Jak przyrządzić paluszki krabowe?

Jak przyrządzić paluszki krabowe?

Surimi w ciągu ostatnich lat zyskały niezwykłą popularność. Z czym i jak jeść japońskie paluszki krabowe?

Paluszki krabowe surimi to specjał kuchni japońskiej. Od jakiegoś czasu dostępne są w naszych sklepach w formie przeznaczonej do bezpośredniego zjedzenia (w zalewie lub pakowane próżniowo) i mrożone, które przed zjedzeniem wystarczy rozmrozić. Rozmrażać można je zarówno w lodówce, pozostawiając na jakiś czas w temperaturze pokojowej, jak i w mikrofalówce.

Poznaj wartość odżywczą: paluszków krabowych surimi

Surimi można jeść w każdej postaci zarówno na surowo, jak i smażone czy zapiekane. Pamiętajmy jednak, iż we wszystkich przepisach wymagających gotowania, surimi dodajemy pod sam koniec. Jeśli bowiem podgrzewamy je dłużej stają się gumowate i znacznie słodsze, co nie każdemu odpowiada.

Najprościej jest zjeść paluszki bezpośrednio z opakowania, maczając je jedynie w majonezie, jednak my proponujemy również bardziej pracochłonne, ale równocześnie pyszne rozwiązania.

Sałatka z surimi i jabłek

Składniki:

- surimi - 250 g

- majonez - 1/3 szklanki

- jabłko - 1 sztuka

- suszone żurawiny - 2/3 szklanki

Przygotowanie:

1. Jabłko umyj, nie obieraj, pokrój i wrzuć do salaterki.

2. Żurawinę namocz przez 30 minut w wodzie, odsącz i zmieszaj z jabłkiem.

3. Surimi pokrój w niewielkie cząstki i dodaj do salaterki.

4. Całość zmieszaj z majonezem.

Wrap z paluszkami krabowymi

Składniki:

- surimi - 400 g

- guacamole - 1 szklanka

- sok z limonki - 1 łyżeczka

- cebula - 1 mały kawałek

- sos chilli - 1 łyżka

- majonez - 2 łyżki

- tortilla - 4 płaty

- sałata lodowa - 4 liście

Sprawdź jak zrobić: Guacamole

Przygotowanie:

1. Zetrzyj kawałek cebuli na drobnej tarce.

2. Wymieszaj sok z limonki, cebulę, chilli i majonez.

3. Na każdy płat tortilli nałóż guacamole, pokrojone kawałki surimi, po liściu sałaty i polej naszykowanym sosem majonezowym.

4. Tortille zawiń i przekrój.

5. Możesz je lekko podgrzać mikrofalówce lub piekarniku.

Spaghetti z surimi

Składniki:

- makaron spaghetti - 400 g

- surimi - 350 g

- śmietana - 400 ml

- mąka - 3 łyżki

- parmezan - 2 łyżki startego

- czosnek - 4 ząbki

- cebula dymka - 1 sztuka

- olej rzepakowy - 1 łyżka

- sól - 1/4 łyżeczki

- pieprz - do smaku

- pietruszka natka - 2 łyżki posiekanej

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron al dente.

2. Posiekaj czosnek oraz dymkę i podsmaż na oleju.

3. Na patelnię wlej prawie całą śmietanę i podgotuj na wolnym ogniu.

4. Pozostałą śmietanę zmieszaj z mąką i wlej na patelnię.

5. Całość gotuj, aż sos stanie się gęsty.

6. Dopraw solą, pieprzem, dodaj starty parmezan, natkę pietruszki i na samym końcu paluszki krabowe.

7. Zmieszaj sos z makaronem i podawaj.

Spróbuj również: Sushi z surimi

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
17:11, 09.09.2014
kurwa kocham surimi
Gość
17:11, 09.09.2014
ekstra
Gość
17:10, 09.09.2014
Gość
19:22, 15.06.2013

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.259