Luzowanie drobiu, czyli jak usunąć kości

Luzowanie drobiu, czyli jak usunąć kości

Luzowaniem nazywamy po prostu usunięcie kości z surowego drobiu - żeber i kręgosłupa.

Pieczone kurczaki, kaczki czy gęsi są doskonałym pomysłem na obiad. Warto czasem trochę zaskoczyć współbiesiadników i podać drób faszerowany. Przed włożeniem nadzienia powinno się jednak drób wyluzować.

Zobacz: Jak przyrządzić drób?

Luzowaniem nazywamy po prostu usunięcie kości z surowego drobiu - żeber i kręgosłupa, zazwyczaj pozostawia się natomiast kości w skrzydełkach i udkach. Czynność ta może wydawać się trudna, lecz nic bardziej mylnego. Wystarczy odważyć się, a szybko dojdziemy do przekonania, że każdy bez problemu poradzi sobie z luzowaniem. Osobom z wprawą zajmie to tylko 15-20 minut. Nie ma też obawy, że zmarnujemy przygotowywany drób - jeśli stwierdzisz, że luzowanie Ci nie wychodzi w każdej chwili możesz pokroić mięso na kawałki i upiec bez faszerowania.

Przeczytaj także: Jak grillować całego kurczaka

Krok 1: Umyj i dokładnie osusz tuszkę.

Krok 2: Ułóż tuszkę na grzbiecie i kilkakrotnie uciśnij mostek.

Krok 3: Odetnij kuper i szyję.

Krok 4: Ostrym, niewielkim nożem, przy szyi, odetnij mięso od szkieletu. Możesz je delikatnie odwijać na zewnątrz, by łatwiej dostać się do szkieletu.

Krok 5: Również z drugiej strony - od strony kupra, delikatnie odcinaj mięso od kości.

Krok 6: Ostrożnie oddzielaj kości od mięsa, cały czas uważaj, aby nie poprzecinać skóry.

Krok 7: Gdy odcinając mięso od kości dotrzesz do stawów biodrowych, przetnij więzadła i kontynuuj odcinanie kości.

Krok 8: Oddzielając mięso od strony szyi, gdy dotrzesz do kości skrzydełek - wyłam je ze stawów i odetnij.

Krok 9: Odcinaj nadal mięso od kości, oddziel mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadetnij, wyłam i przetnij. Uważaj, aby nie przeciąć skóry, która jest zrośnięta z mostkiem.

Krok 10: Odcinając mięso od łopatek skieruj nóż pod łopatki, w przeciwnym razie odetniesz mięso od skóry, a nie od kości.

Krok 11: Wyciągnij korpus przez kuper.

Gotowe! Teraz możesz nadziać drób wybranym farszem, zszyć otwory i całość upiec.

Powodzenia i smacznego!

Kasia Mućka

Przeczytaj też: Jak sprawdzić, czy kurczak się upiekł

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
10:39, 16.03.2013
Gość
14:19, 17.11.2010
Zdjecia mile widziane.

Przepisy kulinarne:

Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Gulasz drobiowo-warzywny
Gulasz drobiowo-warzywny
Opłukane mięso z udźca z indyka kroimy na niewielkie ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Imbirowe klopsiki drobiowe w sosie warzywno-pomidorowym
Imbirowe klopsiki drobiowe w sosie warzywno-pomidorowym
Mięso mielimy na maszynce, dodajemy bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki i imbir. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.4