Co wybrać, cukier czy miód?

Co wybrać, cukier czy miód?

Łączy je słodycz, choć zarazem są to różne rodzaje słodkości. Cukier i miód, który z nich wybrać?

Jeden biały, drugi w różnych odcieniach żółci, brązu, a nawet niemal czarny; jeden sypki, drugi mniej lub bardziej lejący; jeden nie pachnie, drugi ma charakterystyczny aromat. Oba natomiast łączy słodycz, choć zarazem są to różne rodzaje słodkości. Cukier i miód, który z nich wybrać?

Oczywiście nie w każdym przepisie możemy stosować wymiennie miód i cukier, ponieważ potrawa może nam po prostu nie wyjść. Jeśli jednak rozważamy posłodzenie np. herbaty, warto się zastanowić nad korzyściami ze spożycia któregoś z tych dwóch składników.

Sprawdź: Co zrobić ze skrystalizowanym miodem

Różnice w składzie

Cukier to przede wszystkim sacharoza, czyli cukier, który się składa z dwóch cząsteczek glukozy. To właśnie nią odżywia się nasz mózg i erytrocyty. I na tym właściwie kończy się funkcja cukru. Z tego właśnie powodu, o cukrze mówi się, że dostarcza "pustych kalorii". Natomiast miód poza glukozą zawiera też fruktozę. Ponadto naturalny miód, kwiatowy, spadziowy, czy kwiatowo-spadziowy, jest bogatym źródłem wielu innych, cennych dla nas składników. Dostarcza nam aminokwasy, witaminy, zwłaszcza z grupy B oraz składniki mineralne. Nie można także zapomnieć o leczniczych właściwościach miodu - przede wszystkim bakteriobójczych.

Przeczytaj: Węglowodany

Różnice w kaloryczności

Jedna łyżeczka cukru ważąca około 5g dostarcza nam 20,3kcal. Miód jest cięższy, jedna łyżeczka waży aż około 12g. Jest on natomiast trochę mniej kaloryczny, więc ta ilość nie da nam ponad dwukrotnie większej kaloryczności, a "jedynie" 36,5kcal. Ponadto miód daje zwykle wrażenie większej słodyczy od cukru, więc dodaje się go nieco mniej.

Po spożyciu miodu wolniej niż w przypadku zwykłego cukru wzrasta poziom cukru we krwi, czyli miód ma niższy indeks glikemiczny (IG), co jest dla nas korzystniejsze.

Różnice w smaku

Jak to już wcześniej zostało wspomniane, słodycz cukru nie jest równa słodyczy miodu. Tak samo jest ze smakiem. Co więcej, miód miodowi nierówny - w zależności od rodzaju może być bardzie lub mniej słodki, z lekką goryczką lub korzenną albo kwiatową nutą, delikatny lub ostry. Dodajmy jeszcze szeroki wachlarz aromatów. Takiej różnorodności cukier nam nie zapewni.

Co więc wybrać - cukier czy miód? Wybór należy do Ciebie.

