Jarmark Produktów Regionalnych - Miasto Smaku

Jarmark Produktów Regionalnych - Miasto Smaku

Na Jarmark Produktów Regionalnych "Miasto Smaku" każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

Coraz częściej w centrach handlowych, głównie w dużych miastach, odbywają się cykliczne jarmarki produktów regionalnych. Stanowią one doskonałą okazję do zaopatrzenia się w żywność wytwarzaną zgodnie ze starymi, tradycyjnymi recepturami, wyprodukowaną ekologicznie oraz zapoznania się z produktami typu Slow Food. Jedna z takich imprez odbyła się w ostatni weekend października, w warszawskim Blue City.

Na Jarmark Produktów Regionalnych "Miasto Smaku" każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Na rozstawionych licznych stoiskach sami producenci lub ich przedstawiciele oferowali sery: krowie, kozie i owcze, tradycyjne wędliny, ryby i przetwory rybne, pieczywa, wypieki cukiernicze, kwas chlebowy i piwa. Oczywiście nie mogło także zabraknąć chleba ze smalcem i ogórkiem. Co ciekawe, pojawiły się również produkty regionalne z Bułgarii, które cieszyły się sporym zainteresowaniem wśród kupujących.

Poza możliwością kupienia produktów, niedostępnych w tradycyjnej, sklepowej sprzedaży, wszelkie jarmarki są niezastąpioną, a dla wielu z nas jedyną okazją do bezpośredniego kontaktu z samymi producentami żywności. Któż jak nie oni mogą nam najwięcej opowiedzieć o oferowanych przez siebie produktach?

Na Jarmarku można było nabyć kozie sery produkowane w gospodarstwie agroturystycznym pani Sabiny Mąki. Wszystkie receptury są wyłącznym pomysłem rodziny Mąka. Nietypowe połączenia i niezwykły smak jest wynikiem ciężkiej pracy i eksperymentowania z surowcem. Całe gospodarstwo prowadzone jest w sposób ekologiczny już od kilkunastu lat, a z nawozów sztucznych zrezygnowali już znacznie wcześniej. Wszystkie wytwarzane przez nich sery są hipoalergiczne, powstają z ekologicznych składników. Swoje produkty sprzedają wyłącznie bezpośrednio - próbowali wstawiać je do sklepów, ale klienci widząc produkty ekologiczne i ich tańsze odpowiedniki produkowane hurtowo, z reguły kierowali się właśnie ceną. Główną tego przyczyną jest bardzo małe zainteresowanie żywnością ekologiczną wśród Polaków. Natomiast na jarmarkach i kiermaszach zjawiają się osoby, których interesuje z czego i w jaki sposób powstało to, co jedzą. Sama producentka przyznała, że bardziej opłacalna jest zwykła produkcja serów, ale tylko ekologiczny sposób ich wytwarzania stwarza możliwość stałego dbania o jakość wytwarzanych produktów, poznania konsumentów, którzy stają się nie tylko zadowolonymi, ale i często stałymi klientami. Poza tym, pani Sabina i jej rodzina lubią to, co robią i czerpią z tego dużo satysfakcji.

Amatorów kozich serów namawiamy do szybkich zakupów, gdyż to już końcówka sezonu. Wraz z nadejściem zimy kozy przestają dawać mleko.

Na Jarmarku znalazło się również stoisko z kwasem chlebowym. Ten jedyny w swoim rodzaju napój znany był już w starożytnym Egipcie, ale już od wieków produkują go także Polacy. Z pewnością przyczyniły się do tego jego orzeźwiające i lecznicze właściwości oraz charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Kupujący mogli wybierać spośród wielu smaków. Wszystkie produkty wytwarzane są w sposób ekologiczny, bez dodatku konserwantów.

Z Sierpca przybyli powiązani z tamtejszym skansenem oraz Karczmą Pohulanka producenci oryginalnego, staropolskiego smalcu, reprezentacja firmy Stelmański. Swój produkt dopiero zaczynają reklamować i rozprowadzać. Smalec można było zjeść z pajdą chleba, wypiekanego w piekarni również związanej ze skansenem w Sierpcu.

Dużym zainteresowaniem wśród klientów cieszyły się specjały litewskie, przede wszystkim wędliny, sprowadzane do Polski prosto z Litwy przez firmę Econatura. Wędliny produkowane są w tradycyjny i ekologiczny sposób - przez 14 dni moczone są w solance, następnie schną i pokrywają się charakterystycznym białym nalotem. Na koniec są wędzone na zimno. Dzięki temu wyróżniają się wspaniałym smakiem. Dla firmy dystrybuującej litewskie specjały Jarmark daje możliwość zaistnienia w świadomości klientów oraz stwarza okazję do nawiązania kontaktów z wieloma sklepami.

Przeczytaj: W Korycinie jeszcze robią sery!

Jak już wcześniej zostało wspomniane, na Jarmarku Produktów Regionalnych znalazły się również produkty rodem z Bułgarii. Do kupienia były gotowe dania w słoiczkach, np. sosy do makaronów czy pasty do kanapek. Większość z nich przyrządzona została z dodatkiem wody i octu, wszystkie natomiast wyłącznie z naturalnych, ekologicznych składników. Produkty te cieszyły się sporym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród osób, które miały okazję zwiedzać Bułgarię - stanowiły dla nich miłe wspomnienie wakacji.

Zachęcamy do odwiedzania wszelkich jarmarków, targów i festynów, na których można kupić produkty regionalne. Są one organizowane coraz częściej, w wielu miejscowościach i stanowią niepowtarzalną okazję do poznania nowych - starych smaków, elementów naszej kultury i dziedzictwa.

Katarzyna Mućka

Przeczytaj koniecznie: Kupujmy na bazarkach

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Encyklopedia żywności
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.484
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});