Co zrobić z za ostrą potrawą?

Co zrobić z za ostrą potrawą?

Jeśli stosunkowo wcześnie zauważymy, że potrawa jest za ostra możemy zastosować kilka tricków i będzie łagodniejsza.

Przesolenie potrawy nie jest jedynym wypadkiem, który może się zdarzyć w kuchni. Nie raz okazuje się, że danie jest za ostre. Mamy wtedy do czynienia z objawem "Smoka Wawelskiego" - niektórzy, bardziej wrażliwi członkowie rodziny stają się po jednym kęsie purpurowi, zaczynają kasłać, krztusić się i piją nieograniczone ilości wody. Najczęściej winowajcą nie jest siarka tylko pieprz albo chilli.

Przeczytaj: By zupa nie była za słona...

Zmodyfikuj potrawę

Jeśli stosunkowo wcześnie zauważymy, że potrawa jest za ostra możemy zastosować kilka tricków.

- Zwiększ objętość potrawy - zawsze część można zamrozić. Możesz dodać porcję wszystkich produktów lub tylko jeden składnik jak np. ugotowanego ziemniaka lub przecier pomidorowy.

- Gulasze, potrawy typu chilli i zupy można podprawić mąką zmieszaną z wodą.

- Popularne jest również dodawanie mleka, jogurtu lub sera żółtego. Możesz użyć również jogurtu greckiego, wszystko zależy od rodzaju potrawy np. do curry świetnie nada się ser żółty, a do gulaszu wieprzowego jogurt.

- Jeśli przyrządzasz danie kuchni azjatyckiej możesz do niego dodać mleko kokosowe.

- Danie powinno być delikatniejsze dzięki dodatkowi niewielkiej ilości cukru.

            Smak kwaśny obok słodkiego również wpływa na złagodzenie ostrości potrawy, dlatego możesz dodać do potrawy sok z cytryny lub ocet winny.

            Zastosuj dodatki

            Jeżeli dania nie da się oszukać, tzn. nie jesteś w stanie nic do niego dodać. Zaserwuj je z odpowiednimi dodatkami. Możesz już gotową pieczeń oprószyć serem żółtym lub podać go osobno. Świetnym sposobem jest przygotowanie sosu śmietanowego lub delikatnego tzatziki i przed podaniem polanie nim każdej porcji. Pamiętaj również o dodatkach takich jak ryż lub grzanki z chleba i sałatkach na bazie jogurtu.

            Co zrobić, gdy bardzo ostra potrawa niestety znalazła się już w twoich ustach? Na pewno nie pij wody, gdyż tylko wzmocnisz uczucie pieczenia. Najlepszym rozwiązaniem jest napicie się mleka lub przegryzienie chlebem.

            AK

            Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
            Zaloguj
            Twój komentarz
            Gość
            19:35, 24.11.2010
            A jeśli potrawa jest kompletnie nie do zjedzenia nie wyrzucajmy jej tylko zaprośmy na obiad teściową :)

            Przepisy kulinarne:

            Frytki
            Frytki
            Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
            Sałatka z kiwi i granatem
            Sałatka z kiwi i granatem
            Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
            Sałatka z ogórków i granata
            Sałatka z ogórków i granata
            Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
            Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
            Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
            Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
            Makaron domowy
            Makaron domowy
            Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę. Pozostawiamy ...
            Najnowsze artykuły:
            Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
            Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
            Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
            Ostatnio komentowane:
            mini desery ~ Gość
            Ja zdecydowanie wolę folię do pieczenia Genrala Fresha -> ...
            Używałam tego papieru i w sumie nie zdał rezultatu, zdecydowanie wolę pracować na tym -> ...
            a co? rozpusci sie? :D
            Blogi kulinarne:
            Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
            Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
            a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
            Współpraca | Regulamin | Kontakt
            Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
            T:0.132