Piękna skóra zależy od diety

Piękna skóra zależy od diety

Prawdziwie zadbana skóra potrzebuje odpowiedniej diety. Co jeść, żeby mieć piękną i zdrową skórę?

Stosowanie różnych kremów i codzienna odpowiednia dawka snu wpływają na nasz wygląd, zwłaszcza na kondycję naszej skóry. Jednak to nie wszystko. Prawdziwie zadbana skóra potrzebuje również odpowiedniej diety. Sprawdź, co jest ważne w Twoim jadłospisie.

1. Jedz regularnie

Najlepiej 4-5 razy dziennie, zachowuj równe odstępy pomiędzy posiłkami.

Dowiedz się również: Jak wzmocnić paznokcie?

2. Jedz owoce i warzywa - źródła przeciwutleniaczy

Świeże owoce i warzywa są doskonałym, a zarazem naturalnym źródłem składników mineralnych i witamin, w tym przeciwutleniaczy. Witaminy A, E i C oraz selen, a także flawonoidy i foliany zapobiegają niekorzystnemu działaniu wolnych rodników, czyli chronią naszą skórę przed starzeniem się. W przeciwutleniacze szczególnie bogate są owoce cytrusowe, owoce o bardzo ciemnym, wręcz czarnym kolorze, marchewka, kapusta, czerwona papryka oraz szpinak.

3. Ważne są także witaminy z grupy B

Witamina B5 odpowiada za odpowiednie napięcie i regenerację skóry oraz łagodzi podrażnienia, natomiast biotyna (witamina B8) przeciwdziała wszelkim zmianom skórnym. Gdzie znajdziesz te witaminy? - w ziarnach zbóż i pełnoziarnistym pieczywie, jajach, produktach mlecznych, orzechach i nasionach roślin strączkowych.

4. Pamiętaj o selenie

Selen jest silnym przeciwutleniaczem, liczne badania wykazały, że chroni naszą skórę przez rozwojem czerniaka oraz powstawaniem przebarwień i plam starczych. Dobrym źródłem selenu są jaja, ryby i skorupiaki oraz orzechy brazylijskie. Zadbaj więc, by nie zabrakło tych produktów w Twojej diecie.

5. I o cynku

Cynk, obok selenu, to drugi bardzo ważny dla skóry i jej kondycji składnik mineralny. Bierze on bowiem udział w prawidłowym funkcjonowaniu gruczołów łojowych. Dobrymi źródłami cynku są ziarna zbóż i pełnoziarniste pieczywa, kiełki pszenicy, skorupiaki i czerwone mięso.

6. Pij wodę

Nawet niewielkie odwodnienie niekorzystnie wpływa na wygląd skóry. Staje się ona wówczas sucha i szarawa, wygląda na zmęczoną. Codziennie powinno się wypijać około 2 litrów wody.

7. Nie każdy tłuszcz jest zły

Tłuszcz w diecie jest niezbędny, to w nim rozpuszczają się niektóre witaminy niezbędne dla zdrowia, w tym dla kondycji naszej skóry - przede wszystkim witaminy A i E. Poza tym, w codziennej diecie powinny znaleźć się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są składnikami tkanek organizmu, w tym również skóry. Niedobory NNKT skutkują tym, że skóra staje się sucha, odbarwiona i cienka, łuszczy się. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych należą też kwasy omega-3, odpowiadające za utrzymanie w skórze wody. Jedz więc ryby, awokado, orzechy i pestki, nie zapomnij też o olejach roślinnych i oliwie z oliwek.

8. Unikaj radykalnych diet

Nagłe chudnięcie często skutkuje później efektem jo-jo. Stosując różnorodne diety odchudzające tracimy przeszkadzające nam kilogramy, jednak zazwyczaj po osiągnięciu celu wracamy do naszych wcześniejszych nawyków żywieniowych. I z powrotem przybieramy na wadze. A potem kolejna dieta-cud. Wszystko to negatywnie odbija się na kondycji naszej skóry - staje się wiotka, pojawiają się zmarszczki i rozstępy.

9. Nie jedz zbyt często słodyczy

Słodycze zawierają duże ilości cukrów prostych, a te szybko uwalniane do krwi prowadzą do szybkiego wzrostu poziomu insuliny. Ma to niekorzystny wpływ na kolagen zawarty w skórze. Zbyt mała ilość kolagenu w skórze skutkuje natomiast powstawaniem zmarszczek. Poza tym, spożywanie czekolady u wielu osób przyczynia się do powstawania na twarzy trądziku, krostek czy zaczerwień, czyli tzw. niedoskonałości.

10. Unikaj także...

soli, ostrych przypraw, smażonych potraw, kawy i alkoholu.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.395
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});