Jak obierać krewetki?

Jak obierać krewetki?

Wbrew pozorom i obawom wielu osób obieranie krewetek nie jest trudnym zadaniem.

Czasami przez pomyłkę, czasami specjalnie kupujemy nieobrane, surowe krewetki. Wówczas przed przystąpieniem do przygotowywania z nich pysznej potrawy trzeba je obrać i usunąć wnętrzności. Wbrew pozorom i obawom wielu osób nie jest to trudne zadanie.

W pierwszej kolejności, przed przystąpieniem do obierania, krewetki trzeba koniecznie dokładnie umyć. Na wszystkich owocach morza niezwykle szybko namnażają się bakterie. Z tego samego powodu nie rozmrażaj krewetek w temperaturze pokojowej - zawsze w lodówce. Ponadto zużyj je tego samego dnia. Krewetki, niezależnie czy obrane, czy nie, dość obficie posyp solą, a następnie bardzo dokładnie opłucz je pod bieżącą wodą.

Przeczytaj także: Smakowite krewetki

Obieranie

Krok 1. Chwyć główkę krewetki kciukiem i palcem wskazującym, jednym, zdecydowanym ruchem ukręć ją i oderwij.

Krok 2. Oderwij nóżki.

Krok 3. Jedną ręką trzymaj krewetkę, a drugą, rozpoczynając od miejsca, w którym była głowa, zdejmuj skorupkę. Jest ona znacznie bardziej miękka w porównaniu z innymi owocami morza, więc nikt nie powinien mieś z tym problemu.

Krok 4. Możesz także chwycić krewetkę w obie dłonie i kciukami rozerwać wzdłuż pancerzyk.

Krok 5. Ogon ewentualnie możesz zostawić, ponieważ jest bardzo dekoracyjny.

Patroszenie

Krok 1. Za pomocą ostrego noża natnij krewetkę wzdłuż zewnętrznej jej krawędzi. Nacięcie powinno wynosić około 5-6mm.

Krok 2. Rozchyl nacięcie i usuń ciemną żyłkę, czyli jelito. Dzięki temu potrawa z krewetek nie będzie gorzka.

Krok 3. Jeśli je widać, usuń także żyły, które znajdują się tuż pod powierzchnią. Najłatwiej jest zrobić to palcami, wykałaczką lub końcówką noża. Podważ żyłę i wyciągnij ją. Czynność tę można sobie ułatwić poprzez zanurzenie krewetki w miseczce z zimną wodą, gdyż żyły nie będą się wówczas przyklejały do palców. Żyły jednak mogą pozostać, zwłaszcza w małych krewetkach - koktajlowych, ponieważ nie wpływają na smak krewetek, usuwa się je jedynie ze względów estetycznych. Poza tym niektórzy hodowcy krewetek karmią je specjalnymi karmami, które sprawiają, że żyły są jasne i ich nie widać.

Krok 4. Opłucz krewetkę pod zimną, bieżącą wodą.

Obrane i wypatroszone krewetki włóż do miski z zimną wodą lub lodem. Wyjmij je dopiero tuż przed przygotowaniem.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Mi bardzo smakuje, jeden z lepszych pasztetow w smaku i jakosciowo tez.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.137