Kasia Mućka

Przeczytaj także: Domowe syropy na przeziębienie

Komentarze (7) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
21:27, 18.05.2011
ja słódze terz miodem b oto wogle jest leprze od cukru i tyle na ten temat :D.
Gość
12:15, 22.02.2011
Jest bardzo ważna właściwość miodu o której wielu nie wie lub zapomina. Miód jest bardzo skomplikowanym produktem do strawienia. Ze względu min. na jego właściwości klejące związane z budową przez pszczoły woskowych plastrów itd. - długo by o tym. Generalnie miód działa w naszych jelitach jak SUPER-GLUE sklejając nasze kosmki jelitowe. Niekorzystne wpływy nasilają się przy niepotrzebnym jego łączeniu z innymi pokarmami. Picie miodu z mlekiem i z masłem i to wieczorem to - lepiej nie wiedzieć. Ignorancja jest naszym najgorszym wrogiem. To jest podobnie jak jedzenie pizzy - posiłku żebraków. Nie mieli co jeść, więc na kawałek ciasta sypali wszystko co im się udało znaleźć, a że część było nieświeża, zatem piekli to razem i jedli jak przysłowiowy groch z kapustą. Podobnie jest z naszymi super tradycyjnymi potrawami idealnie pasującymi do powiedzenia: nożem i widelcem kopiemy własny grób. Jeśli chcecie odnosić korzyści z miodu bez efektów ubocznych - pijcie ramo bardzo skoncentrowany - przygotowany wieczorem 30% roztwór z wodą. Żadnego mleka, herbaty i innych takich. Najlepiej na pusty żołądek. Wtedy bez szkodliwych reakcji z innymi treściami pokarmowymi - wchłonie się na początku przewodu pokarmowego. Ważny jest także rodzaj miodu. Gryczany czy lipowy itd. Zainteresujcie się bo każdy z nich ma często mocne działanie np. podwyższa lub obniża ciśnienie. Mam na myśli prawdziwy miód, a nie cukrowy bełt marketowy. Pamiętajcie: waszym jedynym sprzymierzeńcem jest wiedza, natomiast wrogiem IGNORANCJA wasza i tych którym bezkrytycznie ufacie zrzucając na nich odpowiedzialność za zdrowie wasze i dzieci. To podobnie jak lekarze w dobrej wierze i zgodnie ze sztuką medycyny akademickiej - wiodą nas na manowce przewlekłych chorób i prościutko w objęcia farmaceutyczno-medycznej mafii. Na początek podaję nazwisko: Edward Howell. To taki amerykański naukowiec. Enzymolog z praktyką lekarską i niezależny od przemysłowej farmacji. Jego kompletna teoria: KONCEPCJA ENZYMÓW POKARMOWYCH powinna być dla was jak zapalenie czerwonego światła pod sufitem. Potem wniosek: Cholera, sam sobie i bliskim robię krzywdę i pomimo "dobrej" diety, nie wiedzieć czemu - zmagam się z chorobami, zmęczeniem, brakiem energii, animuszu itd. itp. Pozdrawiam wszystkich i zachęcam Was jak i Panią Kasię M. do zrobienia kroku poza program studiów lekarskich lub dietetycznych, które nota bene, są bezpośrednio lub pośrednio kształtowane przez największą siłę ekonomiczną na świecie - kartel farmaceutyczny, dla którego najlepszym klientem jest pacjent przewlekle chory. Będą nam pomagać, a jakże. Likwidować kolejne objawy coraz to nowych chorób, które sami wywołują syntetycznym świństwem. Małe info: naturalnych związków nie można na razie opatentować, choć i to się zaczyna niebezpiecznie zmieniać. Pomimo niewątpliwych osiągnięć w sztuce lekarskiej CHOROBY są nieustannie o krok przed nami. Przypomina mi to przemysł oprogramowania antywirusowego. Sami tworzą wirusy i Ci sami programiści produkują NIEZBĘDNE oprogramowanie antywirusowe, które MUSISZ kupić. Znieczulają twój krytycyzm pozwalając Ci bezpłatnie korzystać z gorszych jakościowo antywirusów z wyłączeniem zastosowań komercyjnych. Za te i tak zapłacisz kupując cokolwiek na rynku. Wyłącz czasem TV i spokojnie pomyśl o tym. Wystarczy, mądrej głowie dość po słowie. Jeszcze raz pozdrawiam. Kto chciałby otrzymać następny TROP - piszcie na maila: DietaEnzymowa@Gmail.Com
Gość
20:35, 30.12.2010
A ja miód jestem w stanie zjeść, a właściwie wypić rozpuszczony w gorącej herbacie, inaczej po prostu mi nie smakuje.
Gość
21:21, 23.12.2010
Jeść miód, ale z umiarem. Zawiera substancje wspomagające nasza odporność, tylko nie należy go rozpuszczać w gorącej herbacie, bo wtedy to rzeczywiście bez sensu.
Gość
19:01, 23.12.2010
Miód jest słodszy pewnie dlatego, że swobodna fruktoza jest słodsza od sacharozy. A indeks glikemiczny miodu może być większy od IG sacharozy :). Zależy pewnie od źródła. Ale z gruba IG obu się pokrywają. Są b. wysokie. Najlepiej nie jeść żadnego.
Gość
18:58, 23.12.2010
Sacharoza to glukoza połączona z fruktozą, nie dwie glukozy. Różnica jest taka, że w miodzie większość cukru to swobodne cząsteczki glukozy i swobodne cząsteczki glukozy. Jeśli ktoś ma nietolerancję sacharozy, lepiej mu będzie przechodził miód. A jeśli ma problemy z tolerancją fruktozy pewnie lepiej będzie, jeśli zrezygnuje z jednego i drugiego. Poza tym w miodzie jest mniej cukru (o kilkanaście procent), a więcej innych rzeczy i wody. W cukrze stołowym jest sam cukier.
Gość
19:28, 20.12.2010
Ja od lat słodzę wszystko miodem i to organicznym. Gorąco polecam!

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.469
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});