Jak usmażyć rybę?

Jak usmażyć rybę?

Smażenie to jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na przygotowanie ryby. Wprawdzie nie jest to metoda najzdrowsza, ale jakże smaczna.

Smażenie to jeden z najczęściej wykorzystywanych sposobów na przygotowanie ryby. Wprawdzie nie jest to metoda najzdrowsza, ale jakże smaczna.

Przygotowanie wstępne

Zanim przystąpimy do smażenia ryby musimy ją odpowiedni przygotować.

Przeczytaj koniecznie: Sprawianie ryby i Samodzielne porcjowanie ryb

Porcje ryby myjemy dokładnie i skrapiamy sokiem z cytryny lub octem, dzięki czemu się nie rozpadną. Ryby doprawiamy jedynie solą, pieprzem i ewentualnie niewielką ilością innych przypraw. Warto zrobić to co najmniej godzinę przed smażeniem. Ościste ryby możemy ponacinać skośnie po bokach, dzięki czemu małe ości pokruszą się. Rybę lub filety obtaczamy w mące, panierce z jajka i bułki tartej lub zanurzamy w cieście.

Smażymy!

Przygotowaną rybę od razu wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Ilość tłuszczu wykorzystanego do smażenia nie powinna być zbyt duża a ogień niezbyt mocny. Najlepiej jest smażyć rybę na średnim ogniu, na 2-3 łyżkach oleju, aby jedynie lekko natłuścić patelnię.

Ryby kładziemy na patelni tak, aby nie przylegały do siebie. Ułożone ciasno nie usmażą się równomiernie, gdyż ciepło nie będzie dochodziło do miejsc, gdzie ryby się stykają.

Podczas smażenia nie przesuwamy ryby ani nią nie poruszamy, aby się nie rozpadła i nie opadła z niej panierka. Na drugą stronę przewracamy dopiero wtedy, gdy na brzegu pojawi się złotobrązowa skórka. Ryb mrożonych i filetów nie rozmrażamy, gdyż się rozpadną podczas smażenia. Przetrzyjmy je jedynie ściereczką lub papierowym ręcznikiem, żeby były całkowicie suche.

Jak długo smażyć?

Czas obróbki zależy od wielkości porcji. Cienkie filety, których grubość nie przekracza 1,5 cm, smażymy z każdej strony po 2-3 minuty. W przypadku ryb grubszych niż 2 cm obróbkę wydłużamy do 5-6 minut. Pod koniec smażenia warto jest przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i poddusić jeszcze przez kilka minut.

Przeczytaj koniecznie: 10 sposobów na rybę?

