Ile waży szklanka mąki, czyli miary domowe

Ile waży szklanka mąki, czyli miary domowe

Łyżkę czy szklankę posiada każdy, nie zawsze jednak mamy pod ręką wagę kuchenną - jak w takiej sytuacji można sobie poradzić?

W przepisach kucharskich naprzemiennie pojawiają się sztuki, gramy, szklanki, garście i litry. Czasem nawet w jednej recepturze występują zarówno gramatury (g, dkg, kg, ml czy l) i miary kuchenne, domowe (łyżka, łyżeczka, szklanka). Łyżkę raczej każdy posiada, nie zawsze jednak mamy pod ręką wagę kuchenną - jak w takiej sytuacji można sobie poradzić?

Przydatna może okazać się mała ściągawka z przelicznikami. Oczywiście łyżka łyżce nierówna, a szklanki również mogą różnić się nieco wielkością, ponadto nie każdy wypełnia je po same brzegi. Jednak w tym przypadku ważny jest rząd wielkości, ogólne pojęcie.

1 szklanka

1 łyżka

1 łyżeczka

Mąka pszenna

180g

8-12g

4g

Mąka razowa

170g

10g

3,5g

Mąka ziemniaczana

250g

15g

5g

Cukier

200g

12g

6g

Cukier puder

180g

10g

3,5g

Miód

360g

20g

7g

Mleko

200-250g

15g

5g

Śmietana

220g

10-15g

4-5g

Masło

200g

13g

5g

Olej

200g

10-15g

Fasola biała (suche nasiona)

200g

12-14g

Ryż (surowy)

180g

14g

Makaron (surowy)

50-75g

10-15g

Kasza gryczana (surowa)

180g

16g

9g

Kasza jęczmienna (surowa)

150g

12g

4g

Płatki kukurydziane

30g

3g

Płatki jęczmienne

95g

6g

Płatki owsiane

110g

7g

Otręby

95g

6g

Rodzynki

150g

10g

3g

Sól

333g

20g

6g

Katarzyna Mućka

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
15:03, 30.10.2013
Robiłyśmy pizze z kol. PRZYDATNE ^.^
Gość
11:25, 02.10.2013
przydatne!!!!!!
Gość
15:17, 20.03.2013
fajne
Gość
15:14, 20.03.2013
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Gość
14:13, 14.08.2012
fajnie tylko ile pojemności wody ma mieć ta szklanka 200 czy 250 ml

Przepisy kulinarne:

Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon.Nakłuwamy go ostrożnie przez środek mięsa.Do środka ...
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Makaron papardelle gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu.Makaron powinien być al ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.223