Ciasta dla cukrzyków

Ciasta dla cukrzyków

Lekarz rozpoznał u Ciebie cukrzycę i myślisz, że skończył się dla Ciebie czas słodkich przyjemności? Spróbuj przepisów na ciasta dla cukrzyków.

Lekarz rozpoznał u Ciebie cukrzycę i myślisz, że skończył się dla Ciebie czas słodkich przyjemności? Tak naprawdę nawet cukrzyk ma prawo do odrobiny słodyczy, jednak musi pamiętać o podstawowych zasadach: jedzenia regularnie 5-6 posiłków dziennie. Ciasta i ciasteczka przeznaczone dla naszego "słodkiego" domownika powinny mieć zmniejszoną ilość tłuszczu i cukru i oczywiście powinny być jadane w umiarkowanej ilości, tak aby nie przekroczyć ilości wymienników węglowodanowych przeznaczonych na posiłek.

Spróbuj słodkich przepisów dla cukrzyków:

Jabłecznik

Składniki:

- mąka - 2 1/2 szklanki

- masło - 200 g

- jajka - 2 sztuki

- soda - 3 łyżeczki

- cynamon - 2 łyżeczki

- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki

- sól - 1 łyżeczka

- wanilia - 2 łyżeczki

- substancja zastępująca cukier (w płynie) - może być Splenda - 1 łyżeczka

- jabłka - 3 sztuki (około 4 szklanki startego)

- orzechy włoskie - 1 szklanka

Przygotowanie:

1. Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajka i substancję słodzącą.

2. Mieszamy starte jabłka z posiekanymi orzechami i dodajemy do masy.

3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 190°C.

Ciasto piernikowe

Składniki:

- masło delikatnie stopione - 1/4 szklanki

- zastępnik cukru (Splenda) - około 2/3 łyżeczki - odpowiednik 2/3 szklanki cukru

- maślanka - 1/2 szklanki

- soda - 1 łyżeczka

- melasa - 1/2 szklanki

- jaja kurze - 1 sztuka

- mąka pszenna - 1 1/2 szklanki

- cynamon - 1 łyżeczka

- imbir w proszku - 3/4 łyżeczki

- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki

- sól - 1/4 łyżeczki

Przygotowanie:

1. Masło mieszamy z zastępnikiem cukru.

2. Sodę oczyszczoną mieszamy dokładnie z maślanką w osobnym naczyniu.

3. Następnie do maślanki dodajemy jajko oraz melasę i bardzo dokładnie mieszamy.

4. Całość mieszamy z masłem połączonym z cukrem.

5. Stopniowo dodajemy przyprawy i mąkę.

6. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Sernik czekoladowy

Ciasto:

- herbatniki dla cukrzyków - 3/4 szklanki pokruszonych

- cynamon - 1/2 łyżeczki

- cukier - 2 łyżki

- olej rzepakowy - 2 łyżki

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i umieszczamy w nim naczynie z gorąca wodą. Dzięki parującej wodzie sernik nie popęka.

2. W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta, następnie nakładamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy i ubijamy, aby powstał równy spód.

Masa:

- białka jaja kurzego - 3 sztuki

- cukier - 1/3 szklanki (może być zastępnik)

- ser ricotta - 2 szklanki

- kakao - 1/4 szklanki

- ser twarogowy - 1/3 szklanki

- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1. W blenderze łączymy białka, cukier, ser ricotta, kakao, ser twarogowy i wanilię. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

2. Otrzymaną masę wylewamy na przygotowany spód.

Na koniec:

1. Pieczemy ciasto przez około 30 minut. Na ostatnie 5 minut przed zakończeniem pieczenia wyłączamy piekarniki i pozostawiamy w nim ciasto.

2. Przed podaniem przechowujemy ciasto w lodówce.

Komentarze (9) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
12:28, 09.03.2014
Gość
12:27, 09.03.2014
Gość
10:48, 08.03.2014
ten jablecznik to niewypał ,nie radzę go piec bo szkoda składników. Robi się kit cięzkie nie wyrosnięte a z tortownicy wycieka wszystko co płynne.
beata1112
22:23, 14.02.2014
dla cukrzyków jabłka to ostatnia rzecz jaką powinni jeśc strasznie podnoszą poziom cukru
beata1112
22:21, 14.02.2014
Gość
22:35, 09.02.2012
Placków z jabłkami nie polecam!...zjadłam 5 i miałam cukier 350!!!!
Gość
18:36, 25.01.2012
ciekawa jestem czy placki z jabłkami każdy cukrzyk może jeść?
Gość
08:59, 16.09.2011
Sernik w 350 st? coś tu się wam pomieszało...
Gość
14:04, 10.06.2011
Pycha ; )

Przepisy kulinarne:

Deser z borówkami
Deser z borówkami
Twaróg mieszamy ze śmietaną i 3 łyżkami cukru pudru ...
Czekolada deserowa
Czekolada deserowa
Margarynę topimy w garnku i dodajemy kakao oraz cukier. ...
Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Deser figowy
Deser figowy
Figi myjemy. Wkładamy do miski z zimną wodą i ...
Deser truskawkowy
Deser truskawkowy
Truskawki czyścimy z ogonków i dokładnie myjemy, ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
*to zdobienie ;)
piękny, bardzo kreatywne to zdobienia. bardzo mi się podoba
Łykacie magnez w tabletkach? Zaopatrujcie się nie w ten, który ma największą albo podwójną ...
a ktorych mowisz? Maestro czy Polskich Snakch?
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.359