Jaki sos podawać do gęsi?

Jaki sos podawać do gęsi?

Pieczenie gęsi nie jest najprostszym zadaniem, gdyż musisz uważać, aby jej nie przesuszyć. Jednak nie martw się. Nawet nieco suchą gęś uratuje dobrze przyrządzony sos.

Pieczenie gęsi nie jest najprostszym zadaniem, gdyż musisz uważać, aby jej nie przesuszyć. Jednak nie martw się. Nawet nieco suchą gęś uratuje dobrze przyrządzony sos.

Sos warzywny do gęsi

- skrzydła gęsi

- szyja gęsi

- cebula - 1 średnia

- marchew - 1/2 sztuki

- seler - 1/2 sztuki

- czosnek - 1 ząbek

- wino - 1/2 litra

- masło - 2 łyżki

- sól - wg uznania

- biały pieprz mielony - wg uznania

- rozmaryn - 1 płaska łyżeczka

- majeranek - 0,5 łyżeczki

- bylica piołun - do smaku

- śmietana - 2 łyżki

- kromka razowego chleba

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka i szyjkę gęsią dokładnie umyj.

2. Dopraw solą i białym pieprzem.

3. Podsmaż mięso na maśle.

4. Dadaj cebulę, marchew oraz seler i podsmaż.

5. Dodaj wino.

6. Przypraw piołunem, rozmarynem, majerankiem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i gotuj około 30-40 minut.

7. Wyjmij z garnka mięso i warzywa. Część ugotowanej cebuli, marchwi i selera wraz z ugotowanym sosem zmiksuj w blenderze.

8. Dodaj zmiksowany płyn z powrotem do garnka, dodaj kromkę razowego chleba i gotuj około 10 minut.

9. Przypraw sos solą oraz pieprzem i ponownie zmiksuj w blenderze.

10. Zmieszaj sos ze śmietaną.

Sos z podrobów do pieczeni z gęsi

- szyja z gęsi

- skrzydełko z gęsi

- żołądek gęsi

- serce z gęsi

- tłuszcz wytopiony z pieczonej gęsi - 2 łyżki

- mąka - 2 łyżki

- bulion warzywny - 2 kostki

- pieprz czarny - 1 łyżeczka

- cebula - 1 mała

- czosnek - 2 ząbki

- liść laurowy - 1 sztuka

- tymianek - 2 gałązki

- pietruszka natka - 1 gałązka

- sól - do smaku

Sposób przygotowania:

1. Z mięsa z dodatkiem kostek bulionowych i przypraw ugotuj wywar.

2. Po około 50 minutach wywar odcedź i odstaw.

3. Z tłuszczu wytopionego z pieczonej gęsi i mąki zrób zasmażkę.

4. Połącz zasmażkę z ostudzonym sosem i całość zagotuj.

Sos porzeczkowy

- galaretka z czerwonych porzeczek - 1/4 szklanki

- ketchup - 1/4 szklanki

- wino porto - 1/4 szklanki

- sos Worcestershire - 3 łyżki

- masło - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Wrzuć składniki sosu do rondelka.

2. Gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż zacznie się gotować.

3. Gotowy sos podawaj w sosjerce.

Przeczytaj także: Jak upiec soczystą gęś

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Parówki w koszulkach
Parówki w koszulkach
Piekarnik z termoobiegiem ustawiamy na 200°C.Rozwijamy ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
A próbowaliście nowego absolwenta tego smakowego o smaku wiśniowym?
Ja mam ten infi grill i nie jest to takie do bani jak pisał kolega poniżej, bardzo fajnie się ...
Zakupiłem dzisiaj pestki dyni i orzechy laskowe, sugerując się tym artykułem. Tak do ...
będę próbował własną wersję osmakachzesmakiem.pl
OK! Chicken ~ Gość
Pychota.Obsluga wspaniala. Zmienili lokalizacje. Dla zainteresowanych nowy adres ul. Struga 40
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.154