Komentarze (18) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
10:40, 03.11.2014
:) zobaczcie filmiki jak zrobić rybkę: - KARP http://www.youtube.com/watch?v=KE_L5m1-eYU&list=PLEEA2786A44EFD94F - SUM AFRYKAŃSKI http://www.youtube.com/watch?v=hYpXsYNQrZs&list=PLEEA2786A44EFD94F - SANDACZ http://www.youtube.com/watch?v=3EpsSnQAAa0&list=PLEEA2786A44EFD94F - SUM EUROPEJSKI http://www.youtube.com/watch?v=iA2I6XQiv88 - KARAŚ http://www.youtube.com/watch?v=_H2iydq6b5s&list=PLEEA2786A44EFD94F - AMUR http://www.youtube.com/watch?v=BzLYLKl9AYI&list=PLEEA2786A44EFD94F
Gość
17:54, 22.02.2014
ZAWSZE BARDZO DOKŁADNIE ROZMRAŻAM FILET, POTEM SZYBKO MYJĘ ZIMNĄ WODĄ, OSUSZAM RĘCZNIKIEM, PANIERKA, KŁADĘ NA GORĄCY TŁUSZCZ I DUŻY GAZ PO MINUCIE ZMNIEJSZAM GAZ I NIGDY MI SIĘ NIE ROZPADŁA,
Gość
17:51, 22.02.2014
Gość
15:06, 24.12.2013
O jejku, jaki bidny facet, sam sobie musi jedzenie robić no co za kara. Ja też nie mam służki. Kobieta
Gość
15:05, 24.12.2013
Gość
18:23, 23.12.2013
Jak człowiek sam nie zrobi, to się nie dowie :)
Gość
09:26, 23.10.2013
Gość
16:18, 18.10.2013
nie jestem kucharzem a tylko facetem ktorego rzeczywistość zmusila radzic samemu sobie. kupuje zawsze dorsza mrozonego. 2h przed rozmrazam go. pozniej obficje cytryna i przyprawy. nastepnie maka i odstawiam na kilka minut. jajko roztrzepuje i doprawiam ziolami. obtaczam i na koniec w bulce. olej rozgrzany i klade rybki na 3-4 min z kazdej strony. nigdy nic mi sie nie rozlecjalo. podstawa dobra patelnia i ja urzywam plyty indukcyjnej. jest malinowo. pzdr
Gość
08:22, 30.03.2013
o filecie z morszczuka 2-3płaty: przygotowuje dechę , przyprawa (mieszanka 1:2 kebab+bazylia), jajo roztrzepane oraz posypka(1:1 - bułka tarta+dobrze zmiażdżone jak bułka płatki kukurydziane), olej rzepakowy. rybę z zamrażarki wkładamy pod gorącą wodę z kranu celem zmycia szkliwa, szybko dajemy przyprawy, kroimy zamrożoną rybę na paski 3cm, moczymy w jaju dajemy posypkę, można otaczać dwukrotnie, będzie bardziej chrupiący nuget, i kładziemy na rozgrzanym oleju (pat. teflon) smażymy na średnim ogniu do koloru żółto-lekki brąz, całość około 10-15min, surówka 2ipół osoby: kapusta kiszona/kwaszona duża szklanka kroimy co 1.5 cm, mała marchewka ścieramy na cienkich oczkach, średnie jabłko na dużych, 1/3 łyżeczki pieprzu średnio/grubo zmielonego, całość mieszamy, polewamy oliwą 1-2 łyżki. smacznego
Gość
08:01, 30.03.2013
Gość
17:27, 29.03.2013
Rybę odmrażamy,zostawiamy na papierowym ręczniku w który wsiąknie woda,moczymy w mleku przekładamy do mąki następnie przekładamy do jajka które doprawiamy solą,pieprzem lub przyprawą do ryb a na koniec przekładamy do bułki tartej,smażymy na niewielkim ogniu 4-5 min. na stronę póki co jeszcze nigdy ryba mi się nie rozpadła:-)
Gość
12:28, 22.02.2013
Hej! Ja rozmrażam rybkę, wycieram w papierowe ręczniczki, później solę, pieprzę, dodaję ziółek, panieruję i na patelnię i jakoś mi się nie rozpadają- nie można jej jednak za szybko przewracać, bo wtedy się rozpadnie.
Gość
18:56, 31.12.2012
Gość
18:50, 31.12.2012
Gość
18:56, 23.11.2012
Mrożonych filetów nie kupujemy i tyle. W zamarzniętym filecie może być bardzo dużo wody, nie widać tego, a rozpadną się tak czy inaczej - rozmrożone się porozpadają jeszcze przed położeniem na patelnię a z zamrożonych - na patelni zrobi się zupa. Zamrożonej ryby nie smażymy bez rozmrożenia bo po pierwsze albo wierzch się zesmaży a środek tylko ledwo rozgrzeje albo na mniejszym ogniu zamiast chrupiącej z wierzchu rybki dostaniemy rozmiękniętą paćkowatą pseudorybę.
Gość
08:53, 13.11.2012
rozmrażamy rybę, inaczej w promieniu 0,5 metra od patelni będzie padał deszcz pryskającego tłuszczu (w zamrożonej rybie jest b.dużo wody )
Gość
08:34, 13.11.2012
Jedni piszą że rozmrażamy ryby inni że nie w końcu kogo tu słuchać?
Gość
15:40, 15.01.2012
mniam

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Bób z masłem
Bób z masłem
Umyty bób gotujemy do miękkości i solimy pod koniec ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Coffee Cooler ~ Gość
Wsadź sobie w doopę taką tabelkę.
Fajnym wyjściem jest jeszcze papier od electroluxa, jest bardzo wytrzymały i często ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.49