Jak przyrządzić paluszki krabowe?

Jak przyrządzić paluszki krabowe?

Surimi w ciągu ostatnich lat zyskały niezwykłą popularność. Z czym i jak jeść japońskie paluszki krabowe?

Paluszki krabowe surimi to specjał kuchni japońskiej. Od jakiegoś czasu dostępne są w naszych sklepach w formie przeznaczonej do bezpośredniego zjedzenia (w zalewie lub pakowane próżniowo) i mrożone, które przed zjedzeniem wystarczy rozmrozić. Rozmrażać można je zarówno w lodówce, pozostawiając na jakiś czas w temperaturze pokojowej, jak i w mikrofalówce.

Poznaj wartość odżywczą: paluszków krabowych surimi

Surimi można jeść w każdej postaci zarówno na surowo, jak i smażone czy zapiekane. Pamiętajmy jednak, iż we wszystkich przepisach wymagających gotowania, surimi dodajemy pod sam koniec. Jeśli bowiem podgrzewamy je dłużej stają się gumowate i znacznie słodsze, co nie każdemu odpowiada.

Najprościej jest zjeść paluszki bezpośrednio z opakowania, maczając je jedynie w majonezie, jednak my proponujemy również bardziej pracochłonne, ale równocześnie pyszne rozwiązania.

Sałatka z surimi i jabłek

Składniki:

- surimi - 250 g

- majonez - 1/3 szklanki

- jabłko - 1 sztuka

- suszone żurawiny - 2/3 szklanki

Przygotowanie:

1. Jabłko umyj, nie obieraj, pokrój i wrzuć do salaterki.

2. Żurawinę namocz przez 30 minut w wodzie, odsącz i zmieszaj z jabłkiem.

3. Surimi pokrój w niewielkie cząstki i dodaj do salaterki.

4. Całość zmieszaj z majonezem.

Wrap z paluszkami krabowymi

Składniki:

- surimi - 400 g

- guacamole - 1 szklanka

- sok z limonki - 1 łyżeczka

- cebula - 1 mały kawałek

- sos chilli - 1 łyżka

- majonez - 2 łyżki

- tortilla - 4 płaty

- sałata lodowa - 4 liście

Sprawdź jak zrobić: Guacamole

Przygotowanie:

1. Zetrzyj kawałek cebuli na drobnej tarce.

2. Wymieszaj sok z limonki, cebulę, chilli i majonez.

3. Na każdy płat tortilli nałóż guacamole, pokrojone kawałki surimi, po liściu sałaty i polej naszykowanym sosem majonezowym.

4. Tortille zawiń i przekrój.

5. Możesz je lekko podgrzać mikrofalówce lub piekarniku.

Spaghetti z surimi

Składniki:

- makaron spaghetti - 400 g

- surimi - 350 g

- śmietana - 400 ml

- mąka - 3 łyżki

- parmezan - 2 łyżki startego

- czosnek - 4 ząbki

- cebula dymka - 1 sztuka

- olej rzepakowy - 1 łyżka

- sól - 1/4 łyżeczki

- pieprz - do smaku

- pietruszka natka - 2 łyżki posiekanej

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron al dente.

2. Posiekaj czosnek oraz dymkę i podsmaż na oleju.

3. Na patelnię wlej prawie całą śmietanę i podgotuj na wolnym ogniu.

4. Pozostałą śmietanę zmieszaj z mąką i wlej na patelnię.

5. Całość gotuj, aż sos stanie się gęsty.

6. Dopraw solą, pieprzem, dodaj starty parmezan, natkę pietruszki i na samym końcu paluszki krabowe.

7. Zmieszaj sos z makaronem i podawaj.

Spróbuj również: Sushi z surimi

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
17:11, 09.09.2014
kurwa kocham surimi
Gość
17:11, 09.09.2014
ekstra
Gość
17:10, 09.09.2014
Gość
19:22, 15.06.2013

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.155