Chińskie herbaty

Chińskie herbaty

W Chinach wytwarza się wszystkie "sześć wielkich rodzajów" herbaty a mianowicie zielone, białe, żółte to pierwsza grupa, turkusowe, czerwone i czarne to grupa druga.

Herbata to wiecznie zielona roślina, ma skórzaste liście, małe, białe lub różowe wonne kwiaty oraz niewielkie brązowe zdrewniałe owoce. Istnieją dwie podstawowe odmiany herbaty: chińska i asamska. Chińska to drzewo sięgające od 3 do 4 metrów wysokości. Czas zbierania herbaty jest uzależniony od tego, gdzie znajduje się plantacja. Na Cejlonie herbatę zbiera się bardzo często bo aż co 10 dni. Zbieracz jest w stanie zebrać 30 tysięcy pędów dziennie. Najlepsza herbata wyrabiana jest z jak najmłodszych listków, co gwarantuje intensywny aromat i smak.

Poznaj: historię herbaty

W Chinach wytwarza się wszystkie "sześć wielkich rodzajów" herbaty a mianowicie zielone, białe, żółte to pierwsza grupa, turkusowe, czerwone i czarne to grupa druga.

Chińskie czarne herbaty charakteryzują się niesamowitą różnorodnością gatunków. Ich cechą jest bogata gama aromatyczna oraz wspaniały smak o aksamitnej, miękkiej barwie, pozbawiony nieprzyjemnej ostrości. Najsławniejsze nazwy gatunków czarnych herbat to: Kongo, Keemun, Yunnan, Kulu, Oolung (ulung).
Chińskie herbaty zielone są najbardziej zróżnicowane pod względem formy "zbioru" oraz aromatu. Wszystkie gatunki zielonych herbat mają swój własny, niepowtarzalny i nie dający się z niczym porównać zapach i aromat. Najbardziej znane gatunki to: Tunczi, Lunczin Proch armatni i aromatyczna.

Według klasycznego chińskiego zwyczaju, herbatę zaparza się nie w czajniku, ale w specjalnej czarce - miseczce z pokrywką czyli tzw. haiwanie. Do czarki wsypuje się kilka gramów herbaty i zalewa wrzątkiem, dwie trzecie pojemności naczynia. Czas parzenia nie przekracza zwykle dwóch minut. Chociaż, dla niektórych gatunków wynosi on 3 do czterech 4 minut. Z haiwana herbatę nalewa się do filiżanki przez szczelinę między naczyniem i przykrywką, tak, aby nie ulatywał aromat. Herbatę pije się gorącą, małymi łyczkami, bez cukru i przypraw.

Chińczycy piją głównie żółte, zielone, czerwone oraz aromatyzowane herbaty, do których nie potrzeba już żadnych dodatków. W zależności od gatunku herbaty używają różnych metod parzenia. Niektóre mniejszości narodowe zamieszkujące Chiny, używają prasowanych herbat o cierpkim smaku dlatego też, dodają imbir, cynamon, kardamon albo piją herbatę z migdałami, żeby zneutralizować smak naparu. Są też rejony Chin, gdzie pije się herbaty cegiełkowe lub sproszkowane herbaty zielone, doprawiając je mlekiem, masłem a nawet solą. W Chinach podają herbatę w eleganckich malowanych ręcznie małych filiżankach z bardzo cienkiej porcelany. Wytworzył się tu cały ceremoniał picia herbaty. To właśnie w restauracjach chińskich podaje się jako pierwszy do stołu czajnik z herbatą na koniec po posiłku, na lepsze trawienie. W każdym miejscu pracy można znaleźć  dzbanki z parującą wodą. Chińczycy piją herbatę bardzo często, kilkakrotnie w ciągu dnia, w bardzo maleńkich porcjach. Napój piją powoli, rozkoszując się jego smakiem i aromatem. Herbata to najpopularniejszy napój na świecie. Pije się ją w przeróżnych wariantach, ale na uwagę na pewno zasługuje chiński, bo jest to sposób zdrowy, pełen aromatu i tradycji.

KJW

Przeczytaj koniecznie: Herbata żółta i biała

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
20:29, 28.11.2011
No nie bardzo przyznalabym palme pierwszenstwa Chinom, po upadku dynastii Ming w wyniku najazdow Mandzurow wielkie herbaciane tradycje nieco upadly. To w Japonii ceremonial picia herbaty jest podniesiony niemal do czynnosci religijnych. To jeden z rytualow Zen. Istnialo kilka szkol parzenia herbaty. No a sposob parzenia herbaty przez Turkow? To nie kawa a wlasnie herbata kroluje w Turcji, jest podawana wszedzie i przy kazdej okazji - nie ta z torebki a parzona w specjalnych czajnikach. Co kraj to obyczaj, szkoda, ze teraz panuje "torebka" - wygodnie ale jednak zadnego "czaru" nie wywola.
Gość
14:16, 07.04.2011
Być może niektóre ze sposobów podawania w przypadku herbat faktycznie pochodzą od Chińczyków. Moja herbata Irving Indian Chai Masala oprócz herbaty zawiera także goździki i inne przyprawy i oryginalnie powinna być serwowana z dodatkiem mleka. Aha! :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.422
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});