Co zrobić, by mleko się nie przypaliło?

Co zrobić, by mleko się nie przypaliło?

Mleko gotuje się bardzo szybko. Zazwyczaj wykorzystuje też właśnie tę chwilę, gdy na sekundę odwracamy wzrok na wykipienie i przypalenie się.

Mleko gotuje się bardzo szybko. Zazwyczaj wykorzystuje też właśnie tę chwilę, gdy na sekundę odwracamy wzrok na wykipienie i przypalenie się. Można jednak, stosując kilka prostych sztuczek, zmniejszyć szansę przypalenia mleka i późniejszej konieczności dokładnego wietrzenia całego mieszkania.

Przede wszystkim zwróć uwagę na to, w czym podgrzewasz czy gotujesz mleko. Unikaj garnków i rondelków o uszkodzonej powierzchni oraz tych, które już choć raz były przypalone. Na powierzchni każdego naczynia są liczne mikropory, w których pozostają mikrodrobinki przypalonych potraw. Po przypaleniu nie jesteśmy w stanie w pełni ich usunąć, dlatego też istnieje duża szansa, że mleko gotowane w takim garnku właśnie w tym miejscu się przypali. Dobrze jest też od razu przeznaczyć jedno z naczyń wyłącznie do podgrzewania mleka.

Pamiętaj, im tłustsze mleko, tym łatwiej się przypala.

Oczywiście bardzo dobrym rozwiązaniem jest specjalne naczynie do gotowania mleka. Ma ono podwójne ścianki, pomiędzy które wlewa się wodę. Garnek dodatkowo wyposażony jest w gwizdek, więc od razu wiesz, że to już. Jednak jeśli go nie posiadasz - spokojnie, nie musisz od razu biec do sklepu.

Jeśli wybierzesz już odpowiedni garnek, dobrze jest zagotować w nim trochę wody - nie musi to być duża ilość, ale powinna całkowicie zakryć dno naczynia. Następnie wlej mleko i podgrzej je lub zagotuj. Skuteczna jest również zimna woda - wystarczy przepłukać nią garnek tuż przez gotowaniem.

Innym sposobem jest zastosowanie dwóch garnków. Do większego wlej trochę wody i wstaw mniejszy z mlekiem. Całość postaw na niewielkim gazie i gotuj.

Jeśli jednak zdarzy Ci się przypalić swój ulubiony garnek podczas gotowania mleka, nie wpadaj w rozpacz, są na to sposoby.

Przeczytaj: Jak doczyścić przypalony garnek

Cały czas musisz jednak pilnować, aby mleko nie wykipiało. Możesz dodatkowo sobie pomóc smarując brzeg garnka cieniutką warstwą masła. Pamiętaj, że mleko zawsze powinno być gotowane na małym gazie, nigdy na dużym.

Podgrzewając mleko w kuchence mikrofalowej trzeba pamiętać, że nie będzie ono równomiernie ciepłe, więc niech nie zdziwi Cię, jeśli jeden łyk będzie znacznie cieplejszy od drugiego.

A co zrobić jeśli mleko jednak się przypali?

Szybko przelej je do drugiego, czystego garnka dodaj szczyptę soli i ponownie zagotuj, dzięki temu nie będzie smakowało przypalenizną. Zamiast soli można także na czas ponownego gotowania przykryć garnek czystą, lnianą ściereczką. Trzeba ją zwilżyć i złożyć na cztery.

I na koniec, rada dla tych, którzy nie lubią kożucha na mleku - gdy mleko będzie już gorące, po prostu wrzuć do niego kostkę lodu.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.654