Jak upiec kaczkę?

Jak upiec kaczkę?

Sekretem upieczenia soczystej i miękkiej kaczki jest bardzo częste polewanie jej wytwarzającym się sosem, nawet co kilka minut.

"Pan kucharz kaczkę staranie,

Piekł jak należy, w brytfannie"

Z pewnością wiele osób już niedługo zacznie się zastanawiać co podać domownikom i gościom na świąteczny obiad. Może warto pomyśleć o kaczce? Lecz tu niejednego nawiedza pytanie "Jak ją zrobić"?.

Przeczytaj koniecznie: Przyrządzanie drobiu

Z kaczki mięsa jest niewiele, więc najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie również nadzienia do niej. I tu otwiera się szerokie pole do popisu, ponieważ kaczkę można upiec z wieloma różnorodnymi dodatkami - przede wszystkim z jabłkami, ale równie dobrze pasują do niej pomarańcze, ziemniaki, nadzienie z podrobów czy po prostu bukiet ziół i przypraw.

Przed przystąpieniem do nadziewania, kaczkę trzeba odpowiednio przygotować, nawet jeśli jest już pozbawiona piór. Jeśli tuszka jest zamrożona, koniecznie rozpocznij od rozmrożenia jej. Musisz poświecić na to kilkanaście godzin, a nawet kilka dni, w przeciwnym razie mięso może stać się twarde i niesmaczne. Idealnym rozwiązaniem jest rozmrażanie w lodówce - przełóż do niej kaczkę z zamrażarki i pozostaw na co najmniej 24 godziny. Następnie za pomocą pęsetki usuń ewentualne pozostałości pierza, mogą się one znajdować nawet na mrożonych tuszkach. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie kaczki pod bieżącą, zimną wodą oraz osuszenie. Pomocne są w tym papierowe, kuchenne ręczniki. Usuń widoczny tłuszcz, a piersi tuszki intensywnie uciskaj palcami - dzięki temu po upieczeniu będą bardziej soczyste.

Całą kaczkę, z zewnątrz i wewnątrz trzeba natrzeć solą, warto ją wstawić wówczas do lodówki na kilka godzin, a nawet na całą noc - będzie smaczniejsza. Do kaczki idealnie pasuje także majeranek.

Jeśli zamierzasz nadziać kaczkę farszem, zszyj otwór w szyi, a następnie nadziewaj ją od strony kupra, po czym zszyj.

Tłuszcz, który został wcześniej usunięty możesz wykorzystać do nasmarowania brytfanny. Kaczkę piecze się w zamkniętym naczyniu. Trzeba zacząć od niskiej temperatury (160-170°C) i stopniowo ją zwiększać, aż do około 220-230°C. Gdy już wytopi się dość duża ilość tłuszczu, zmniejsz temperaturę do 180-190°C. Czas pieczenia zależy do tego, jak duża jest tuszka, zazwyczaj trzeba zarezerwować sobie na to 1,5-3 godziny.

Sekretem upieczenia soczystej i miękkiej kaczki jest bardzo częste polewanie jej wytwarzającym się sosem, nawet co kilka minut. Jest to dość nużące i absorbujące, ale w końcu kaczki nie jada się codziennie, a błogie miny współbiesiadników wynagrodzą włożony trud.

A oto kilka ciekawych przepisów:

Kaczka pieczona z jabłkami

Składniki:

kaczka - 1 sztuka

dość twarde, winne jabłka - 8 sztuk

olej rzepakowy - 3 łyżki

majeranek

sól

Sposób przygotowania:

Krok 1: Oczyść kaczkę, umyj ją i osusz.

Krok 2: Natrzyj kaczkę z zewnątrz i wewnątrz dużą ilością majeranku oraz solą.

Krok 3: Wstaw kaczkę do lodówki na kilkanaście godzin.

Krok 4: Umyj jabłka, osusz je i obierz ze skórki. Następnie pokrój je w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Każdy kawałek jabłka przekrój jeszcze na pół.

Krok 5: Posyp obficie jabłka majerankiem.

Krok 6: Włóż połowę jabłek do wnętrza kaczki.

Krok 7: Włóż kaczkę do natłuszczonej olejem brytfanny, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C.

Krok 8: Piecz przez około 1,5 godziny. Pamiętaj, aby co kilka-kilkanaście minut polewać mięso sosem spod pieczeni.

Krok 9: Obłóż kaczkę pozostałymi jabłkami i piecz przez kolejne 30-60 minut.

Kaczka w ziołach

Składniki:

kaczka - 1 sztuka

wino - 1 szklanka

mąka - 1 łyżka

cebula - 2 sztuki

marchew - 2 sztuki

pietruszka - 2 sztuki

seler - 1 kawałek

sok z cytryny - 2 łyżki

liść laurowy - 1 sztuka

ziele angielskie - 4 ziarna

jałowiec - 4 ziarna

goździki - 2 sztuki

świeży rozmaryn - 1 gałązka

pieprz czarny - 4 ziarenka

sól - 0,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Krok 1: Warzywa dokładnie umyj i obierz.

Krok 2: Marchew, pietruszkę i seler pokrój w paski, a cebulę drobno posiekaj.

Krok 3: Warzywa zalej szklanką wody i ugotuj.

Krok 4: Po 30 minutach dodaj wino, przyprawy i sok z cytryny. Wywar gotuj jeszcze przez kilka minut, a następnie ostudź.

