Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Czosnek to najbardziej towarzyskie i romantyczne warzywo. Staramy się bowiem go nie jeść w towarzystwie, chyba że jedzą go wszyscy.

Czosnek to najbardziej towarzyskie i romantyczne warzywo. Staramy się bowiem go nie jeść w towarzystwie, chyba że jedzą go wszyscy. Przyczyna tego zjawiska jest prosta i oczywista. Najzwyczajniej w świecie czosnek jest niezwykle aromatyczny, czemu zawdzięcza swoją popularność jako warzywo przyprawowe. Aromat ten jednak, pozostający w naszych ustach nie jest zbyt zachęcający do rozmów. Co więc zrobić z zapachem czosnku, którego bardzo trudno jest się pozbyć?

Dowiedz się: Jak pozbyć się brzydkiego zapachu dłoni?

Rozpoznaj nieprzyjaciela

Czosnek zawiera związki siarki, spośród których allicyna zasługuje na szczególną uwagę. Sam czosnek wykorzystuje ją do odstraszania szkodników, my zaś po zjedzeniu czosnku przez nią właśnie odstraszamy potencjalnych rozmówców. Allicyna jest gazem, który nie jest metabolizowany w naszym organizmie, dlatego po wchłonięciu do krwioobiegu powoli jest wydalany przez płuca (stąd ten ziejący oddech) i skórę. Nie ma obawy, zapach nie zostaje na zawsze, wydalenie związku zajmuje nam bowiem jedyne 2-3 dni czyli około 72 godziny. Jeśli nie dysponujesz tak długim czasem, spróbuj wykorzystać któryś z poniższych sposobów na czosnkowy oddech.

Zielona herbata

Zielona i miętowa herbata oczyszcza jamę ustną i zęby z olejków eterycznych pozostałych po zjedzeniu czosnku.

Pietruszka

Żuj świeżą pietruszkę. Szczególnie w restauracjach zjedzenie pietruszki czy innych świeżych ziół nie jest problemem, gdyż często są wykorzystywane do ozdabiania półmisków czy talerzy. Podobny efekt uzyskasz żując koper, kardamon, miętę, ziarna kawy i goździki.

Cytryna

Cytryna też nieco łagodzi zapach czosnku. Możesz zjeść kawałek owocu lub wcisnąć go do szklanki z wodą i liskiem mięty, bądź pietruszki.

Guma do żucia

Miętowa guma do żucia, dzięki swojemu intensywnemu zapachowi zamaskuje zapach czosnku, dzięki czemu przynajmniej na czas, gdy ją żujesz Twój oddech nie będzie tak uciążliwy. Poza tym guma pomaga oczyścić zęby z resztek jedzenia, które mogły utknąć w szparach zębowych.

Mycie zębów

Jeśli tylko masz możliwość umycia zębów - zrób to. Dzięki temu nie tylko nadasz swojemu oddechowi świeżości, usuniesz resztki jedzenia, ale i oczyścisz język.

Szklanka mleka

Badanie opublikowane w Journal of Food Science wykazało, że najlepszym remedium na walkę z czosnkowym aromatem jest mleko. Ilość AMS (2-propenyl siarczku metylu), jednego ze związków siarki uwalniających się z oddechem została zmniejszona o 50% tylko dzięki wypiciu 200 ml mleka. Wyniki tych badań pokazują, że mleko bije na głowę produkty takie jak goździki. Naukowcy wykazali również, że mleko pełnotłuste, którego z reguły staramy się unikać wykazuje znacznie silniejsze działanie od mleka chudego. Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim.

A.K.

Komentarze (9) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
22:49, 24.02.2015
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." Plagiat, ktoś przepisywał text z innych portali nie rozumiejąc go lub nie potrafiąc wytłumaczyć swoich intencji.
Gość
08:17, 01.11.2014
Tu chodzi o to, że np, wczoraj zjadłam sałatkę z czosnkiem a dziś śmierdzę nim ... A z tym ostatnim to chodzi o to że do posiłków ale nie jest napisane jakich ... Oczywiście jeżeli jesz go z innymi dodatkami to skrętu jelit od razu nie dostaniesz... :-)
Gość
16:32, 22.10.2014
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Gość
14:35, 12.02.2013
Co za durne sposoby, "żuj gumę" hah
Gość
13:20, 29.01.2013
gg35tt54yht64h
Gość
17:26, 31.03.2012
Taak tylko chyba nikt tu nie wytlumaczył, że skoro ktoś je czosnek czyli je potrawę ostrą...a ostrych potraw nie popija się mlekiem bo mozna dostać skrętu jelit...może nie po pierwszym razie ale za którymś na pewno.
Gość
10:48, 14.09.2011
czyli najlepiej podczas jedzenia czosnku zapijać mlekiem? Fantastyczny pomysł...
Rum Tum Tugger
10:15, 13.09.2011
To znaczy nic innego jak "pić mleko w trakcie posiłku" a nie po jedzeniu (np. 20 minut później). :)
Gość
19:21, 12.09.2011
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim" - dobre - ale o co chodzi? ;)

Przepisy kulinarne:

Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ble ale fu jedyne co dobre to chrupki świerszczyk
MNIAM mrówki w cukrze
Może stary komentarz ale niesie przez lata głupoty, a chodzi o to: "autorka zapomniala dodac ze ...
O innych rekordach Guinnessa można poczytać na http://biurorekordow.pl/
Heh szkoda, ze magnez jest w tych produktach, ktorych nie lubie, albo ktore rzadko sie uzywa w ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.137