popraw wykonanie, ja mrożę surowe - są pyszne i nie czuję różnicy między robionymi na świeżo i żadne kupne ich jeszcze nie przebiły. Chyba, że chodzi ci o reklamę pierogarni.
Gość
11:31, 21.03.2011
pierogi mrożone są wodniste i pozbawione swojego oryginalnego smaku. nie wiem jak się to robi w pierogarniach, a tam raczej też zamrażają większe porcje pierogów, ale np. takie pierogi jak jadam w Starym Młynie nie mają nic wspólnego z moimi rozmrożonymi, nawet tymi własnej roboty.

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
super w gory. polecam
mini desery ~ Gość
Jami, jami, wygląda obłędnie i pewno jest mega smaczny. Ciężko byłoby mi to powtórzyć, tak ...
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
tabelka zasłonięta - niestety masakra
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.153