Jak upiec rybę?

Jak upiec rybę?

Pieczenie ryb jest dziecinnie proste. Sprawdź, w jaki sposób możesz przyrządzić nawet chudą rybę.

Pieczenie, podobnie jak gotowanie na parze, jest jednym z najbardziej polecanych sposobów przygotowywania ryb. Wbrew pozorom jest też dziecinnie proste. Ponadto jest to technika pozwalająca nam zminimalizować rozprzestrzenianie się po domu rybnego zapachu. W ten sposób możesz przyrządzić każdy rodzaj ryb.

Mięso ryb doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawami korzennymi. Pieczemy ją w rozgrzanym do 180-210°C piekarniku. Długość obróbki zależy od wielkości ryby. Czas pieczenia obliczamy przyjmując 10 minut na 2,5 cm grubości mięsa. Filety i dzwonka pieczemy około 15 - 20 minut. W przypadku całych ryb i rolad czas może się wydłużyć nawet do godziny. Mięso upieczone z łatwością odchodzi od kości.

Przeczytaj także: 10 sposobów na rybę

Jak upiec chudą rybę?

Ryby chude, o białym mięsie, takie jak np. dorsz, dobrze jest przed pieczeniem pozostawić w marynacie, możemy ją również posmarować masłem lub oliwą albo układamy na niej plastry boczku. Ryby chude świetnie komponują się z sosami pomidorowymi, warzywnymi i winnymi, w których również można je zapiekać. Inną metodą na ochronę chudego mięsa przed wysuszeniem jest obtoczenie go w mące lub bułce.

Gdy pieczesz rybę bez folii

Bez folii można piec tłuste ryby i ryby w sosach lub nadziewane. Zazwyczaj w ten sposób można też piec całe ryby, nie jest to natomiast technika polecana do filetów.

Pieczenie w folii

Piec w folii jest znacznie wygodniej. Przede wszystkim, mięso pozostaje wilgotne, a po przyrządzeniu potrawy mamy mniej zmywania.

Owinięcie ryby w folię pozwala nam uzyskać efekt zbliżony do gotowania na parze. Cała wilgoć pozostaje w obrębie ryby i nie wyparowuje na zewnątrz. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 200°C, jeżeli pieczesz chudą rybę możesz duży kawałek folii nawilżyć olejem lub oliwą. Samą rybę natrzyj solą oraz pieprzem i zwilż sokiem z cytryny lub winem. Połóż rybę na folii, zawiń luźno i zakręć z obydwu stron. Pamiętaj, że pieczenie ryby w folii trwa o około 15 minut dłużej. Matowa strona folii aluminiowej powinna znajdować się na zewnątrz, a błyszcząca do wewnątrz, dzięki temu skrócimy czas pieczenia.

Pieczenie całych ryb

Ryby przed pieczeniem muszą być oczyszczone z wnętrzności i łusek. Możesz natomiast zostawić głowę, ogon i skórę. Rybę przyprawiamy na zewnątrz i w środku. Przyprawy możemy też wsypać do jamy ustnej ryby. Środek możemy nadziać farszem lub świeżymi ziołami i cytryną. Farszu nie może być za dużo, żeby nie wypadał z ryb.

Przeczytaj: Sprawianie ryby

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
12:13, 20.09.2015
Gość
12:12, 20.09.2015
Gość
13:33, 11.10.2013
ale przecież ryba nie ma kości.....
Gość
13:32, 06.12.2010
mmm, uwielbiam pieczoną rybę

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd425002 erythoromycin without prescription buy elimite
wh0cd337793 Erythromycin AmEx Inderal With No Prescription
wh0cd392153 bupropion buy arimidex tadalafil buy prednisone buy yasmin online azithromycin
wh0cd729634 price of doxycycline 100mg
wh0cd392153 tadacip
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.643