Jak upiec rybę?

Jak upiec rybę?

Pieczenie ryb jest dziecinnie proste. Sprawdź, w jaki sposób możesz przyrządzić nawet chudą rybę.

Pieczenie, podobnie jak gotowanie na parze, jest jednym z najbardziej polecanych sposobów przygotowywania ryb. Wbrew pozorom jest też dziecinnie proste. Ponadto jest to technika pozwalająca nam zminimalizować rozprzestrzenianie się po domu rybnego zapachu. W ten sposób możesz przyrządzić każdy rodzaj ryb.

Mięso ryb doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie przyprawami korzennymi. Pieczemy ją w rozgrzanym do 180-210°C piekarniku. Długość obróbki zależy od wielkości ryby. Czas pieczenia obliczamy przyjmując 10 minut na 2,5 cm grubości mięsa. Filety i dzwonka pieczemy około 15 - 20 minut. W przypadku całych ryb i rolad czas może się wydłużyć nawet do godziny. Mięso upieczone z łatwością odchodzi od kości.

Przeczytaj także: 10 sposobów na rybę

Jak upiec chudą rybę?

Ryby chude, o białym mięsie, takie jak np. dorsz, dobrze jest przed pieczeniem pozostawić w marynacie, możemy ją również posmarować masłem lub oliwą albo układamy na niej plastry boczku. Ryby chude świetnie komponują się z sosami pomidorowymi, warzywnymi i winnymi, w których również można je zapiekać. Inną metodą na ochronę chudego mięsa przed wysuszeniem jest obtoczenie go w mące lub bułce.

Gdy pieczesz rybę bez folii

Bez folii można piec tłuste ryby i ryby w sosach lub nadziewane. Zazwyczaj w ten sposób można też piec całe ryby, nie jest to natomiast technika polecana do filetów.

Pieczenie w folii

Piec w folii jest znacznie wygodniej. Przede wszystkim, mięso pozostaje wilgotne, a po przyrządzeniu potrawy mamy mniej zmywania.

Owinięcie ryby w folię pozwala nam uzyskać efekt zbliżony do gotowania na parze. Cała wilgoć pozostaje w obrębie ryby i nie wyparowuje na zewnątrz. Najpierw należy rozgrzać piekarnik do 200°C, jeżeli pieczesz chudą rybę możesz duży kawałek folii nawilżyć olejem lub oliwą. Samą rybę natrzyj solą oraz pieprzem i zwilż sokiem z cytryny lub winem. Połóż rybę na folii, zawiń luźno i zakręć z obydwu stron. Pamiętaj, że pieczenie ryby w folii trwa o około 15 minut dłużej. Matowa strona folii aluminiowej powinna znajdować się na zewnątrz, a błyszcząca do wewnątrz, dzięki temu skrócimy czas pieczenia.

Pieczenie całych ryb

Ryby przed pieczeniem muszą być oczyszczone z wnętrzności i łusek. Możesz natomiast zostawić głowę, ogon i skórę. Rybę przyprawiamy na zewnątrz i w środku. Przyprawy możemy też wsypać do jamy ustnej ryby. Środek możemy nadziać farszem lub świeżymi ziołami i cytryną. Farszu nie może być za dużo, żeby nie wypadał z ryb.

Przeczytaj: Sprawianie ryby

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
13:33, 11.10.2013
ale przecież ryba nie ma kości.....
Gość
13:32, 06.12.2010
mmm, uwielbiam pieczoną rybę

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Naleśniki z bananami i jogurtem.
Przygotuj miskę oraz mikser lub trzepaczkę, wbij całe jajka do miski, dodaj troszkę cukru ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Gdzie to kupić!??!?!?!?!?!?!?!?!?
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.264