Lekkie śniadanie na odchudzanie

Lekkie śniadanie na odchudzanie

Gdy jesteś na diecie zazwyczaj starasz się unikać śniadań. Jest to najczęstszy błąd popełniany przez osoby, które się odchudzają.

Gdy jesteś na diecie zazwyczaj starasz się unikać śniadań. Jest to najczęstszy błąd popełniany przez osoby, które się odchudzają.

Śniadanie jest ważne z kilku powodów. Po pierwsze jest to pierwszy posiłek po kilku godzinach snu, kiedy Twój organizm funkcjonował na zapasach wytworzonych dnia poprzedniego. Dzięki śniadaniu odzyskujemy wykorzystane w nocy węglowodany, składniki mineralne i witaminy.

Dowiedz się: Dlaczego śniadanie jest ważne?

Co więcej, jedząc pobudzasz swój metabolizm, dzięki czemu chudniesz. Metabolizm znacznie zwalnia, gdy jesz rzadko i omijasz posiłki, a wtedy bardzo szybko gromadzą się zapasy.

Jeżeli nie zjesz śniadania albo śniadanie będzie za małe zaowocuje to wzrostem apetytu przy drugim śniadaniu lub obiedzie. A im później posiłek jest zjedzony, tym więcej energii wytworzy się dopiero na noc, kiedy nie jesteśmy aktywni. Wtedy również zaczynamy odkładać zapasy w tkance tłuszczowej.

Odchudzając się nie zapominaj o różnorodności. Jest to bardzo ważne, gdyż dieta zawierająca mniej kilokalorii dostarcza mniej witamin i składników mineralnych. Dodatkowo jedząc monotematycznie maleją szanse na dostarczenie różnorodnych składników odżywczych.

Zobacz jak ciekawe i smaczne może być śniadanie na diecie i przestań się go wystrzegać jak ognia.

Kanapka z twarożkiem

Składniki:

- chleb graham - 2 kromki

- ser twarogowy półtłusty - 2 łyżki

- jogurt naturalny - 1 łyżka

- kiełki rzodkiewki - 1 łyżka

- sałata - 2 liście

- papryka czerwona - 1/4 sztuki

Przygotowanie:

1. Zmieszaj dokładnie ser z jogurtem.

2. Na kromki chleba połóż sałatę, a na nią nałóż twarożek.

3. Na kanapki połóż paprykę pokrojoną w cienkie paski i posyp kiełkami.

Płatki owsiane z żurawiną

Można zjeść je przygotowane na mleku lub jeśli ktoś nie trawi laktozy na samej wodzie.

Zobacz: Jak przyrządzić pyszną owsiankę

Składniki:

- mleko/woda - 150 ml

- płatki owsiane błyskawiczne - 4 płaskie łyżki

- żurawina - 2 płaskie łyżki

- płatki migdałowe - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane podgrzej na mleku lub na wodzie przez około 3-4 minuty, często mieszając.

2. Wsyp żurawinę, zamieszaj i przelej do miseczki.

3. Udekoruj płatkami migdałowymi.

Jogurt z owocami

Pamiętaj, że wszystkie potrawy, w których są otręby musisz obficie popić wodą.

Składniki:

- jogurt naturalny - 220 ml

- truskawki - 6 sztuki

- otręby owsiane - 1 łyżeczka

Przygotowanie:

1. Truskawki zmiksuj lub drobno pokrój.

2. Zmieszaj jogurt z truskawkami i otrębami.

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
11:16, 24.06.2014
śniadanie jest najważniejsze! Nie da się zaprzeczyć. Musisz zagospodarować sobie rano 15 min więcej. Śniadanie jest posiłkiem, który prawie w całości jest trawiony. Nie przejmuj się, że zjesz więcej w ciągu dnia przez śniadanie. Każda dobra dieta nakazuje jeść obfite śniadania. Na chudzianka.pl/4-zdrowe-przepisy-na-odchudzanie znajdziecie bardzo dobrą dietę dash. U mnie się sprawdziła i to bez efektu jojo

Przepisy kulinarne:

Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Kompot świąteczny po Karaibach
Kompot świąteczny po Karaibach
W dużym garnku zalej susz kompotowy wodą do pełna i odstaw na godzinę. Po godzinie wstaw ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Zygmuntówka
Zygmuntówka
Gotowy korpus wypełniamy w 2/3 musem czekoladowym. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.627