Krówki, ciągutki, mordoklejki

Krówki, ciągutki, mordoklejki

Amatorzy krówek dzielą się na wielbicieli kruchych oraz ciągnących się cukierków, często nazywanych po prostu mordoklejkami.

Oczywiście nie chodzi tu o zwierzęta, a o niezwykle popularne w Polsce słodycze. Amatorzy krówek dzielą się na wielbicieli kruchych oraz ciągnących się cukierków, często nazywanych po prostu mordoklejkami.

Przeczytaj koniecznie: Pańska skórka - przysmak cmentarzy

Wbrew powszechnej opinii kruche krówki wcale nie są ciągutkami, które zbyt długo leżały w sklepie. Zwłaszcza, że zazwyczaj można kupić jednocześnie oba rodzaje łakoci, oba równie świeże. Okazuje się, że różnią się sposobem przygotowania, chociaż rzeczywiście cukier na powierzchni długo przechowywanych mordoklejek zaczyna krystalizować i sama powierzchnia staje się krucha.

Za stolicę tych słodyczy uznaje się podwarszawski Milanówek, natomiast za ojca polskich krówek - Feliksa Pomorskiego. Cukierniczego fachu, w tym w produkcji krówek, uczył się, jeszcze jako dziecko, w zakładach swojego wuja w Żytomierzu. Później, w latach 20-tych XX wieku otworzył w Poznaniu własną wytwórnię słodyczy. Wśród około 200 rodzajów produkowanych przez niego słodkości oczywiście były i krówki. Po wojennej zawierusze, powojennym pożarze i późniejszym upaństwowieniu fabryki, Feliks Pomorski osiadł wraz z rodziną w Milanówku. Tam, w przydomowym ogródku ponownie zajął się produkcją słodyczy - tym razem tylko krówek. Ich składniki nie są bowiem wyszukane, a sama receptura mało skomplikowana i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Obecnie w Milanówku poza rodzinną firmą Pomorskich, zarządzaną przez Piotra - wnuka Feliksa, działa kilku producentów krówek, w tym firma Konstancji Dołęgi-Dołęgowskiej - przyrodniej siostry Piotra. Nie wiadomo natomiast ilu wytwórców dokładnie jest w całym kraju. Dodatkowo, coraz częściej w sklepach pojawiają się cukierki z Białorusi i Ukrainy, nazwane "Krovkami".

A skąd wzięła się nazwa tych słodyczy? Od samego początku, jeszcze w Poznaniu, cukierki zawijane były w charakterystyczne papierki z rysunkiem krowy, przez co bardzo szybko przez samych kupujących ochrzczone zostały mianem krówek.

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich możesz zabawić się w domowego producenta krówek i przygotować je we własnej kuchni.

Krówka ciągutka - mordoklejka

Składniki:

cukier - 1,3 szklanki

śmietanka 30% - 0,6l

wanilia - 1 laska

Sposób przygotowania:

Krok 1: Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół.

Krok 2: Do dużego garnka wsyp cukier i wlej śmietankę.

Krok 3: Gotuj na niewielkim ogniu, cały czas mieszaj.

Krok 4: Dodaj wanilię, przestaw garnek na najmniejszy palnik i gotuj przez 15-20 minut.

Krok 5: Od czasu do czasu mieszaj. Masa powinna powoli zacząć się unosić.

Krok 6: Gdy masa zacznie intensywnie się unosić - intensywnie ją mieszaj. Gotuj nadal. Masa stopniowo zacznie brązowieć.

Krok 7: Garnek zestaw z kuchenki gdy masa podczas mieszania zacznie odstawać od ścianek naczynia, barwa będzie brązowawa, a jej kropla upuszczona na spodeczek momentalnie tężeje.

Krok 8: Wyjmij wanilię.

Krok 9: Przełóż masę do prostokątnej formy do ciasta wyłożonej pergaminem, wygładź powierzchnię i odstaw na kilka-kilkanaście godzin w dość chłodne miejsce.

Krok 10: Wyjmij masę z formy, pokrój na małe kawałki i każdy z nich zawiń w pergamin.

Krucha krówka

Składniki:

słodzone mleko skondensowane - 200g

mleko - 120ml

cukier - 675g

masło - 125g

miód - 1 łyżka

sól - szczypta

Sposób przygotowania:

Krok 1: Do dużego garnka wsyp cukier, wlej mleko, wymieszaj i zagotuj. Pamiętaj o nieustannym mieszaniu.

Krok 2: Ciągle gotując i mieszając wlej mleko skondensowane, dodaj miękkie masło, miód i sól.

Krok 3: Gotuj przez około 15 minut na średnim ogniu, cały czas mieszaj.

Krok 4: Przestaw garnek na najmniejszy palnik i gotuj przez kolejne 30 minut. Nie zapomnij o mieszaniu.

Krok 5: Gęstniejącą masę zestaw z kuchenki. Mieszaj jeszcze przez około minutę.

Krok 6: Przelej masę do prostokątnej formy na ciasto wyłożonej pergaminem.

Krok 7: Odstaw na kilka godzin do ostygnięcia i stężenia. W trakcie stygnięcia masy pokrój ją na mniejsze kawałki.

Krok 8: Gotowe krówki pozawijaj w pergamin.

Kasia Mućka

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
13:36, 21.01.2016
Bardzo lubię te cukierki a szczególnie te jakie są miękkawe jak karmelek. Bywa że i mam czasami chęć na te bardziej chrupiące i łamliwe. Super sprawdzają się one do pracy, dają dużo energii dzięki cukrom, tylko nie mogą być trzymane w cieple. Dziękuję za przepis na ich zrobienie, na pewno ten też wypróbuję. Obecnie robiłam już kilka w ten sposób http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-slodycze-krowki/ też są niezłe ale wypróbuje teraz przepis z tej strony, wydaje się bardzo ciekawy i mogą być jeszcze smaczniejsze, dziękuję za niego.
Gość
19:26, 07.08.2011
Mniam

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.437
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});