Co zrobić z białek?

Co zrobić z białek?

Często po zrobieniu ciasta, czy tatara pozostają nam białka. Szkoda je wyrzucać, a nie każdy lubi niskokaloryczną jajecznicę, dlatego proponujemy kilka doskonałych sposobów na wykorzystanie białek.

Często po zrobieniu ciasta, czy tatara pozostają nam białka. Szkoda je wyrzucać, a nie każdy lubi niskokaloryczną jajecznicę, dlatego proponujemy kilka doskonałych sposobów na wykorzystanie białek. Oczywiście białka możesz zamrozić i wykorzystać przy okazji robienia panierki do kotletów. Ale po co? Skoro na same białka jest kilka smacznych przepisów.

Beza z owocami

Składniki:

- Śmietana 36%tł. - 300ml

- Świeże owoce - 250g

- Białko jaja kurzego - 5 sztuk

- Cukier - 7 dkg

- Wanilia - 1 szczypta

- Orzechy włoskie - 40g

- Rozpuszczona czekolada - 100ml

Sposób przygotowania:

1. Świeże białka z dodatkiem odrobiny cukru ubijamy w kociołku nad parą na pianę. Całość ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubita piana musi mieć krystaliczny połysk i jednolitą konsystencję.

2. W międzyczasie rozkładamy pergamin na tortownicy.

3. Sztywną pianę wykładamy na blachę.

4. Wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 100-130°C piekarnika.

5. Śmietanę ubijamy z resztą cukru i wanilią.

6. Upieczoną bezę od razu wyjmujemy z piekarnika.

7. Gotową bezę wykładamy na talerz, część z wierzchu kruszymy i przekładamy do szklanki.

8. Część owoców rozgniatamy widelcem. Wykładamy rozgniecione owce na bezę i posypujemy je pozostałymi.

9. Wierzch posypujemy orzechami, pokruszoną bezą i polewamy gorącą czekoladą.

10. Przed podaniem schładzamy.

Babka na białkach

Składniki:

- Mąka - 1kg

- Mleko - 0,5 l

- Drożdże piekarskie - 6 dkg

- Cukier - 16 dkg

- Masło - 21 dkg

- Migdały - 3 dkg

- Białko jaja kurzego - 8 sztuk

- Sól - 1 łyżka stołowa

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsypujemy 250 gramów mąki, wlewamy mleko i rozdrobnione drożdże.

2. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny.

3. Gdy masa sfermentuje, dodajemy resztę mąki, ubitą pianę z białek, cukier, sól i migdały pozbawione łupin.

4. Ciasto zagniatamy i dodajemy stopione masło (20dkg).

5. Ponownie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

6. Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy w taki sposób, by sięgało do połowy jej wysokości.

7. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około godzinę.

Całuski brzoskwiniowe

Składniki:

- Brzoskwinie - 25 dkg

- Białko jaja kurzego - 4 sztuki

- Cukier - 25 dkg

Przygotowanie:

1. Pokrojone brzoskwinie dusimy pod przykryciem bez dodatku wody, cały czas mieszając.

2. Następnie przecieramy przez sito, przekładamy do miski, dodajemy cukier i ubitą pianę z białek.

3. Całość ucieramy aż masa zgęstnieje.

4. Nakładamy łyżką na papier małe porcje i zapiekamy w piekarniku.

5. Zapieczone porcje pozostawiamy na 2-3 dni w suchym miejscu do całkowitego wyschnięcia.

Kawa po belgijsku

Składniki:

- Kawa czarna - 150 ml

- Białko jaja kurzego - 1 sztuka

- Ekstrakt z wanilii - 1/2 łyżeczki do herbaty

- Mleko - 30 ml

Przygotowanie:

1. Ubijamy białko z wanilią na pół-sztywno.

2. Spieniamy mleko.

3. Do nagrzanej filiżanki wlewamy kawę, dodajemy piankę ubitą z mleka.

4. Na wierzch nakładamy ubite z wanilią białko.

Keks z białek

Składniki:

- Białko jaja kurzego - 7 sztuk

- Cukier - 150 g

- Mąka - 150 g

- Masło - 120 g

- Rodzynki sułtańskie - 50 g

- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki stołowe

- Orzech włoski - 1 garść

- Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki do herbaty

- Bułka tarta - 2 łyżki stołowe

Przygotowanie:

1. Przesiewamy mąkę.

2. Białka bijemy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy.

3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

4. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą tortownicy. Wstawiamy do piekarnika.

5. Pieczemy przez godzinę, w temperaturze 150°C.

Z białek możesz zrobić również maseczkę, która ściąga i wygładza skórę.

Wystarczy ubić pianę z białka, nałożyć ją na twarz omijając okolice oczu i pozostawić na 20 minut. Wygładzona cera i ściągnięte pory gwarantowane.

A.K.

Dowiedz się, co możesz zrobić z czerstwego pieczywa?

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
20:13, 15.02.2013
W przepisie Babka na białkach jest chyba błąd? Łyżka stołowa soli? I co to za proporcje - 1 kg maki? Kto piecze babke z kilograma maki?Jesli zechce zmniejszyc ilosc maki to do zwazenia pozostlych skladnikow potrzebna jest waga laboratoryjna.

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
Nalej ok. 3 cm wody go garnka i zagotuj.Do ŻAROODPORNEGO ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Przygotuj miskę oraz mikser lub trzepaczkę, wbij całe jajka do miski, dodaj troszkę cukru ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.433