Jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie?

Jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie?

Jeśli jeszcze nie wiesz, jakim ciastem zaskoczyć rodzinę w święta, wypróbuj nasze przepisy!

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim pyszne ciasta. Nie tylko pierniczki sprawią, że te Święta będą miały niezapomniany smak. Jeśli jeszcze nie wiesz, czym w tym roku zadziwić rodzinę, wypróbuj przypisy niam.pl.

Wypróbuj: Desery na Boże Narodzenie

Sernik z rosą

Składniki:

- ser twarogowy półtłusty - 1 kg

- jaja kurze - 6 sztuk

- cukier - 2 1/4 szklanki

- olej roślinny - 1/2 szklanki

- mleko - 1 szklanka

- budyń mleczny waniliowy - 2 opakowania

- herbatniki - 80 g

Sposób przygotowania:

1. Do 1,5 szklanki cukru dodajemy dwa jajka i razem miksujemy.

2. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo twaróg, 4 żółtka, olej i budynie w proszku.

3. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas miksujemy. Powstałe ciasto powinno być rzadkie.

4. Prostokątną, dość głęboką formę do ciasta wykładamy pergaminem. Jej dno wykładamy herbatnikami, jeden przy drugim.

5. Na herbatniki wylewamy masę serową.

6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50 minut.

7. Z pozostałych 4 białek i 0,75 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę.

8. Wykładamy pianę na podpieczone ciasto i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Piana na serniku powinna się lekko zarumienić.

9. Studzimy sernik, na jego powierzchni pojawią się wówczas kropelki o lekko karmelowej barwie, czyli tzw. rosa.

Keks bożonarodzeniowy

Składniki:

- mąka - 25 dkg

- jaja kurze - 5 sztuk

- orzechy włoskie - 10 dkg

- figi suszone - 5 dkg

- morele suszone - 5 dkg

- rodzynki - 5 dkg

- skórka pomarańczowa kandyzowana - 5 dkg

- margaryna miękka - 2 dkg

- ocet spirytusowy - 1 łyżka stołowa

- cukier puder - 25 dkg

- skórka z cytryny - 1 łyżka stołowa startej

- wanilia - 1 laska

- bułka tarta - 2 dkg

Sposób przygotowania:

1. Morele i figi płuczemy, a następnie kroimy w paski. Parzymy rodzynki i siekamy orzechy.

2. Oddzielnie ucieramy żółtka z cukrem i wlewamy do nich powoli ocet.

3. Białka ubijamy na sztywną i lśniącą pianę.

4. Smarujemy prostokątna blachę margaryną i posypujemy bułką tartą.

5. Łączymy białka z żółtkami, dodajemy mąkę, wanilię, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz bakalie.

6. Wszystko lekko mieszamy i przekładamy na blachę.

7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C na około 50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Przeczytaj: Jak zrobić pierniczki na choinkę?

Miodownik z polewą czekoladową

Ciasto

Składniki:

- miód - 4 łyżki

- mąka - 3 szklanki

- jaja kurze - 4 sztuki

- żółtko jaja kurzego - z dwóch jajek

- masło - 100 g

- cukier - 1 szklanka

- śmietana - 3 łyżki stołowe

- soda oczyszczona - 1 łyżka stołowa

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wkładamy masło, miód i cukier.

2. Gotujemy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystygnięcia.

3. Dodajemy pozostałe składniki.

4. Mieszamy i zagniatamy ciasto.

5. Dzielimy je na 3 części.

6. Każdą z części wałkujemy, formujemy placki i przekładamy do natłuszczonych form.

7. Pieczemy osobno, przez kilkanaście minut w temperaturze około 200°C.

Krem

Składniki:

- mleko - 1 litr

- żółtka jaj kurzych - z 4 jajek

- cukier - 1 szklanka

- cukier waniliowy - 3 saszetki

- mąka pszenna typ 500 (krupczatka) - 12 łyżek stołowych

- masło - 100g

Sposób przygotowania:

1. Mąkę dokładnie rozcieramy w 500 ml mleka.

2. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i zagotowujemy.

3. Następnie wlewamy mleko z mąką.

4. Energicznie mieszamy i gotujemy do momentu powstania budyniu.

5. Zestawiamy z ognia i studzimy.

6. Dodajemy żółtka, masło i cukry waniliowe.

7. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.

Polewa czekoladowa

Składniki:

- kakao w proszku - 4 łyżki stołowe

- margaryna twarda lub masło - 10 dkg

- cukier puder - 10 dkg

- woda - 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

1. Wkładamy margarynę do garnka i stawiamy na małym ogniu, by powoli się rozpuszczała.

2. W międzyczasie zalewamy niewielką ilością wody cukier puder, po czym dodajemy kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Kiedy margaryna się rozpuści wlewamy do niej przygotowaną mieszaninę.

4. Całość gotujemy przez chwilę cały czas mieszając.

5. Polewę pozostawiamy do ostygnięcia.

Na koniec:

1. Układamy placki jeden na drugim przekładając je kremem.

2. Miodownik dekorujemy polewą czekoladową.

AK

Spróbuj także:

babeczki z karmelem

biszkopt z kremem serowym

blok czekoladowy

chleb z cynamonem

makowiec z lukrem

makowiec z pierzynką

muffinki cynamonowe z jabłkami

tort czekoladowy z migdałami

tort kawowo-marcepanowy z lukrem rumowym

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.326