Co zrobić, żeby ciasto nie opadło?

Co zrobić, żeby ciasto nie opadło?

Zrobiłeś wszystko zgodnie ze wskazówkami z przepisu i - ciasto opadło. Co zrobić, aby już nigdy więcej ta przykra sytuacja nie miała miejsca w Twojej kuchni?

Zrobiłeś wszystko zgodnie ze wskazówkami z przepisu i - ciasto opadło. Co zrobić, aby już nigdy więcej ta przykra sytuacja nie miała miejsca w Twojej kuchni? Oto kilka niezbędnych czynności:

Przeczytaj koniecznie: Ważne informacje dla piekących ciasta

- Jeśli do ciasta dodajesz drożdże lub proszek do pieczenia - najpierw sprawdź ich termin przydatności do spożycia, nieświeże spowodują powstanie zakalca.

- Jeżeli w przepisie używasz ubitych białek, w trakcie ubijania dodaj szczyptę soli.

- Wymieszane mikserem ciasto wstaw do piekarnika jak najszybciej, nie czekaj, w przeciwnym razie ciasto opadnie.

- Z ciastem włożonym już do formy obchodź się bardzo delikatnie, nie powinno się wstrząsać blachą, gdyż ciasto może opaść.

- Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło.

Rady dotyczące konkretnych ciast:

- Piekąc biszkopt, posmaruj tłuszczem jedynie spód blachy, a brzegi pozostaw suche.

- Aby sernik nie opadł, dodaj do ciasta 1 ugotowanego ziemniaka bądź łyżkę mąki ziemniaczanej.

- Sernik może również opaść, gdy wyjmiemy go szybko z gorącego piekarnika. Podczas pieczenia pod wpływem działania drożdży lub proszku do pieczenia w cieście powstają pęcherze, gdy raptownie wyjmiemy ciasto, temperatura gwałtownie spadnie, powietrze zamknięte w pęcherzykach zmniejszy swoją objętość i ciasto opada. Dlatego też, wyłącz piekarnik przed zakończeniem pieczenia i uchyl jedynie lekko drzwiczki piekarnika. Gdy temperatura powoli spadnie, możesz wyjąć ciasto.

J.A.

Poznaj: Ciasteczkowe tricki

Komentarze (9) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
12:43, 15.11.2016
zgadzam się na [url=http://wp.pl]http://wp.pl[/url] pisali to samo http://wp.pl
Gość
12:42, 15.11.2016
zgadzam się na http://wp.pl pisali to samo
Gość
10:38, 13.11.2016
Ciasto nie może być za rzadkie.
Gość
17:26, 11.11.2016
Wszystko co piszesz to nieprawda. Robie wszystko wg wytyczmych a i tak ciasto opada
Gość
10:54, 20.08.2015
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Gość
18:03, 27.11.2012
"Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło." to jak mam sprawdzic? czysty idiotyzm...
Gość
09:51, 10.11.2012
Bzdura, zastosowalam wszystkie sposoby i cistto opada.
Gość
08:51, 09.07.2011
ile jajek????????????????
Gość
19:02, 23.05.2011
bardzo mi to pomogło dzięki :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd240401 continue suhagra
wh0cd240387 buy celebrex ampicillin ONLINE KAMAGRA
wh0cd119227 rimonabant zithromax no prescription lasix ampicillin
wh0cd684351 buy azithromycin online
wh0cd186027 synthroid 50mcg motilium otc eurax elocon buy amitriptyline
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.793