Co zrobić, żeby ciasto nie opadło?

Co zrobić, żeby ciasto nie opadło?

Zrobiłeś wszystko zgodnie ze wskazówkami z przepisu i - ciasto opadło. Co zrobić, aby już nigdy więcej ta przykra sytuacja nie miała miejsca w Twojej kuchni?

Zrobiłeś wszystko zgodnie ze wskazówkami z przepisu i - ciasto opadło. Co zrobić, aby już nigdy więcej ta przykra sytuacja nie miała miejsca w Twojej kuchni? Oto kilka niezbędnych czynności:

Przeczytaj koniecznie: Ważne informacje dla piekących ciasta

- Jeśli do ciasta dodajesz drożdże lub proszek do pieczenia - najpierw sprawdź ich termin przydatności do spożycia, nieświeże spowodują powstanie zakalca.

- Jeżeli w przepisie używasz ubitych białek, w trakcie ubijania dodaj szczyptę soli.

- Wymieszane mikserem ciasto wstaw do piekarnika jak najszybciej, nie czekaj, w przeciwnym razie ciasto opadnie.

- Z ciastem włożonym już do formy obchodź się bardzo delikatnie, nie powinno się wstrząsać blachą, gdyż ciasto może opaść.

- Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło.

Rady dotyczące konkretnych ciast:

- Piekąc biszkopt, posmaruj tłuszczem jedynie spód blachy, a brzegi pozostaw suche.

- Aby sernik nie opadł, dodaj do ciasta 1 ugotowanego ziemniaka bądź łyżkę mąki ziemniaczanej.

- Sernik może również opaść, gdy wyjmiemy go szybko z gorącego piekarnika. Podczas pieczenia pod wpływem działania drożdży lub proszku do pieczenia w cieście powstają pęcherze, gdy raptownie wyjmiemy ciasto, temperatura gwałtownie spadnie, powietrze zamknięte w pęcherzykach zmniejszy swoją objętość i ciasto opada. Dlatego też, wyłącz piekarnik przed zakończeniem pieczenia i uchyl jedynie lekko drzwiczki piekarnika. Gdy temperatura powoli spadnie, możesz wyjąć ciasto.

J.A.

Poznaj: Ciasteczkowe tricki

Komentarze (9) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
12:43, 15.11.2016
zgadzam się na [url=http://wp.pl]http://wp.pl[/url] pisali to samo http://wp.pl
Gość
12:42, 15.11.2016
zgadzam się na http://wp.pl pisali to samo
Gość
10:38, 13.11.2016
Ciasto nie może być za rzadkie.
Gość
17:26, 11.11.2016
Wszystko co piszesz to nieprawda. Robie wszystko wg wytyczmych a i tak ciasto opada
Gość
10:54, 20.08.2015
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Gość
18:03, 27.11.2012
"Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło." to jak mam sprawdzic? czysty idiotyzm...
Gość
09:51, 10.11.2012
Bzdura, zastosowalam wszystkie sposoby i cistto opada.
Gość
08:51, 09.07.2011
ile jajek????????????????
Gość
19:02, 23.05.2011
bardzo mi to pomogło dzięki :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
w jakiś nieoczywisty sposób, trzeba zarabiać, kogo głupoty interesują ?
Kompletne bzdury. Dieta paleo czy nawet LCHF to rozwiązanie. Unikanie tłuszczu zwierzęcego to ...
dobre ale szkodliwe
Lampka jest poprawnym zwrotem, które znajduje się w słowniku języka polskiego PWN. Czy mamy ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.197