Luzowanie drobiu, czyli jak usunąć kości

Luzowanie drobiu, czyli jak usunąć kości

Luzowaniem nazywamy po prostu usunięcie kości z surowego drobiu - żeber i kręgosłupa.

Pieczone kurczaki, kaczki czy gęsi są doskonałym pomysłem na obiad. Warto czasem trochę zaskoczyć współbiesiadników i podać drób faszerowany. Przed włożeniem nadzienia powinno się jednak drób wyluzować.

Zobacz: Jak przyrządzić drób?

Luzowaniem nazywamy po prostu usunięcie kości z surowego drobiu - żeber i kręgosłupa, zazwyczaj pozostawia się natomiast kości w skrzydełkach i udkach. Czynność ta może wydawać się trudna, lecz nic bardziej mylnego. Wystarczy odważyć się, a szybko dojdziemy do przekonania, że każdy bez problemu poradzi sobie z luzowaniem. Osobom z wprawą zajmie to tylko 15-20 minut. Nie ma też obawy, że zmarnujemy przygotowywany drób - jeśli stwierdzisz, że luzowanie Ci nie wychodzi w każdej chwili możesz pokroić mięso na kawałki i upiec bez faszerowania.

Przeczytaj także: Jak grillować całego kurczaka

Krok 1: Umyj i dokładnie osusz tuszkę.

Krok 2: Ułóż tuszkę na grzbiecie i kilkakrotnie uciśnij mostek.

Krok 3: Odetnij kuper i szyję.

Krok 4: Ostrym, niewielkim nożem, przy szyi, odetnij mięso od szkieletu. Możesz je delikatnie odwijać na zewnątrz, by łatwiej dostać się do szkieletu.

Krok 5: Również z drugiej strony - od strony kupra, delikatnie odcinaj mięso od kości.

Krok 6: Ostrożnie oddzielaj kości od mięsa, cały czas uważaj, aby nie poprzecinać skóry.

Krok 7: Gdy odcinając mięso od kości dotrzesz do stawów biodrowych, przetnij więzadła i kontynuuj odcinanie kości.

Krok 8: Oddzielając mięso od strony szyi, gdy dotrzesz do kości skrzydełek - wyłam je ze stawów i odetnij.

Krok 9: Odcinaj nadal mięso od kości, oddziel mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadetnij, wyłam i przetnij. Uważaj, aby nie przeciąć skóry, która jest zrośnięta z mostkiem.

Krok 10: Odcinając mięso od łopatek skieruj nóż pod łopatki, w przeciwnym razie odetniesz mięso od skóry, a nie od kości.

Krok 11: Wyciągnij korpus przez kuper.

Gotowe! Teraz możesz nadziać drób wybranym farszem, zszyć otwory i całość upiec.

Powodzenia i smacznego!

Kasia Mućka

Przeczytaj też: Jak sprawdzić, czy kurczak się upiekł

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
10:39, 16.03.2013
Gość
14:19, 17.11.2010
Zdjecia mile widziane.

Przepisy kulinarne:

Naleśniki drożdżowe
Naleśniki drożdżowe
W dużej misce mieszamy drożdże, 3 łyżki mleka oraz ...
Rolada drobiowa nadziewana parówką  na wiosennie
Rolada drobiowa nadziewana parówką na wiosennie
Pierś z kurczaka rozcinamy na pół i delikatnie rozbijamy solimy, pieprzymy. Por kroimy na ...
Terrina drobiowa w paskach marchwi
Terrina drobiowa w paskach marchwi
Części maszynki do mielenia mięsa chłodzimy ok 60 minut. Mięso drobiowe kroimy w ...
Sałatka z biedronkami
Sałatka z biedronkami
Z plastrów sera żółtego wyciąć koła i ułożyć je ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.856