Jaki sos podawać do gęsi?

Jaki sos podawać do gęsi?

Pieczenie gęsi nie jest najprostszym zadaniem, gdyż musisz uważać, aby jej nie przesuszyć. Jednak nie martw się. Nawet nieco suchą gęś uratuje dobrze przyrządzony sos.

Pieczenie gęsi nie jest najprostszym zadaniem, gdyż musisz uważać, aby jej nie przesuszyć. Jednak nie martw się. Nawet nieco suchą gęś uratuje dobrze przyrządzony sos.

Sos warzywny do gęsi

- skrzydła gęsi

- szyja gęsi

- cebula - 1 średnia

- marchew - 1/2 sztuki

- seler - 1/2 sztuki

- czosnek - 1 ząbek

- wino - 1/2 litra

- masło - 2 łyżki

- sól - wg uznania

- biały pieprz mielony - wg uznania

- rozmaryn - 1 płaska łyżeczka

- majeranek - 0,5 łyżeczki

- bylica piołun - do smaku

- śmietana - 2 łyżki

- kromka razowego chleba

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka i szyjkę gęsią dokładnie umyj.

2. Dopraw solą i białym pieprzem.

3. Podsmaż mięso na maśle.

4. Dadaj cebulę, marchew oraz seler i podsmaż.

5. Dodaj wino.

6. Przypraw piołunem, rozmarynem, majerankiem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotuj około 30-40 minut.

7. Wyjmij z garnka mięso i warzywa. Część ugotowanej cebuli, marchwi i selera wraz z ugotowanym sosem zmiksuj w blenderze.

8. Dodaj zmiksowany płyn z powrotem do garnka, dodaj kromkę razowego chleba i gotuj około 10 minut.

9. Przypraw sos solą oraz pieprzem i ponownie zmiksuj w blenderze.

10. Zmieszaj sos ze śmietaną.

Sos z podrobów do pieczeni z gęsi

- szyja z gęsi

- skrzydełko z gęsi

- żołądek gęsi

- serce z gęsi

- tłuszcz wytopiony z pieczonej gęsi - 2 łyżki

- mąka - 2 łyżki

- bulion warzywny - 2 kostki

- pieprz czarny - 1 łyżeczka

- cebula - 1 mała

- czosnek - 2 ząbki

- liść laurowy - 1 sztuka

- tymianek - 2 gałązki

- pietruszka natka - 1 gałązka

- sól - do smaku

Sposób przygotowania:

1. Z mięsa z dodatkiem kostek bulionowych i przypraw ugotuj wywar.

2. Po około 50 minutach wywar odcedź i odstaw.

3. Z tłuszczu wytopionego z pieczonej gęsi i mąki zrób zasmażkę.

4. Połącz zasmażkę z ostudzonym sosem i całość zagotuj.

Sos porzeczkowy

- galaretka z czerwonych porzeczek - 1/4 szklanki

- ketchup - 1/4 szklanki

- wino porto - 1/4 szklanki

- sos Worcestershire - 3 łyżki

- masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Wrzuć składniki sosu do rondelka.

2. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż zacznie się gotować.

3. Gotowy sos podawaj w sosjerce.

Przeczytaj także: Jak upiec soczystą gęś

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Pizza z szynką mojej mamy
Pizza z szynką mojej mamy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i dobrze wyrobić. ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
W porę poznałem się na dobrym przepisie. Autor nie żałuje dodatków, doskonałe proporcje a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." Plagiat, ktoś przepisywał text ...
Co Pani za bzdury wypisuje o choresterolu.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.948