Co zrobić z za ostrą potrawą?

Co zrobić z za ostrą potrawą?

Jeśli stosunkowo wcześnie zauważymy, że potrawa jest za ostra możemy zastosować kilka tricków i będzie łagodniejsza.

Przesolenie potrawy nie jest jedynym wypadkiem, który może się zdarzyć w kuchni. Nie raz okazuje się, że danie jest za ostre. Mamy wtedy do czynienia z objawem "Smoka Wawelskiego" - niektórzy, bardziej wrażliwi członkowie rodziny stają się po jednym kęsie purpurowi, zaczynają kasłać, krztusić się i piją nieograniczone ilości wody. Najczęściej winowajcą nie jest siarka tylko pieprz albo chilli.

Przeczytaj: By zupa nie była za słona...

Zmodyfikuj potrawę

Jeśli stosunkowo wcześnie zauważymy, że potrawa jest za ostra możemy zastosować kilka tricków.

- Zwiększ objętość potrawy - zawsze część można zamrozić. Możesz dodać porcję wszystkich produktów lub tylko jeden składnik jak np. ugotowanego ziemniaka lub przecier pomidorowy.

- Gulasze, potrawy typu chilli i zupy można podprawić mąką zmieszaną z wodą.

- Popularne jest również dodawanie mleka, jogurtu lub sera żółtego. Możesz użyć również jogurtu greckiego, wszystko zależy od rodzaju potrawy np. do curry świetnie nada się ser żółty, a do gulaszu wieprzowego jogurt.

- Jeśli przyrządzasz danie kuchni azjatyckiej możesz do niego dodać mleko kokosowe.

- Danie powinno być delikatniejsze dzięki dodatkowi niewielkiej ilości cukru.

            Smak kwaśny obok słodkiego również wpływa na złagodzenie ostrości potrawy, dlatego możesz dodać do potrawy sok z cytryny lub ocet winny.

            Zastosuj dodatki

            Jeżeli dania nie da się oszukać, tzn. nie jesteś w stanie nic do niego dodać. Zaserwuj je z odpowiednimi dodatkami. Możesz już gotową pieczeń oprószyć serem żółtym lub podać go osobno. Świetnym sposobem jest przygotowanie sosu śmietanowego lub delikatnego tzatziki i przed podaniem polanie nim każdej porcji. Pamiętaj również o dodatkach takich jak ryż lub grzanki z chleba i sałatkach na bazie jogurtu.

            Co zrobić, gdy bardzo ostra potrawa niestety znalazła się już w twoich ustach? Na pewno nie pij wody, gdyż tylko wzmocnisz uczucie pieczenia. Najlepszym rozwiązaniem jest napicie się mleka lub przegryzienie chlebem.

            AK

            Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
            Zaloguj
            Twój komentarz
            Dorota Grecka-Górka
            17:03, 28.10.2016
            Dzięki za ratunek!
            Gość
            19:35, 24.11.2010
            A jeśli potrawa jest kompletnie nie do zjedzenia nie wyrzucajmy jej tylko zaprośmy na obiad teściową :)

            Przepisy kulinarne:

            Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
            Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
            Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
            Frytki
            Frytki
            Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
            Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
            Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
            Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
            Sałatka z kiwi i granatem
            Sałatka z kiwi i granatem
            Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
            Najnowsze artykuły:
            Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
            Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
            Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
            Ostatnio komentowane:
            wh0cd620811 buy strattera pfizer celebrex diflucan 1 clindamycin
            http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
            http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
            http://dapoxetine-onlinepriligy.net/ - dapoxetine-onlinepriligy.net.ankor ...
            wh0cd362935 hydrochlorothiazide online nexium get more info buy clonidine online amoxicillin 875 ...
            Blogi kulinarne:
            Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
            a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
            Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
            Współpraca | Regulamin | Kontakt
            Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
            T:0.221