Ciasta dla cukrzyków

Ciasta dla cukrzyków

Lekarz rozpoznał u Ciebie cukrzycę i myślisz, że skończył się dla Ciebie czas słodkich przyjemności? Spróbuj przepisów na ciasta dla cukrzyków.

Lekarz rozpoznał u Ciebie cukrzycę i myślisz, że skończył się dla Ciebie czas słodkich przyjemności? Tak naprawdę nawet cukrzyk ma prawo do odrobiny słodyczy, jednak musi pamiętać o podstawowych zasadach: jedzenia regularnie 5-6 posiłków dziennie. Ciasta i ciasteczka przeznaczone dla naszego "słodkiego" domownika powinny mieć zmniejszoną ilość tłuszczu i cukru i oczywiście powinny być jadane w umiarkowanej ilości, tak aby nie przekroczyć ilości wymienników węglowodanowych przeznaczonych na posiłek.

Spróbuj słodkich przepisów dla cukrzyków:

Jabłecznik

Składniki:

- mąka - 2 1/2 szklanki

- masło - 200 g

- jajka - 2 sztuki

- soda - 3 łyżeczki

- cynamon - 2 łyżeczki

- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki

- sól - 1 łyżeczka

- wanilia - 2 łyżeczki

- substancja zastępująca cukier (w płynie) - może być Splenda - 1 łyżeczka

- jabłka - 3 sztuki (około 4 szklanki startego)

- orzechy włoskie - 1 szklanka

Przygotowanie:

1. Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajka i substancję słodzącą.

2. Mieszamy starte jabłka z posiekanymi orzechami i dodajemy do masy.

3. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy przez 40-50 minut w temperaturze 190°C.

Ciasto piernikowe

Składniki:

- masło delikatnie stopione - 1/4 szklanki

- zastępnik cukru (Splenda) - około 2/3 łyżeczki - odpowiednik 2/3 szklanki cukru

- maślanka - 1/2 szklanki

- soda - 1 łyżeczka

- melasa - 1/2 szklanki

- jaja kurze - 1 sztuka

- mąka pszenna - 1 1/2 szklanki

- cynamon - 1 łyżeczka

- imbir w proszku - 3/4 łyżeczki

- gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki

- sól - 1/4 łyżeczki

Przygotowanie:

1. Masło mieszamy z zastępnikiem cukru.

2. Sodę oczyszczoną mieszamy dokładnie z maślanką w osobnym naczyniu.

3. Następnie do maślanki dodajemy jajko oraz melasę i bardzo dokładnie mieszamy.

4. Całość mieszamy z masłem połączonym z cukrem.

5. Stopniowo dodajemy przyprawy i mąkę.

6. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Sernik czekoladowy

Ciasto:

- herbatniki dla cukrzyków - 3/4 szklanki pokruszonych

- cynamon - 1/2 łyżeczki

- cukier - 2 łyżki

- olej rzepakowy - 2 łyżki

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i umieszczamy w nim naczynie z gorąca wodą. Dzięki parującej wodzie sernik nie popęka.

2. W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta, następnie nakładamy je do wysmarowanej tłuszczem blachy i ubijamy, aby powstał równy spód.

Masa:

- białka jaja kurzego - 3 sztuki

- cukier - 1/3 szklanki (może być zastępnik)

- ser ricotta - 2 szklanki

- kakao - 1/4 szklanki

- ser twarogowy - 1/3 szklanki

- ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1. W blenderze łączymy białka, cukier, ser ricotta, kakao, ser twarogowy i wanilię. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

2. Otrzymaną masę wylewamy na przygotowany spód.

Na koniec:

1. Pieczemy ciasto przez około 30 minut. Na ostatnie 5 minut przed zakończeniem pieczenia wyłączamy piekarniki i pozostawiamy w nim ciasto.

2. Przed podaniem przechowujemy ciasto w lodówce.

Komentarze (13) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
20:38, 20.12.2015
Cukier i kakao dla diabetyka ???? Ktoś ma braki i powinien się douczyć. Zamiast kakao powinna być gorzka czekolada pod 70oo % kakao i cukier brzozowy.
Gość
01:09, 23.12.2014
Oczywiscie ze cukrzyk jesc nie moze tego typu ciasta. Glownie z powodu tego ze przeciez dla cukrzyka zakazane sa produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Maka takze nie jest produktem odpowiednim. Co ma zrobic cukrzyk? Po prostu nie jesc ciasta, a jesli juz musi, niech uzyje maki zytniej, nieoczyszczonej, stevi i niech to bedzie ciasto bez szcztucznych dodatkow.
Gość
20:26, 16.11.2014
dla cukrzykow najlepsza jest szara reneta.
Gość
23:33, 28.07.2014
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Gość
12:28, 09.03.2014
Gość
12:27, 09.03.2014
Gość
10:48, 08.03.2014
ten jablecznik to niewypał ,nie radzę go piec bo szkoda składników. Robi się kit cięzkie nie wyrosnięte a z tortownicy wycieka wszystko co płynne.
beata1112
22:23, 14.02.2014
dla cukrzyków jabłka to ostatnia rzecz jaką powinni jeśc strasznie podnoszą poziom cukru
beata1112
22:21, 14.02.2014
Gość
22:35, 09.02.2012
Placków z jabłkami nie polecam!...zjadłam 5 i miałam cukier 350!!!!
Gość
18:36, 25.01.2012
ciekawa jestem czy placki z jabłkami każdy cukrzyk może jeść?
Gość
08:59, 16.09.2011
Sernik w 350 st? coś tu się wam pomieszało...
Gość
14:04, 10.06.2011
Pycha ; )

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Deser z borówkami
Deser z borówkami
Twaróg mieszamy ze śmietaną i 3 łyżkami cukru pudru ...
Deser figowy
Deser figowy
Figi myjemy. Wkładamy do miski z zimną wodą i ...
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Deser jogurtowy z białą czekoladą i owocami lata
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 porcje deseru w pucharkach.Na co najmniej 10 ...
Czekolada deserowa
Czekolada deserowa
Margarynę topimy w garnku i dodajemy kakao oraz cukier. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie ...
wiecie w czym ja robie oliwy teraz ? ma robota kuchnnego kohersen mycook, odryłem własne oliwy ...
wh0cd641317 citalopram headaches tetracycline capsules rimonabant bentyl abilify
wh0cd436316 buy azithromycin buy colchicine online augmentin tretinoin cream albuterol buy ...
wh0cd422759 atarax syrup proscar no rx
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.502