Jaki sos podawać do gęsi?

Jaki sos podawać do gęsi?

Pieczenie gęsi nie jest najprostszym zadaniem, gdyż musisz uważać, aby jej nie przesuszyć. Jednak nie martw się. Nawet nieco suchą gęś uratuje dobrze przyrządzony sos.

Pieczenie gęsi nie jest najprostszym zadaniem, gdyż musisz uważać, aby jej nie przesuszyć. Jednak nie martw się. Nawet nieco suchą gęś uratuje dobrze przyrządzony sos.

Sos warzywny do gęsi

- skrzydła gęsi

- szyja gęsi

- cebula - 1 średnia

- marchew - 1/2 sztuki

- seler - 1/2 sztuki

- czosnek - 1 ząbek

- wino - 1/2 litra

- masło - 2 łyżki

- sól - wg uznania

- biały pieprz mielony - wg uznania

- rozmaryn - 1 płaska łyżeczka

- majeranek - 0,5 łyżeczki

- bylica piołun - do smaku

- śmietana - 2 łyżki

- kromka razowego chleba

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka i szyjkę gęsią dokładnie umyj.

2. Dopraw solą i białym pieprzem.

3. Podsmaż mięso na maśle.

4. Dadaj cebulę, marchew oraz seler i podsmaż.

5. Dodaj wino.

6. Przypraw piołunem, rozmarynem, majerankiem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotuj około 30-40 minut.

7. Wyjmij z garnka mięso i warzywa. Część ugotowanej cebuli, marchwi i selera wraz z ugotowanym sosem zmiksuj w blenderze.

8. Dodaj zmiksowany płyn z powrotem do garnka, dodaj kromkę razowego chleba i gotuj około 10 minut.

9. Przypraw sos solą oraz pieprzem i ponownie zmiksuj w blenderze.

10. Zmieszaj sos ze śmietaną.

Sos z podrobów do pieczeni z gęsi

- szyja z gęsi

- skrzydełko z gęsi

- żołądek gęsi

- serce z gęsi

- tłuszcz wytopiony z pieczonej gęsi - 2 łyżki

- mąka - 2 łyżki

- bulion warzywny - 2 kostki

- pieprz czarny - 1 łyżeczka

- cebula - 1 mała

- czosnek - 2 ząbki

- liść laurowy - 1 sztuka

- tymianek - 2 gałązki

- pietruszka natka - 1 gałązka

- sól - do smaku

Sposób przygotowania:

1. Z mięsa z dodatkiem kostek bulionowych i przypraw ugotuj wywar.

2. Po około 50 minutach wywar odcedź i odstaw.

3. Z tłuszczu wytopionego z pieczonej gęsi i mąki zrób zasmażkę.

4. Połącz zasmażkę z ostudzonym sosem i całość zagotuj.

Sos porzeczkowy

- galaretka z czerwonych porzeczek - 1/4 szklanki

- ketchup - 1/4 szklanki

- wino porto - 1/4 szklanki

- sos Worcestershire - 3 łyżki

- masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Wrzuć składniki sosu do rondelka.

2. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż zacznie się gotować.

3. Gotowy sos podawaj w sosjerce.

Przeczytaj także: Jak upiec soczystą gęś

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
20:12, 20.08.2016
No wszystko pięknie tylko skąd ja mam wziąć piołun???

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd656628 cafergot Buy Propranolol azithromycin drug
Podpisuje się pod tym! Swoje pierożki to swoje pierożki i nic ich nie pobije! A przynajmniej ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Therapeutic For You? Is make use of this certified ...
Acai Berry - Why Is Acai Berry Supplement Ideal For You? Is the item certified fair trade? There ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.317