Krok 5: Kaczkę dokładnie umyj.

Krok 6: Zalej kaczkę przygotowanym wywarem i odstaw do lodówki na trzy dni.

Krok 7: Zamarynowaną kaczkę natrzyj posól i nadziej rozmarynem.

Krok 8: Przełóż ją do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, polej marynatą i wstaw do piekarnika.

Krok 9: Kaczkę piecz przez około dwie godziny w temperaturze 180°C, czasami polewając marynatą.

Kaczka pieczona w pomarańczach

Składniki:

kaczka - 1 sztuka

pomarańcze - 5 sztuk

białe wytrawne wino - 1,5 szklanki

bulion drobiowy - 1 szklanka

cebula - 2 sztuki

marchew - 2 sztuki

seler - 0,5 małej sztuki

mąka ziemniaczana - 1 łyżka

ocet winny - 4 łyżeczki

cukier - 1,5 łyżki

masło - 2 łyżki

sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Dokładnie umyj kaczkę, a następnie osusz ją.

Krok 2: Odetnij widoczny tłuszcz.

Krok 3: Natrzyj ją z zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 4: Rozgrzej piekarnik do około 170°C.

Krok 5: Przełóż kaczkę do brytfanny, wlej pół szklanki bulionu drobiowego, przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika. Stopniowo zwiększaj temperaturę do około 230°C.

Krok 6: Piecz kaczkę przez 60 minut. Co kilka, kilkanaście minut polewaj ją sosem spod pieczeni.

Krok 7: Warzywa obierz, umyj i pokrój w kostkę.

Krok 8: Dokładnie wyszoruj pomarańcze. Dwie z nich przekrój w poprzek i wyciśnij z nich sok, a jedna pokrój w plastry.

Krok 9: Wyjmij z piekarnika brytfannę z kaczką, ale nie wyłączaj go. Wlej pozostały bulion, wino i sok z pomarańczy.

Krok 10: Dodaj warzywa, kaczkę obłóż plastrami pomarańczy.

Krok 11: Ponownie wstaw brytfannę do piekarnika i piecz przez kolejne 40 minut.

Krok 12: Pozostałe pomarańcze cienko obierz.

Krok 13: Skórkę drobno pokrój i zalej wrzątkiem, a następnie odcedź.

Krok 14: Miąższ pomarańczy podziel na kawałki, pokrój je na mniejsze części i podsmaż na maśle.

Krok 15: Cukier podgrzej na suchej patelni tak, aby powstał karmel.

Krok 16: Odlej pół szklanki sosu spod pieczeni. Dodaj do niego karmel, mąkę ziemniaczaną i ocet. Dokładnie wymieszaj.

Krok 17: Wyjmij kaczkę z brytfanny.

Krok 18: Sos spod pieczeni przecedź przez sito, połącz z odlanym wcześniej sosem z dodatkami, dopraw solą i pieprzem. Wlej do garnka i zagotuj.

Krok 19: Upieczoną kaczkę obłóż kawałkami pomarańczy. Sos podaj w sosjerce.

Kasia Mućka

Komentarze (13) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:38, 29.05.2014
kaczki nie mozna upiec bez czabru, .to on nadaje kaczce najwspanialszy smak. .Kaczke przed upieczeniem nalezy natrzec wewnatrz i na zewnatrz czabrem, niektorzy nazywaja go cabrem
Gość
16:25, 29.05.2014
Gość
16:25, 29.05.2014
Gość
09:47, 25.12.2013
Gość
11:06, 18.11.2013
Kaczkę, Kucharzu drogi.. MISTRZU TY MÓJ piecze się tyle godzin, ile ona waży. Waży 2,5kg, pieczesz 2,5h tak jak z gęsiną. Kozaku Kucharzu.... w mordę..
Gość
14:42, 08.10.2013
Gość
22:37, 12.07.2013
Jeszcze jedno kaczka kocha jablka i majeranek bez tego nie ma kaczki . Kucharz.
Gość
22:36, 12.07.2013
Ludzie ta kaczka by sie chyba wysuszyla . pieczenie kaczki to max 1.5 h . Kucharz .
Gość
14:56, 27.12.2012
a gdzie czosnek? Kaczka kocha czosnek...
Gość
17:22, 22.12.2012
Gość
15:33, 22.10.2012
czyli tytuł powinien byc przepis na trupa ;)
Gość
21:10, 06.04.2012
Tuszka to trup zwierzątka - wypatroszony/czasem sam korpus
Gość
07:44, 03.03.2012
witam . czym jest tuszka ?

Przepisy kulinarne:

Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Gulasz drobiowo-warzywny
Gulasz drobiowo-warzywny
Opłukane mięso z udźca z indyka kroimy na niewielkie ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Duszona kaczka z pieczarkami i bakaliami
Duszona kaczka z pieczarkami i bakaliami
Kaczkę dokładnie myjemy i nacieramy solą. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Nie tylko pierogi warto w tej restauracji zjeśc, ale także ruskie i kopytka. Wszystko jest ...
Halo ,,czy będąc w helsinkach czyli na południu finlandii możesz oceniać kuchnie fińska i ...
Dla Joanny, bałkanistki: Też miałem ten problem z kawą paloną na bałkańską modłę - taka ...
Wody lecznicze ~ Gość
Mnie rowniez interesuje, ile zaleca sie pic Slotwinki na dobe, niestety nigdzie nie znalazlam ...
ja magnez mam na lodófce ;>
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.506