Co zrobić, żeby ciasto nie opadło?

Co zrobić, żeby ciasto nie opadło?

Zrobiłeś wszystko zgodnie ze wskazówkami z przepisu i - ciasto opadło. Co zrobić, aby już nigdy więcej ta przykra sytuacja nie miała miejsca w Twojej kuchni?

Zrobiłeś wszystko zgodnie ze wskazówkami z przepisu i - ciasto opadło. Co zrobić, aby już nigdy więcej ta przykra sytuacja nie miała miejsca w Twojej kuchni? Oto kilka niezbędnych czynności:

Przeczytaj koniecznie: Ważne informacje dla piekących ciasta

- Jeśli do ciasta dodajesz drożdże lub proszek do pieczenia - najpierw sprawdź ich termin przydatności do spożycia, nieświeże spowodują powstanie zakalca.

- Jeżeli w przepisie używasz ubitych białek, w trakcie ubijania dodaj szczyptę soli.

- Wymieszane mikserem ciasto wstaw do piekarnika jak najszybciej, nie czekaj, w przeciwnym razie ciasto opadnie.

- Z ciastem włożonym już do formy obchodź się bardzo delikatnie, nie powinno się wstrząsać blachą, gdyż ciasto może opaść.

- Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło.

Rady dotyczące konkretnych ciast:

- Piekąc biszkopt, posmaruj tłuszczem jedynie spód blachy, a brzegi pozostaw suche.

- Aby sernik nie opadł, dodaj do ciasta 1 ugotowanego ziemniaka bądź łyżkę mąki ziemniaczanej.

- Sernik może również opaść, gdy wyjmiemy go szybko z gorącego piekarnika. Podczas pieczenia pod wpływem działania drożdży lub proszku do pieczenia w cieście powstają pęcherze, gdy raptownie wyjmiemy ciasto, temperatura gwałtownie spadnie, powietrze zamknięte w pęcherzykach zmniejszy swoją objętość i ciasto opada. Dlatego też, wyłącz piekarnik przed zakończeniem pieczenia i uchyl jedynie lekko drzwiczki piekarnika. Gdy temperatura powoli spadnie, możesz wyjąć ciasto.

J.A.

Poznaj: Ciasteczkowe tricki

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
10:54, 20.08.2015
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Gość
18:03, 27.11.2012
"Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło." to jak mam sprawdzic? czysty idiotyzm...
Gość
09:51, 10.11.2012
Bzdura, zastosowalam wszystkie sposoby i cistto opada.
Gość
08:51, 09.07.2011
ile jajek????????????????
Gość
19:02, 23.05.2011
bardzo mi to pomogło dzięki :)

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.736