Co zrobić z za ostrą potrawą?

Co zrobić z za ostrą potrawą?

Jeśli stosunkowo wcześnie zauważymy, że potrawa jest za ostra możemy zastosować kilka tricków i będzie łagodniejsza.

Przesolenie potrawy nie jest jedynym wypadkiem, który może się zdarzyć w kuchni. Nie raz okazuje się, że danie jest za ostre. Mamy wtedy do czynienia z objawem "Smoka Wawelskiego" - niektórzy, bardziej wrażliwi członkowie rodziny stają się po jednym kęsie purpurowi, zaczynają kasłać, krztusić się i piją nieograniczone ilości wody. Najczęściej winowajcą nie jest siarka tylko pieprz albo chilli.

Przeczytaj: By zupa nie była za słona...

Zmodyfikuj potrawę

Jeśli stosunkowo wcześnie zauważymy, że potrawa jest za ostra możemy zastosować kilka tricków.

- Zwiększ objętość potrawy - zawsze część można zamrozić. Możesz dodać porcję wszystkich produktów lub tylko jeden składnik jak np. ugotowanego ziemniaka lub przecier pomidorowy.

- Gulasze, potrawy typu chilli i zupy można podprawić mąką zmieszaną z wodą.

- Popularne jest również dodawanie mleka, jogurtu lub sera żółtego. Możesz użyć również jogurtu greckiego, wszystko zależy od rodzaju potrawy np. do curry świetnie nada się ser żółty, a do gulaszu wieprzowego jogurt.

- Jeśli przyrządzasz danie kuchni azjatyckiej możesz do niego dodać mleko kokosowe.

- Danie powinno być delikatniejsze dzięki dodatkowi niewielkiej ilości cukru.

            Smak kwaśny obok słodkiego również wpływa na złagodzenie ostrości potrawy, dlatego możesz dodać do potrawy sok z cytryny lub ocet winny.

            Zastosuj dodatki

            Jeżeli dania nie da się oszukać, tzn. nie jesteś w stanie nic do niego dodać. Zaserwuj je z odpowiednimi dodatkami. Możesz już gotową pieczeń oprószyć serem żółtym lub podać go osobno. Świetnym sposobem jest przygotowanie sosu śmietanowego lub delikatnego tzatziki i przed podaniem polanie nim każdej porcji. Pamiętaj również o dodatkach takich jak ryż lub grzanki z chleba i sałatkach na bazie jogurtu.

            Co zrobić, gdy bardzo ostra potrawa niestety znalazła się już w twoich ustach? Na pewno nie pij wody, gdyż tylko wzmocnisz uczucie pieczenia. Najlepszym rozwiązaniem jest napicie się mleka lub przegryzienie chlebem.

            AK

            Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
            Zaloguj
            Twój komentarz
            Gość
            19:35, 24.11.2010
            A jeśli potrawa jest kompletnie nie do zjedzenia nie wyrzucajmy jej tylko zaprośmy na obiad teściową :)

            Przepisy kulinarne:

            Deser warstwowy
            Deser warstwowy
            Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
            Ciasteczka imbirowe z sezamem
            Ciasteczka imbirowe z sezamem
            Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
            Galaretka jabłkowa
            Galaretka jabłkowa
            Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
            Naleśniki z bananami i jogurtem.
            Naleśniki z bananami i jogurtem.
            Przygotuj miskę oraz mikser lub trzepaczkę, wbij całe jajka do miski, dodaj troszkę cukru ...
            Pieczony omlet z szynką
            Pieczony omlet z szynką
            Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
            Najnowsze artykuły:
            Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
            Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
            Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
            Ostatnio komentowane:
            "Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
            Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
            Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
            Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
            Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
            Blogi kulinarne:
            Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
            Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
            a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
            Współpraca | Regulamin | Kontakt
            Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
            T:0.447