Derda po naszemu 2010 - konkurs rozstrzygnięty

Derda po naszemu 2010 - konkurs rozstrzygnięty

Założeniem i celem konkursu jest nie tylko promocja zdrowego mięsa gęsiego. To szansa na zaprezentowanie każdego zakątka naszego kraju, tak bardzo zróżnicowanego kulturalnie, obyczajowo i kulinarnie.

Zakończyła się właśnie pierwsza edycja konkursu kulinarnego, pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na danie z gęsiny Kulinarne Igrzyska Regionalne o Puchar Zdrowego Smaku "Derda po naszemu 2010".

Spośród wylosowanych uczestników do udziału w konkursie przystąpiły jedynie trzy zespoły. Gospodarze imprezy czyli Gościniec Konopielka również wystawili swoją drużynę.

Poczynania kucharzy oceniało jury w składzie: Pani dr inż. Halina Bielińska z Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej, Pan Paweł Loroch - dziennikarz, kucharz, podróżnik oraz Pan Artur Michna - krytyk kulinarny.

P1120535
Jury postanowiło przyznać trzy wyróżnienia w trzech odrębnych kategoriach. W kategorii danie innowacyjne wyróżniono restaurację Trzy Wieże z Katowic za śląską roladę z gęsi. W kategorii najlepsze danie domowe wygrał zespół Gościniec Konopielka i duszone udo gęsi w słodkim żubrówkowo-miodowo-orzechowym sosie z kluskami ziemniaczanymi oraz modrą kapustą.

P1120497

W kategorii dań restauracyjnych I miejsce zajął zespół z restauracji Maestra w Bydgoszczy i również gęsie udko z jarzębinowym sosem, gruszką w cynamonie, karmelizowanymi buraczkami. Młodzi, ambitni kucharze otrzymali Puchar Zdrowego Smaku oraz tygodniową wycieczkę zagraniczną. Wiemy już, że kolejną edycja konkursu "Derda po naszemu 2011" zostanie zorganizowana w restauracji Maestra w Bydgoszczy.

P1120686

Oprócz części konkursowej, zorganizowano również dodatkowe atrakcje rozrywkowo - naukowe. Wykład na temat białej gęsi kołudzkiej wygłosiła Pani dr inż. Halina Bielińska. Odbył się pokaz darcia pierza oraz pokaz garncarstwa Pana Tomasza Szyszka. Swoje regionalne potrawy kociewskie zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Pinczynie.

Na uroczystość przybył również Marszałek Senatu RP Bogdan Borusewicz oraz Senator RP Andrzej Grzyb - autor "Kociewskiej książki kucharskiej" - znawca i promotor kuchni regionalnej.
Pomimo chęci nie mógł przybyć osobiście Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Marek Sawicki. Słowa uznania i wsparcia w organizacji tego typu imprez Minister wyraził w liście, który oficjalnie odczytał Wójt Gminy Zblewo Krzysztof Trawicki.

Uczestnicy i obserwatorzy konkursu wspólnie uznali, że impreza się udała, według ich słów był to konkurs "inny niż wszystkie". Zmaganiom kulinarnym towarzyszył ciepły klimat, przyjazna atmosfera, pozbawiona cech ostrej rywalizacji, a jednak pełna ambicji i zawodowej pasji znanej tylko najlepszym kucharzom.

Kulinarne Igrzyska Regionalne o Puchar Zdrowego Smaku "Derda po naszemu 2010" to początek cyklu zaplanowanych wydarzeń. Charakter konkursu jest długoterminowy (10 regionów kulinarnych Polski), organizowany co roku (w okolicy 11 listopada) w gościnnych progach zdobywców pucharu. Założeniem i celem konkursu jest nie tylko promocja zdrowego mięsa gęsiego. To szansa na zaprezentowanie każdego zakątka naszego kraju, tak bardzo zróżnicowanego kulturalnie, obyczajowo i kulinarnie. 11 listopada to czas ku temu idealny. Organizatorzy mają nadzieję, że z każdą kolejną edycją naszego konkursu wzrośnie liczba miłośników gęsiny, kuchni regionalnej i ziemi polskiej.

Organizatorzy konkursu "Derda po naszemu 2010" Gościniec Konopielka, Gmina Zblewo, redakcja portalu "Poszukiwacze Smaku na Szlaku".

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.394
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});