Jak przyrządzić wieprzowinę - praktyczne porady

Jak przyrządzić wieprzowinę - praktyczne porady

Wiele osób ma problemy z przyrządzeniem wieprzowiny w taki sposób, aby była miękka i smaczna. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Wieprzowina, przez Żydów i muzułmanów uważana za mięso nieczyste, w Polsce od dawna cieszy się dużą popularnością i bardzo często ją jadamy. Jednak wiele osób ma problemy z przyrządzeniem wieprzowiny w taki sposób, aby była miękka i smaczna.

Dowiedz się: Jak piec mięso?

Wybór

Zawsze wybieraj świeże mięso, najsmaczniejsze jest z młodych świń, 6-9 miesięcznych. Najlepiej kupuj w sprawdzonych miejscach, zaopatrzonych w chłodnie, specjalne lampy przeciw owadom, a sprzedawcy noszą odzież ochronną Jeśli zaopatrujesz się na bazarze lub targu, upewnij się, czy na mięsie jest okrągła pieczęć weterynarza, świadczy to o tym, że zostało ono przebadane.

Przyprawy

Wieprzowinę oczywiście możesz doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, ale warto sięgnąć również po inne dodatki. Ten rodzaj mięsa doskonale komponuje się majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem i cząbrem. Ponadto wieprzowinę przed smażeniem czy pieczeniem możesz natrzeć czosnkiem, najlepiej świeżymi ząbkami przeciśniętymi przez praskę.

Pamiętaj, że sól sprawia, że wieprzowina szybko twardnieje i pozostaje taka nawet po długiej obróbce termicznej. Dlatego sól dodawaj na samym końcu.

Dowiedz się: Jak trafnie dobrać przyprawy do mięs?

Marynaty

Dzięki nim mięso będzie bardziej aromatyczne, delikatniejsze i smaczniejsze. Jaka marynata najlepiej nadaje się do wieprzowiny?

- wystarczy wybrane przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek lub olejem albo winem;

- można wieprzowinę zalać świeżym, słodkim mlekiem, mięso wyjmuje się dopiero, gdy mleko lekko skwaśnieje;

- dobrym pomysłem jest także natarcie mięsa wspomnianym wcześniej czosnkiem.

Duszona wieprzowina

Do gotowania i duszenia najbardziej nadaje się karkówka, łopatka, polędwica, biodrówka, schab średni i środkowy oraz żeberka. W zależności od tego, jaką potrawę planujesz przygotować trzeba mięso odpowiednio pokroić:

- duży kawałek mięsa - nie powinien ważyć więcej niż około 3kg;

- plastry - pokrój mięso w poprzek włókien;

- gulasz, ragout - pokrój w kostkę;

- mielone - najlepiej zmiel mięso samodzielnie lub poproś w sklepie o zmielenie wskazanego kawałka.

Duszenie najlepiej jest poprzedzić podsmażeniem mięsa z każdej strony na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dzięki temu pory na powierzchni mięsa ulegną zamknięciu, a duszone kawałki wieprzowiny będą miękkie i soczyste. Następnie odlewa się nadmiar tłuszczu, a wieprzowinę wraz z powstałym sosem przekłada do garnka o grubym dnie. Trzeba jeszcze dodać gorący bulion mięsny lub warzywny oraz ewentualnie odrobinę octu winnego i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Płyn powinien sięgać do około 1/3 wysokości garnka. Bulion można zastąpić jogurtem. Podczas samego duszenia można dodać odrobinę spirytusu, co dodatkowo zmiękczy mięso. Małe kawałki wieprzowiny będą gotowe po około 60 minutach, duże wymagają znacznie dłuższego czasu, zazwyczaj 2 godzin.

Smażona wieprzowina

Do smażenia idealnie nadaje się karkówka, polędwica, schab i szynka, kawałki nie mogą być zbyt duże, aby po usmażeniu nie były surowe w środku. Każdy kawałek trzeba lekko rozbić tłuczkiem i doprawić ulubionymi przyprawami. Pamiętaj, że mięso soli się dopiero tuż przed smażeniem, w przeciwnym razie może być mało soczyste. Wieprzowinę smaży się na patelni o grubym dnie, na rozgrzanym oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek przez około 5-7 minut z każdej strony.

Pieczona wieprzowina

Na pieczeń można przeznaczyć boczek, karkówkę, schab i szynkę.

Przed pieczeniem, podobnie jak przed innymi rodzajami obróbki, warto mięso odpowiednio doprawić i zamarynować. Będzie wówczas bardziej kruche, soczyste i aromatyczne. Ponadto powierzchnia mięsa musi się ściąć. Taki efekt uzyskasz poprzez podsmażenie wieprzowiny na rozgrzanym oleju czy oliwie z oliwek albo polewając mięso gorącym octem.

Ogólnie przyjmuje się, że 1kg wieprzowiny piecze się 60 minut, jednak podczas pieczenia mięso zmniejsza swoją objętość, więc lepiej by kawałek był większy, np. 2-2,5kg. Mięso wkłada się do mocno rozgrzanego piekarnika, nawet do 250°C, a po kwadransie zmniejsza się temperaturę. Koniecznie piecz pod przykryciem, w brytfance lub w specjalnym rękawie. W zależności od tego jaka to część tuszy, mięso wymaga innej temperatury pieczenia:

- łopatka - 160°C;

- polędwica - 220°C;

- polędwica bez kości - 160°C;

- szynka bez kości - 160°C;

- szynka z kością - 160°C;

- żeberka bez kości -160°C.

Nie zapomnij, aby w trakcie pieczenia kilkakrotnie polać wieprzowinę sosem spod pieczeni. Dzięki temu mięso nie będzie suche.

Kasia Mućka

Co jeszcze powinieneś wiedzieć o wieprzowinie?

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Wieprzowina z fasolką szparagową
Wieprzowina z fasolką szparagową
Schab myjemy, osuszamy i pieczemy. Po upieczeniu kroimy go w poprzeczne plastry. Sos sojowy ...
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Koktajl z owoców mieszanych i mleka
Do utartego z cukrem żółtek wlewamy zimne mleko. Dodajemy sok z czarnej porzeczki i malin. ...
Mięsne zawijaski
Mięsne zawijaski
Rozbijamy plastry schabu.Oprószamy solą i pieprzem. Na ...
Makaron nitki z mięsem
Makaron nitki z mięsem
Opłukane mięso, zalewamy gorącą wodą i gotujemy, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
czerwona łuskana soczewica, najlepszy znany mi sposób
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Mortadela codzienna ~ Michał Gnat
Jak mozna truc ludzi takim gownem? Zeby dostali raka i jedli jeszcze wiecej chemii? Producenta ...
Serek jest przepyszny! :) Pasuje naprawdę praktycznie do wszystkiego. Najbardziej lubię robić z ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.43