Upiecz chleb w automacie

Upiecz chleb w automacie

Pieczenie chleba w automacie jest niezwykle proste i nie zajmie Ci wiele czasu. W porównaniu z upieczeniem chleba samodzielnie to "bułka z masłem".

Pieczenie chleba w automacie jest niezwykle proste i nie zajmie Ci wiele czasu. W porównaniu z upieczeniem chleba samodzielnie to "bułka z masłem".

Zakup automatu do pieczenia chleba

Na polskim rynku dostępnych jest bardzo wiele automatów do pieczenia chleba. Mają one jedno lub kilka mieszadeł i od kilku do kilkunastu programów. W wyborze kieruj się przede wszystkim tym, jaki chleb będziesz robić najczęściej i czy może masz nadzieję na wykorzystanie maszyny również przy przygotowaniu ciast lub marmolad.

Koszt?

Koszt automatu to wydatek duży, ale bardzo opłacalny. Za to magiczne urządzenie zapłacimy od około 200 do 400zł, jednak chleb, który dzięki niemu upieczemy jest tańszy niż ten ze sklepu.

Jak upiec chleb?

Niektórzy używają automatu do przygotowania chleba od początku do końca, czyli od wsypania składników po jego upieczenie. Inni natomiast stosują maszynę tylko do zmieszania składników, natomiast chleb pieką w piekarniku. Dużym ułatwieniem jest wykorzystanie gotowych mieszanek, jednak całkiem proste jest również zrobienie pieczywa z podstawowych składników, należy jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności ich wsypywania. Nie eksperymentujmy za mocno ze składnikami, bo chleb może nam nie wyjść. Ważne jest też, aby użyte składniki miały temperaturę pokojową, nie wykorzystujmy masła wyjętego bezpośrednio z lodówki.

Jak długo to trwa?

Upieczenie chleba zajmuje zaledwie 3 - 4 godziny nie wliczając czasu, kiedy dodajemy składniki. Możemy zaprogramować automat już wieczorem tak, by włączył się rano sam. Wówczas obudzi nas zapach świeżo upieczonego chleba.

Chleb razowy na miodzie

Składniki:

- ciepła woda - 3/4 szklanki

- miód - 1/2 szklanki

- olej - 1 łyżka

- sól - 1 łyżeczka

- mąka pszenna razowa - 4 szklanki

- drożdże suszone - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

1. Wrzuć składniki do maszyny w podanej kolejności.

2. Nastaw maszynę do pieczenia chleba na program do pieczenia chleba pełnoziarnistego.

Chleb owsiany

Składniki:

- mąka pszenna razowa - 3/4 szklanki

- mąka chlebowa - 3/4 szklanki

- ciepła woda - 3/4 szklanki

- masło - 2 łyżki

- cukier brązowy - 2 łyżki

- drożdże w proszku - 1 1/2 łyżeczki

- sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

1. Do maszyny dodaj najpierw wodę i masło, następnie mąki, otręby i pozostałe suche składniki.

2. Włącz odpowiedni program i piecz.

Pumpernikiel

Składniki:

- ciepła woda - 3/4 szklanki

- margaryna - 2 łyżki

- melasa - 1/2 szklanki

- mąka chlebowa - 2 szklanki

- mąka pszenna razowa - 1 szklanka

- mąka żytnia - 3/4 szklanki

- odtłuszczone mleko w proszku - 2 łyżki

- sól - 2 łyżeczki

- kakao - 1/4 szklanki

- kawa instant - 1 łyżeczka

- kminek - 2 łyżeczki

- drożdże w proszku - 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

1. Wrzucić składniki do maszyny w kolejności, w jakiej zostały wymienione.

2. Nastawić maszynę na program do robienia pieczywa pełnoziarnistego.

AK

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
09:16, 05.01.2014
Opłaca opłaca, prąd nie wychodzi 1,80zł bo automat nie piecze chleba 3 godziny w programie 3 godzinnym. Pieczenie zajmuje ok 1 godziny i też nie grzeje cały czas przez tą godzinę. Ja mam piekarnik 650W, zmierzyłem prąd który pobiera przez 3 godziny czyli cały program i jest to zaledwie 0,3kw. Pierwsze 2 godziny czyli mieszanie i rośnięcie to zaledwie około 0,03kw. Pozdrawiam
Gość
09:38, 07.12.2012
Spróbowałam zrobić chleb razowy na miodzie według podanego tu przepisu - ciasto w ogóle się nie skleiło, wyszła poklejona w grudy kruszonka. Radziłabym jednak sprawdzać przepisy - ten najwyraźniej zaleca zbyt małą ilość wody.
Gość
18:58, 26.06.2011
Nie wiem jakim cudem pieczenie chleba jest według Was opłacalne - 3 lub cztery godziny po 850W to 3kWh * 0,60zł = 1,80zł - to koszt samego prądu. A gdzie jeszcze składniki? Na pewno się tak opłaca?
Gość
15:53, 29.01.2011
witam, trafilam tu przypadkowo, z wielkim zainteresowaniem przegladam przepisy i jako,ze otrzymalam w prezencie automat do wypieku chleba, chcialam go przetestowac i upiec chleb owsiany :) w skladnikach nie ma nic n.t. otrebow, natomiast w opisie owszem, zatem ile ich dodac, 1/2 szkl? pozdrawiam i dziekuje za swietna stronke :)) powodzenia halszka

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Kompot świąteczny po Karaibach
Kompot świąteczny po Karaibach
W dużym garnku zalej susz kompotowy wodą do pełna i odstaw na godzinę. Po godzinie wstaw ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
nie wiem o jakej wadze tu mowa trzeba swobodnie przyjac na 1 kg gesi co najmnej 1godzine.Sprariona ...
O mnie ~ Gość
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.678