Sosy do sałatek

Sosy do sałatek

Poznaj różnorodność sosów do sałatek, które szybko i bez trudu przyrządzisz w domu.

Sałatki i surówki od lat są bardzo popularne, wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich spotkania przy stole. Coraz więcej osób przygotowuje sobie je także na II śniadanie i zabiera do pracy czy szkoły. Eksperymentujemy z różnymi składnikami, zmieniamy ich ilości, tworzymy nowe, nieraz zaskakujące połączenia. Często okazuje się, że niewielka zmiana może bardzo wpłynąć na smak. Tak właśnie dzieje się w przypadku zastosowania innego sosu.

Obecnie w sklepach dostępne są różne mieszanki ziół i przypraw, do których wystarczy dodać kilka łyżek oleju i wody lub jogurtu, aby otrzymać sos sałatkowy. Można także kupić gotowe produkty, np. w słoiczku albo kartoniku. My zachęcamy jednak do przygotowania sosu własnoręcznie. Nie jest to trudne ani czasochłonne zadanie, natomiast możemy sos doprawić zgodnie z własnymi upodobaniami.

Winegret

Winegret, vinegret, vinaigrette, vinaigre - jest to jeden z najpopularniejszych, a zarazem najprostszych sosów sałatkowych. Oczywiście nie licząc samego oleju czy oliwy, które nie raz zastępują cały sos. Podstawą sosu winegret jest oliwa i ocet lub sok z cytryny, do nich dodaje się różne przyprawy. Warto pamiętać o właściwych proporcjach oliwy do octu (lub soku z cytryny), które powinny zawsze wynosić 3:1. W najprostszej wersji dodatkami są jedynie sól i pieprz, ale można bardziej zaszaleć i dodać ulubione suszone zioła oraz inne przyprawy, a nawet musztardę, posiekaną cebulę czy czosnek, a nawet miód, orzechy i startą skórkę z cytryny. Jak połączyć wybrane już składniki? Wystarczy wszystko wlać i włożyć do niewielkiego słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsać, aż wszystko się połączy.

Sprawdź: Jak zrobić winegret

Sos jogurtowy

Tutaj podstawę, jak sama nazwa wskazuje, stanowi jogurt. Jest znacznie lżejszy niż śmietana i mniej kaloryczny, więc z powodzeniem mogą go stosować osoby na diecie odchudzającej. Wypróbuj tradycyjne naturalne, a także gęstsze - jogurty typu greckiego. Oba rodzaje doskonale komponują się z drobno posiekanym szczypiorkiem, tartą rzodkiewką, a także pietruszką, tymiankiem, bazylią, słodką papryka w proszku, pieprzem cayenne. Możesz również zmieszać jogurt z łyżką musztardy albo majonezu. Ciekawym pomysłem jest sos jogurtowy z dodatkiem drobno posiekanej, świeżej mięty - na mały kubeczek jogurtu wystarczą 2 łyżki mięty oraz odrobina soli i pieprzu, dodatkowo możesz zagęścić sos 1-2 łyżkami serka homogenizowanego.

Sos majonezowy

Właściwie sam majonez już jest sosem. Jego smak można złagodzić dodatkiem jogurtu lub śmietany, np. pół na pół. Warto go dodatkowo doprawić, by nabrał bardziej wyrazistego smaku. Łyżka drobno posiekanego szczypiorku, łyżeczka musztardy i odrobina świeżo zmielonego pieprzu sprawią, że sos będzie ostry, natomiast dodatek (wystarczy po łyżeczce) miodu, soku z cytryny i pomarańczy oraz szczypta curry pokażą nowe oblicze sosu majonezowego. Bardzo smacznym rozwiązaniem jest także zmieszanie majonezu z ketchupem i musztardą.

Przeczytaj: Jak zrobić majonez

Sos czosnkowy

Ten sos można dodawać zarówno do sałatek i surówek, jak i mięs lub jako dip. Smakuje wyśmienicie, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poza świeżymi, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - ich ilość zależy tylko od tego, jak intensywny smak chcesz uzyskać - do sosu dodaj po 3 łyżki jogurtu oraz majonezu i dopraw solą i pieprzem lub innymi, ulubionymi przyprawami, np. oregano, bazylią, ziołami prowansalskimi. Sos można także wzbogacić odrobiną ketchupu albo posiekanym koperkiem.

Sos musztardowy

Sama musztarda jest trochę za ostra, więc chcąc dodać ją do sałatki jej smak trzeba nieco złagodzić. Najłatwiej zrobić to poprzez zmieszanie jej z jogurtem, śmietaną, maślanką lub majonezem. Całość można, ale nie jest to konieczne, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą lub słodką papryką w proszku, ketchupem, octem winnym lub nawet miodem.

Sosy na bazie wina

Przygotowując sałatkę owocową jako spoiwa można użyć białego wina. Po wymieszaniu się z sokiem, który puściły owoce nada całej sałatce pełniejszego, bardziej wyrazistego smaku. Nie trzeba oczywiście wlewać całego kieliszka wina, wystarczy delikatnie skropić składniki sałatki. Wino można także zmieszać z oliwą z oliwek, wówczas powstanie doskonały sos do mieszanek różnych sałat.

Kasia Mućka

Przeczytaj także: Dip - szybki sposób na urozmaicenie posiłku

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Trufle czekoladowe
Trufle czekoladowe
Nalej ok. 3 cm wody go garnka i zagotuj.Do ŻAROODPORNEGO ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.713