Jak obierać krewetki?

Jak obierać krewetki?

Wbrew pozorom i obawom wielu osób obieranie krewetek nie jest trudnym zadaniem.

Czasami przez pomyłkę, czasami specjalnie kupujemy nieobrane, surowe krewetki. Wówczas przed przystąpieniem do przygotowywania z nich pysznej potrawy trzeba je obrać i usunąć wnętrzności. Wbrew pozorom i obawom wielu osób nie jest to trudne zadanie.

W pierwszej kolejności, przed przystąpieniem do obierania, krewetki trzeba koniecznie dokładnie umyć. Na wszystkich owocach morza niezwykle szybko namnażają się bakterie. Z tego samego powodu nie rozmrażaj krewetek w temperaturze pokojowej - zawsze w lodówce. Ponadto zużyj je tego samego dnia. Krewetki, niezależnie czy obrane, czy nie, dość obficie posyp solą, a następnie bardzo dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą.

Przeczytaj także: Smakowite krewetki

Obieranie

Krok 1. Chwyć główkę krewetki kciukiem i palcem wskazującym, jednym, zdecydowanym ruchem ukręć ją i oderwij.

Krok 2. Oderwij nóżki.

Krok 3. Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca, w którym była głowa, zdejmuj skorupkę. Jest ona znacznie bardziej miękka w porównaniu z innymi owocami morza, więc nikt nie powinien mieś z tym problemu.

Krok 4. Możesz także chwycić krewetkę w obie dłonie i kciukami rozerwać wzdłuż pancerzyk.

Krok 5. Ogon ewentualnie możesz zostawić, ponieważ jest bardzo dekoracyjny.

Patroszenie

Krok 1. Za pomocą ostrego noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej jej krawędzi. Nacięcie powinno wynosić około 5-6mm.

Krok 2. Rozchyl nacięcie i usuń ciemną żyłkę, czyli jelito. Dzięki temu potrawa z krewetek nie będzie gorzka.

Krok 3. Jeśli je widać, usuń także żyły, które znajdują się tuż pod powierzchnią. Najłatwiej jest zrobić to palcami, wykałaczką lub końcówką noża. Podważ żyłę i wyciągnij ją. Czynność tę można sobie ułatwić poprzez zanurzenie krewetki w miseczce z zimną wodą, gdyż żyły nie będą się wówczas przyklejały do palców. Żyły jednak mogą pozostać, zwłaszcza w małych krewetkach - koktajlowych, ponieważ nie wpływają na smak krewetek, usuwa się je jedynie ze względów estetycznych. Poza tym niektórzy hodowcy krewetek karmią je specjalnymi karmami, które sprawiają, że żyły są jasne i ich nie widać.

Krok 4. Opłucz krewetkę pod zimną, bieżącą wodą.

Obrane i wypatroszone krewetki włóż do miski z zimną wodą lub lodem. Wyjmij je dopiero tuż przed przygotowaniem.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Pierniczki karmelowe
Pierniczki karmelowe
Na patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy wodę i mieszamy. ...
Agrestowy smoothie
Agrestowy smoothie
Agrest przebieramy i myjemy, banana kroimy na mniejsze ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Hi If you visit Europe , just pop in to my shop near to Warsaw. I have at least 100 kinds of yerba ...
ciekawe! tu jest jeszcze artykuł o innych dziwnych smakach z równych stron świata :) ...
Ja ostatnio zrobiłam zamiast drinka likier. Kupiłam mleczko skondensowane słodkie, dodałam ...
Tzatziki Prymat ~ Gość
jak kolejorz bawi sie
Kasze na parze ~ Gość
Należy zalać kaszę wrzącą wodą i potem gotować w parowarze do momentu, aż wchłonie cała ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.356