Co zrobić, żeby ciasto nie opadło?

Co zrobić, żeby ciasto nie opadło?

Zrobiłeś wszystko zgodnie ze wskazówkami z przepisu i - ciasto opadło. Co zrobić, aby już nigdy więcej ta przykra sytuacja nie miała miejsca w Twojej kuchni?

Zrobiłeś wszystko zgodnie ze wskazówkami z przepisu i - ciasto opadło. Co zrobić, aby już nigdy więcej ta przykra sytuacja nie miała miejsca w Twojej kuchni? Oto kilka niezbędnych czynności:

Przeczytaj koniecznie: Ważne informacje dla piekących ciasta

- Jeśli do ciasta dodajesz drożdże lub proszek do pieczenia - najpierw sprawdź ich termin przydatności do spożycia, nieświeże spowodują powstanie zakalca.

- Jeżeli w przepisie używasz ubitych białek, w trakcie ubijania dodaj szczyptę soli.

- Wymieszane mikserem ciasto wstaw do piekarnika jak najszybciej, nie czekaj, w przeciwnym razie ciasto opadnie.

- Z ciastem włożonym już do formy obchodź się bardzo delikatnie, nie powinno się wstrząsać blachą, gdyż ciasto może opaść.

- Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło.

Rady dotyczące konkretnych ciast:

- Piekąc biszkopt, posmaruj tłuszczem jedynie spód blachy, a brzegi pozostaw suche.

- Aby sernik nie opadł, dodaj do ciasta 1 ugotowanego ziemniaka bądź łyżkę mąki ziemniaczanej.

- Sernik może również opaść, gdy wyjmiemy go szybko z gorącego piekarnika. Podczas pieczenia pod wpływem działania drożdży lub proszku do pieczenia w cieście powstają pęcherze, gdy raptownie wyjmiemy ciasto, temperatura gwałtownie spadnie, powietrze zamknięte w pęcherzykach zmniejszy swoją objętość i ciasto opada. Dlatego też, wyłącz piekarnik przed zakończeniem pieczenia i uchyl jedynie lekko drzwiczki piekarnika. Gdy temperatura powoli spadnie, możesz wyjąć ciasto.

J.A.

Poznaj: Ciasteczkowe tricki

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
18:03, 27.11.2012
"Nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby sprawdzić czy ciasto się upiekło." to jak mam sprawdzic? czysty idiotyzm...
Gość
09:51, 10.11.2012
Bzdura, zastosowalam wszystkie sposoby i cistto opada.
Gość
08:51, 09.07.2011
ile jajek????????????????
Gość
19:02, 23.05.2011
bardzo mi to pomogło dzięki :)

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.261