Jak wzmocnić paznokcie?

Jak wzmocnić paznokcie?

Prawidłowe odżywienie organizmu skutkuje prawidłowym wzrostem i budową paznokci.

Akryl i tipsy nie są już w modzie. Zadbaj o naturalne zdrowie i piękno swoich paznokci. Odpowiednia higiena, pielęgnacje pilniczkiem i wizyty u manicurzystki, to jednak nie jedyne metody na poprawę ich wyglądu. Najważniejsza jest zdrowa dieta. Prawidłowe odżywienie organizmu skutkuje prawidłowym wzrostem i budową paznokci. Co więcej obserwujmy nasze paznokcie, gdyż są one sygnalizatorami stanu naszego ciała. Wszelkie zmiany ich dotyczące mogą być oznaką chorób, bądź niedoborów dotyczących całego organizmu.

Przeczytaj koniecznie: Co jeść, żeby mieć zdrowe oczy

Istnieje szereg witamin i składników mineralnych, które mają szczególny wpływ na utrzymanie naszych paznokci w dobrej formie.

Paznokcie zbudowane są przede wszystkim z białek - keratyny. Łamliwe i wklęsłe paznokcie z białymi nalotami mogą świadczyć o niedoborach tego składnika. Nie zapominaj więc w codziennej diecie o produktach pochodzenia zwierzęcego lub roślinach strączkowych. Podobne objawy mogą dotyczyć również niedoborów wapnia, który znajduje się przede wszystkim w produktach mlecznych, migdałach i kapuście.

Jak wiemy wapń jest niezbędnym budulcem kości i paznokci. A w związku z tym, że witamina D jest niezbędna do jego wchłaniania w organizmie jest ona również niezbędna dla zdrowia paznokci. Powstaje ona w naszej skórze pod wpływem promieni słonecznych, dlatego w okresie od kwietnia do października spędzaj co najmniej 15 minut dziennie w godzinach 12-14 na dworze. Witamina D w niewielkiej ilości znajduje się w produktach spożywczych tj.: maśle, jajach i wątrobach zwierząt.

Suche i łamliwe paznokcie, lekko ciemniejsze i wypukłe jak łyżeczka mogą świadczyć o niedoborach witaminy B12. Łatwo można je uzupełnić jadając produkty zwierzęce tj.: mleko, sery i mięso.

Aby paznokcie prawidłowo rosły i nie miały małych białych plam niezbędny jest im również cynk. Szczególnie polecany jest on osobom, które naturalnie mają bardzo cienkie paznokcie. Zawierają go ziarna zbóż, orzechy, nasiona, chude mięso i owoce morza np. krewetki.

Twoje paznokcie mogą stać się cienkie i łamliwe, także wtedy gdy nie dostarczasz do organizmu wystarczających ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najlepszymi ich źródłami są oleje roślinne, ryby i orzechy. Niedobór lub zaburzony metabolizm kwasów tłuszczowych powoduje zaczerwienienie skórek wokół płytki paznokci. Odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych w diecie jest więc niezbędna jeśli chcemy mieć zdrową skórę rąk i mocne paznokcie. Szczególnie powinny dbać o to osoby ze stanami zapalnymi wokół paznokci.

Witamina E jest składnikiem większości kremów do rąk. Wpływa ona na prawidłowy wzrost paznokci. Jej dobrymi źródłami są zielone warzywa i oleje roślinne.

Jeśli paznokcie są łamliwe i suche, a na ich powierzchni pojawiają się wzdłuż i w poprzek prążki wzbogać dietę o witaminę A. Jest ona również niezbędna do prawidłowej budowy skóry, wspiera prawidłowy wzrost paznokci, zapobiega ich wysuszaniu i łamliwości. Świetnym źródłem witaminy A w diecie są morele, brokuły, dynia marchew, wątroba i inne podroby oraz jajka i sery.

Paznokcie stają się cienkie, płaskie i pojawia się na nich białe zabarwienie przypominające flagę, gdy cierpisz na niedobór żelaza. Również łożysko paznokcia staje się wtedy bardzo jasne. Aby nadrobić straty jedz czerwone mięso, zielone warzywa bogate w kwas foliowy, suszone owoce, szczególnie morele oraz orzechy i pestki dyni.

Siarka jest składnikiem budującym paznokcie i włosy. Jest niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i budowy, dlatego nie zapominaj w swoim codziennym jadłospisie o uwzględnieniu takich produktów jak brokuły, ryby, cebula, kapusta, brukselka, jajka i rzepa.

Skóra szybciej się starzeje, a paznokcie stają się kruche i łamliwe, gdy brakuje nam krzemu. Świetnymi jego źródłami są skrzyp, kasza gryczana, banany, buraki, pietruszka i daktyle.

Kruche i łamliwe paznokcie potrzebują także biotyny, w którą obfituje soja, drożdże piwowarskie i produkty z pełnych zbóż.

Gdy masz problemy ze skórkami wokół paznokci są one zaczerwienione i łuszczą się - zwiększ w swojej diecie ilość białka, witaminy C i kwasu foliowego. W witaminę C bogate są przede wszystkim owoce dzikiej róży, papryka, owce cytrusowe i truskawki.

Dbając o zdrowie nie tylko paznokci wypijaj dziennie około 2l wody.

Poznaj: Najzdrowsze soki

Anna Kaczorek

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
08:35, 04.06.2016
Miałam spory problem z łamliwością i rozdwajaniem paznokci przez lata. Postawiłam na bogatą w witaminy dietę i skrzyp polny. Stosuję jego wysoką dawkę w Bio – Silica Max. Działa świetnie, podejrzewam, że to kwestia bogatego składu,posiada w składzie nawet pokrzywę, wspomaga też włosy i skórę. Mam teraz super mocne paznokcie. To najlepsze co można zrobić dla swojego wyglądu.
Gość
15:03, 08.05.2013
Sory, ale to trochę zbyt mało. Dieta owszem, coś tam daje, ale to nie wszystko. Zawsze prowadziłam rozsądną dietę, a dopiero wprowadzenie odżywki New Nails dało fajny efekt. Wzmocniłam paznokcie, zyskały odpowiednią twardość. Sama dieta to zdecydowanie zbyt mało.
Gość
23:31, 22.04.2013
iść do dobrej kosmetyczki!
Gość
08:59, 22.04.2013
Gość
11:21, 08.01.2013
hm ja znalazłam http://www.naturala.pl/tag/389/jak_wzmocnic_paznokcie i spoko pomogła stronka, więc jesli masz problem to sobie tam wejdź :)

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.403
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});