Co zrobić z za ostrą potrawą?

Co zrobić z za ostrą potrawą?

Jeśli stosunkowo wcześnie zauważymy, że potrawa jest za ostra możemy zastosować kilka tricków i będzie łagodniejsza.

Przesolenie potrawy nie jest jedynym wypadkiem, który może się zdarzyć w kuchni. Nie raz okazuje się, że danie jest za ostre. Mamy wtedy do czynienia z objawem "Smoka Wawelskiego" - niektórzy, bardziej wrażliwi członkowie rodziny stają się po jednym kęsie purpurowi, zaczynają kasłać, krztusić się i piją nieograniczone ilości wody. Najczęściej winowajcą nie jest siarka tylko pieprz albo chilli.

Przeczytaj: By zupa nie była za słona...

Zmodyfikuj potrawę

Jeśli stosunkowo wcześnie zauważymy, że potrawa jest za ostra możemy zastosować kilka tricków.

- Zwiększ objętość potrawy - zawsze część można zamrozić. Możesz dodać porcję wszystkich produktów lub tylko jeden składnik jak np. ugotowanego ziemniaka lub przecier pomidorowy.

- Gulasze, potrawy typu chilli i zupy można podprawić mąką zmieszaną z wodą.

- Popularne jest również dodawanie mleka, jogurtu lub sera żółtego. Możesz użyć również jogurtu greckiego, wszystko zależy od rodzaju potrawy np. do curry świetnie nada się ser żółty, a do gulaszu wieprzowego jogurt.

- Jeśli przyrządzasz danie kuchni azjatyckiej możesz do niego dodać mleko kokosowe.

- Danie powinno być delikatniejsze dzięki dodatkowi niewielkiej ilości cukru.

            Smak kwaśny obok słodkiego również wpływa na złagodzenie ostrości potrawy, dlatego możesz dodać do potrawy sok z cytryny lub ocet winny.

            Zastosuj dodatki

            Jeżeli dania nie da się oszukać, tzn. nie jesteś w stanie nic do niego dodać. Zaserwuj je z odpowiednimi dodatkami. Możesz już gotową pieczeń oprószyć serem żółtym lub podać go osobno. Świetnym sposobem jest przygotowanie sosu śmietanowego lub delikatnego tzatziki i przed podaniem polanie nim każdej porcji. Pamiętaj również o dodatkach takich jak ryż lub grzanki z chleba i sałatkach na bazie jogurtu.

            Co zrobić, gdy bardzo ostra potrawa niestety znalazła się już w twoich ustach? Na pewno nie pij wody, gdyż tylko wzmocnisz uczucie pieczenia. Najlepszym rozwiązaniem jest napicie się mleka lub przegryzienie chlebem.

            AK

            Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
            Zaloguj
            Twój komentarz
            Gość
            19:35, 24.11.2010
            A jeśli potrawa jest kompletnie nie do zjedzenia nie wyrzucajmy jej tylko zaprośmy na obiad teściową :)

            Przepisy kulinarne:

            Domowe faworki
            Domowe faworki
            Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
            Kompot świąteczny po Karaibach
            Kompot świąteczny po Karaibach
            W dużym garnku zalej susz kompotowy wodą do pełna i odstaw na godzinę. Po godzinie wstaw ...
            Omlet z szynką i papryką
            Omlet z szynką i papryką
            Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
            Curry z kurczakiem
            Curry z kurczakiem
            Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
            Cannelloni
            Cannelloni
            Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
            Najnowsze artykuły:
            Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
            Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
            Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
            Ostatnio komentowane:
            Ble ale fu jedyne co dobre to chrupki świerszczyk
            MNIAM mrówki w cukrze
            Może stary komentarz ale niesie przez lata głupoty, a chodzi o to: "autorka zapomniala dodac ze ...
            O innych rekordach Guinnessa można poczytać na http://biurorekordow.pl/
            Blogi kulinarne:
            Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
            Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
            Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
            Współpraca | Regulamin | Kontakt
            Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
            T:0.346