Czego nie jeść, aby nie mieć cellulitu?

Czego nie jeść, aby nie mieć cellulitu?

Cellulit to wspólny problem większości kobiet. Istnieją produkty, których obecność w naszej diecie może wpływać na powstawanie i powiększanie się pomarańczowej skórki.

Cellulit to wspólny problem większości kobiet. Istnieją produkty, których obecność w naszej diecie może wpływać na powstawanie i powiększanie się pomarańczowej skórki. Zważywszy na to, że żadna z nas nie chce jej mieć, dowiedzmy się - czego unikać.

Przeczytaj koniecznie: Niebezpieczna dieta Pierre Dukana

Nadmiar kilokalorii w diecie

Gdy tyjemy, pomarańczowa skórka staje się bardziej widoczna.

Sód

Nadmiar sodu w diecie wpływa na zatrzymanie wody w organizmie, co wpływa również na stan skóry. Dlatego starajmy się wybierać produkty o jak najmniejszej ilości sodu i nie dosalajmy podawanych na stół potraw. Unikajmy szczególnie: chipsów, solonych orzeszków, ryb wędzonych i serów typu feta. Nie zapominajmy także o piciu wody co najmniej 1,5 - 2 litrów dziennie.

Alkohol

Największym wrogiem gładkiej skóry jest alkohol. Ponadto alkohol zaburza pracę wątroby i nerek, które pomagają w detoksykacji organizmu. Toksyny odkładają się następnie w tkance tłuszczowej.

Alkohol to produkt bardzo kaloryczny. Nadmiar kalorii organizm przechowuje w postaci tkanki tłuszczowej. A nadmiar tkanki tłuszczowej i zawartych nim toksyn to natomiast jeden z podstawowych problemów osób, które cierpią na cellulit.

Tłuszcze zwierzęce

Żywność zawierająca nadmiar tłuszczów nasyconych jest główną przyczyną powstawania cellulitu. Organizm ludzki potrzebuje tłuszczy nienasyconych, pochodzących ze źródeł roślinnych, natomiast tłuszcze nasycone traktowane są tylko jako zapas energii w tkance podskórnej. Dobrymi źródłami tych tłuszczów są: czerwone mięso, szczególnie wieprzowe, kiełbasy i wędlin konserwowe. Aby uchronić swoje ciało przed cellulitem ograniczyć należy również masło, margaryny, śmietanę i majonez.

Kawa

Picie nadmiernej ilości kawy powoduje nadprodukcję adrenaliny w nadnerczach. Adrenalina zmniejsza przepływ nerkowy i utrudnia filtrowanie krwi z toksyn.

Cukry proste

Nadmiar cukrów prostych w diecie sprzyja powstawaniu tkanki tłuszczowej. Unikajmy więc cukierków, ciastek, herbatników i drożdżówek. Dobrym źródłem cukrów prostych są również: białe pieczywo, biały ryż i makarony.

Fast food

Produkty typu Fast food to prawdziwe skarbnice dodatków do żywności, toksyn, kilokalorii, cukrów prostych i tłuszczów nasyconych, czyli wszystkich wrogów gładkiej skóry.

Wiedz, że Twoim sprzymierzeńcem w walce z pomarańczową skórką jest również aktywność fizyczna. Dlatego ćwicz co najmniej trzy razy w tygodniu.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.393
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});