Co pływa w herbacie?

Co pływa w herbacie?

Przeróżne kombinacje mieszanek herbat z ziołami, kwiatami i przyprawami tworzą niezapomniany smak i aromat.

Od lat najpopularniejszym dodatkiem do herbaty w Polsce jest cukier i cytryna, a w krajach anglosaskich dodatkowo mleko lub śmietanka. Jednak są to składniki dodawane przez nas samych, tuz przed wypiciem napoju, a w sklepach i herbaciarniach dostępne są tysiące różnych mieszanek herbacianych, do których różne dodatki zostały już z herbatą zmieszane. W torebkowej herbacie tego nie widać, ale wystarczy zaparzyć herbatę liściastą, a w filiżance lub imbryczku pięknie rozwiną się liczne herbaciane listki. Ponadto naszym oczom ukażą się kwiaty, suszone i kandyzowane owoce,... No właśnie, co pływa w herbacie?

Przeczytaj koniecznie: Angielski sposób picia herbaty

Kwiaty

Do herbat dodawane są kwiaty jadalne, więc nie ma obawy, co będzie gdy przez przypadek je połkniemy. Oczywiście kwiaty wzmagają doznania estetyczne, ale to nie jedyne ich zadanie. Nadają herbacie charakterystyczny aromat i smak, np. płatki róży, opuncji czy jaśminu. Ponadto, kwiaty mogą być źródłem witamin i składników mineralnych, a także wzmacniać lub wzbogacać prozdrowotne i lecznicze właściwości herbaty, zwłaszcza herbat zielonych. Akacja korzystnie wpływa na pracę nerek, hibiskus wspomaga przemianę materii i pracę układu pokarmowego oraz układu moczowego, lipa i rumianek działają przeciwskurczowo i uspokajająco, natomiast bławatek ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, moczopędne.

Zioła

Od wieków napary z ziół wykorzystywane są w celach leczniczych, swoich właściwości nie tracą po zmieszaniu z herbacianymi liśćmi. Dzięki temu powstają nie tylko nowe, ciekawe, a nieraz zaskakujące połączenia smakowe, ale także napoje wspomagające pracę naszego organizmu. Właściwie nie ma ograniczeń dotyczących tego, które zioła mogą znaleźć się w herbacie. Najczęściej łączy się ją z miętą, melisą, liśćmi maliny, żeń-szeniem, prawoślazem, miłożąbem lekarskim, ginkgo biloba oraz aloesem lub szałwią. Oczywiście nie z wszystkimi naraz, ponadto bardzo ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji, aby to wciąż była herbata, a nie lecznicze "ziółka".

Przyprawy

Słowo "zioła" często wymawiamy jednym tchem razem ze słowem "przyprawy" - "zioła i przyprawy", dlaczego więc do herbaty oprócz ziół nie dodać też przypraw? To dzięki nim herbaciany napar może przywodzić na myśl np. wspomnienie świąt. Sprawi to dodatek cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków, imbiru, kardamonu i wanilii. Kandyzowany cukier nada nieco słodyczy, tak samo zadziała lukrecja, która dodatkowo lekko nas pobudzi, natomiast pieprz wzmocni i wyostrzy smak herbaty, a anyż oraz trawa cytrynowa orzeźwi swym smakiem i aromatem.

Owoce

Suszone i kandyzowane owoce są podstawowym i nieodłącznym składnikiem wszelkich herbat owocowych, ale równie często pojawiają się także w mieszankach herbacianych. Najczęściej są to skórki z cytryny i pomarańczy. W herbacie truskawkowej nie powinno natomiast zabraknąć kawałeczków truskawek, w wiśniowej wiśni, a w malinowej malin. Ponadto w wielu mieszankach pojawiają się rodzynki, suszone jabłka, melony i owoce opuncji czy żurawina. Nie zapominajmy też o kandyzowanym ananasie, który często nie ma szansy trafienia do filiżanki z gorącym naparem, gdyż wcześniej zostaje wyjedzone wprost z torebki z herbatą.

Na co jeszcze możesz trafić w swojej filiżance herbaty? Niech nie zdziwią Cię kawałki prażonych orzechów, migdałów i pestki słonecznika.

Katarzyna Mućka

Zobacz: Herbata kiszona

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Rum Tum Tugger
19:24, 07.12.2010
W każdym większym mieście są sklepy z herbatami na wagę, np. w centrach handlowych, tam nie powinno być problemu z kupieniem takiej herbaty. Często także w samych herbaciarniach sprzedają herbaty na wagę.
Gość
15:40, 07.12.2010
Chciałabym kupić taką herbatę kwiatek, ale nie wiem ile ona może kosztować? Czy ją się kupuje na wagę i gdzie? Nie chcę kupować takich rzeczy w internecie, bo wolę zobaczyć jak są przechowywane.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.408
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});