Jak obierać krewetki?

Jak obierać krewetki?

Wbrew pozorom i obawom wielu osób obieranie krewetek nie jest trudnym zadaniem.

Czasami przez pomyłkę, czasami specjalnie kupujemy nieobrane, surowe krewetki. Wówczas przed przystąpieniem do przygotowywania z nich pysznej potrawy trzeba je obrać i usunąć wnętrzności. Wbrew pozorom i obawom wielu osób nie jest to trudne zadanie.

W pierwszej kolejności, przed przystąpieniem do obierania, krewetki trzeba koniecznie dokładnie umyć. Na wszystkich owocach morza niezwykle szybko namnażają się bakterie. Z tego samego powodu nie rozmrażaj krewetek w temperaturze pokojowej - zawsze w lodówce. Ponadto zużyj je tego samego dnia. Krewetki, niezależnie czy obrane, czy nie, dość obficie posyp solą, a następnie bardzo dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą.

Przeczytaj także: Smakowite krewetki

Obieranie

Krok 1. Chwyć główkę krewetki kciukiem i palcem wskazującym, jednym, zdecydowanym ruchem ukręć ją i oderwij.

Krok 2. Oderwij nóżki.

Krok 3. Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca, w którym była głowa, zdejmuj skorupkę. Jest ona znacznie bardziej miękka w porównaniu z innymi owocami morza, więc nikt nie powinien mieś z tym problemu.

Krok 4. Możesz także chwycić krewetkę w obie dłonie i kciukami rozerwać wzdłuż pancerzyk.

Krok 5. Ogon ewentualnie możesz zostawić, ponieważ jest bardzo dekoracyjny.

Patroszenie

Krok 1. Za pomocą ostrego noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej jej krawędzi. Nacięcie powinno wynosić około 5-6mm.

Krok 2. Rozchyl nacięcie i usuń ciemną żyłkę, czyli jelito. Dzięki temu potrawa z krewetek nie będzie gorzka.

Krok 3. Jeśli je widać, usuń także żyły, które znajdują się tuż pod powierzchnią. Najłatwiej jest zrobić to palcami, wykałaczką lub końcówką noża. Podważ żyłę i wyciągnij ją. Czynność tę można sobie ułatwić poprzez zanurzenie krewetki w miseczce z zimną wodą, gdyż żyły nie będą się wówczas przyklejały do palców. Żyły jednak mogą pozostać, zwłaszcza w małych krewetkach - koktajlowych, ponieważ nie wpływają na smak krewetek, usuwa się je jedynie ze względów estetycznych. Poza tym niektórzy hodowcy krewetek karmią je specjalnymi karmami, które sprawiają, że żyły są jasne i ich nie widać.

Krok 4. Opłucz krewetkę pod zimną, bieżącą wodą.

Obrane i wypatroszone krewetki włóż do miski z zimną wodą lub lodem. Wyjmij je dopiero tuż przed przygotowaniem.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Kompot świąteczny po Karaibach
Kompot świąteczny po Karaibach
W dużym garnku zalej susz kompotowy wodą do pełna i odstaw na godzinę. Po godzinie wstaw ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
nie wiem o jakej wadze tu mowa trzeba swobodnie przyjac na 1 kg gesi co najmnej 1godzine.Sprariona ...
O mnie ~ Gość
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.143