Co zrobić z białek?

Co zrobić z białek?

Często po zrobieniu ciasta, czy tatara pozostają nam białka. Szkoda je wyrzucać, a nie każdy lubi niskokaloryczną jajecznicę, dlatego proponujemy kilka doskonałych sposobów na wykorzystanie białek.

Często po zrobieniu ciasta, czy tatara pozostają nam białka. Szkoda je wyrzucać, a nie każdy lubi niskokaloryczną jajecznicę, dlatego proponujemy kilka doskonałych sposobów na wykorzystanie białek. Oczywiście białka możesz zamrozić i wykorzystać przy okazji robienia panierki do kotletów. Ale po co? Skoro na same białka jest kilka smacznych przepisów.

Beza z owocami

Składniki:

- Śmietana 36%tł. - 300ml

- Świeże owoce - 250g

- Białko jaja kurzego - 5 sztuk

- Cukier - 7 dkg

- Wanilia - 1 szczypta

- Orzechy włoskie - 40g

- Rozpuszczona czekolada - 100ml

Sposób przygotowania:

1. Świeże białka z dodatkiem odrobiny cukru ubijamy w kociołku nad parą na pianę. Całość ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubita piana musi mieć krystaliczny połysk i jednolitą konsystencję.

2. W międzyczasie rozkładamy pergamin na tortownicy.

3. Sztywną pianę wykładamy na blachę.

4. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 100-130°C piekarnika.

5. Śmietanę ubijamy z resztą cukru i wanilią.

6. Upieczoną bezę od razu wyjmujemy z piekarnika.

7. Gotową bezę wykładamy na talerz, część z wierzchu kruszymy i przekładamy do szklanki.

8. Część owoców rozgniatamy widelcem. Wykładamy rozgniecione owce na bezę i posypujemy je pozostałymi.

9. Wierzch posypujemy orzechami, pokruszoną bezą i polewamy gorącą czekoladą.

10. Przed podaniem schładzamy.

Babka na białkach

Składniki:

- Mąka - 1kg

- Mleko - 0,5 l

- Drożdże piekarskie - 6 dkg

- Cukier - 16 dkg

- Masło - 21 dkg

- Migdały - 3 dkg

- Białko jaja kurzego - 8 sztuk

- Sól - 1 łyżka stołowa

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy 250 gramów mąki, wlewamy mleko i rozdrobnione drożdże.

2. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny.

3. Gdy masa sfermentuje, dodajemy resztę mąki, ubitą pianę z białek, cukier, sól i migdały pozbawione łupin.

4. Ciasto zagniatamy i dodajemy stopione masło (20dkg).

5. Ponownie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

6. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy w taki sposób, by sięgało do połowy jej wysokości.

7. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.

Całuski brzoskwiniowe

Składniki:

- Brzoskwinie - 25 dkg

- Białko jaja kurzego - 4 sztuki

- Cukier - 25 dkg

Przygotowanie:

1. Pokrojone brzoskwinie dusimy pod przykryciem bez dodatku wody, cały czas mieszając.

2. Następnie przecieramy przez sito, przekładamy do miski, dodajemy cukier i ubitą pianę z białek.

3. Całość ucieramy aż masa zgęstnieje.

4. Nakładamy łyżką na papier małe porcje i zapiekamy w piekarniku.

5. Zapieczone porcje pozostawiamy na 2-3 dni w suchym miejscu do całkowitego wyschnięcia.

Kawa po belgijsku

Składniki:

- Kawa czarna - 150 ml

- Białko jaja kurzego - 1 sztuka

- Ekstrakt z wanilii - 1/2 łyżeczki do herbaty

- Mleko - 30 ml

Przygotowanie:

1. Ubijamy białko z wanilią na pół-sztywno.

2. Spieniamy mleko.

3. Do nagrzanej filiżanki wlewamy kawę, dodajemy piankę ubitą z mleka.

4. Na wierzch nakładamy ubite z wanilią białko.

Keks z białek

Składniki:

- Białko jaja kurzego - 7 sztuk

- Cukier - 150 g

- Mąka - 150 g

- Masło - 120 g

- Rodzynki sułtańskie - 50 g

- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki stołowe

- Orzech włoski - 1 garść

- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki do herbaty

- Bułka tarta - 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:

1. Przesiewamy mąkę.

2. Białka bijemy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy.

3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

4. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do piekarnika.

5. Pieczemy przez godzinę, w temperaturze 150°C.

Z białek możesz zrobić również maseczkę, która ściąga i wygładza skórę.

Wystarczy ubić pianę z białka, nałożyć ją na twarz omijając okolice oczu i pozostawić na 20 minut. Wygładzona cera i ściągnięte pory gwarantowane.

A.K.

Dowiedz się, co możesz zrobić z czerstwego pieczywa?

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
16:43, 21.07.2017
wh0cd15694 tetracycline cheap dapoxetine
Gość
07:29, 17.07.2017
wh0cd922170 antibiotics cipro PREDNISOLONE
Gość
12:04, 10.07.2017
wh0cd612045 hoodia casodex plaquenil oct plendil
Gość
20:13, 15.02.2013
W przepisie Babka na białkach jest chyba błąd? Łyżka stołowa soli? I co to za proporcje - 1 kg maki? Kto piecze babke z kilograma maki?Jesli zechce zmniejszyc ilosc maki to do zwazenia pozostlych skladnikow potrzebna jest waga laboratoryjna.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd546237 atorvastatin antabuse pill advair diskus online
wh0cd501390 sildenafil yasmin revia furosemide prednisolone
wh0cd868763 medrol pak
wh0cd252342 trental lamisil digoxin alesse birth control trandate 100mg lithium website
wh0cd465093 buy disulfiram online bupropion sr 150 mg tablet meclizine where can i buy propecia ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.43