Sprawdzone sposoby na kaca

Sprawdzone sposoby na kaca

Jedynym sposobem dającym 100% pewność, że następnego dnia nie obudzimy się z bólem głowy jest abstynencja, jednak jeśli już kac się pojawi - są sposoby, aby złagodzić jego objawy.

Ból głowy, nudności, nadwrażliwość na dźwięki i światło, trudności z koncentracją... czyli kac. Choć przyczyna ta sama, u każdego człowieka może objawiać nieco odmiennie - niektóre objawy w ogóle nie występują, a inne uderzają z ogromną siłą. Jedynym sposobem dającym 100% pewność, że następnego dnia nie obudzimy się z bólem głowy jest abstynencja, jednak jeśli już kac się pojawi - są sposoby na złagodzenie jego objawów.

Kac to nic innego jak zatrucie aldehydem octowym i niedobory "wypłukanych" przez alkohol składników mineralnych oraz witamin. Konieczne więc staje się uzupełnienie potasu, magnezu, wapnia, witamin z grupy B i C. Jedną z wielu dolegliwości jest wzmożone pragnienie, alkohol bowiem bardzo odwadnia organizm.

Przeczytaj również: Witamina C

Przedstawiamy sprawdzone sposoby, spośród których z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie:

- kefir lub maślanka - jeden z najpopularniejszych "leków" na kaca, dobre źródło wapnia;

- sok z kiszonych ogórków lub sok z kiszonej kapusty- również stara i znana metoda;

- sok pomidorowy - dostarcza dużej ilości utraconego potasu;

- sok pomidorowo-bananowy - zmiksuj 2 banany z 2 szklankami soku pomidorowego, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny i łyżką posiekanej natki pietruszki - jest to świetne źródło potasu i witaminy C, bardzo pomocnych w "leczeniu" kaca;

- herbata z miodem i dużą ilością cytryny - dostarczy Ci glukozy, czyli pożywienia dla mózgu, fruktozy, która pomoże rozłożyć aldehyd octowy, a także witaminy C;

- letnia zielona herbata z cytryną - zdrowotne właściwości zielonej herbaty znane są nie od dziś;

- yerba mate- również może okazać się skuteczna;

- gorące mleko z masłem i miodem - to nie tylko lek na bolące gardło;

- woda wysoko zmineralizowana - wybierz tę, która ma dużą zawartość magnezu;

- woda z sodą i octem, tzw. sodówka - do szklanki wody wlej 2 łyżeczki 10% octu, a następnie wsyp płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, zamieszaj i natychmiast całość wypij, napój powinien się pienić, a po jego wypiciu - powinno Ci się odbić;

- solanka - czyli woda z dużą ilością soli, wbrew pozorom nie powoduje odruchów wymiotnych;

- napoje izotoniczne - świetnie uzupełnią zbyt małą ilość składników mineralnych w organizmie;

- gorący rosół - oczywiście najlepszy jest domowy, jednak bardzo zdesperowani ostatecznie mogą zagotować w wodzie 1-2 kostki rosołowe;

- jajka w postaci jajecznicy lub jako kogel-mogel - pamiętaj, że pierw trzeba sparzyć skorupkę jajka, żeby do kaca nie dołączyła się Salmonella;

Co jeszcze można zrobić? Porządnie się wyspać, wziąć gorącą kąpiel i się wypocić lub zimny prysznic, aby się rozbudzić. A potem można jeszcze wybrać się na długi, spokojny spacer na świeżym powietrzu. Ponadto, podobno "na kaca najlepsza jest praca".

Przeczytaj także: Jak się ustrzec kaca

Ostrożnie z lekami

Leki przeciwbólowe, które zawierają paracetamol, owszem, pomogą uśmierzyć nieznośny ból głowy, jednak niepotrzebnie obciążą wątrobę, która i tak "ma wiele pracy" z metabolizowaniem alkoholu.

Staraj się także unikać mocnej kawy. Co prawda, z pewnością Cię rozbudzi, ale dodatkowo podrażni sfatygowany już przez alkohol żołądek i zadziała moczopędnie.

Katarzyna Mućka

Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
12:17, 26.05.2017
- woda z sodą i octem - DOPISZCIE, że chodzi o OCET JABŁKOWY bo ludziom krzywdę zrobicie! Nie może to być zwykły ocet!
Gość
09:27, 29.12.2014
Gość
19:51, 01.04.2013
Jajecznica z dużą ilością pieprzu,rosół z pieprzem,woda z sodą i octem, 2kc - 4 tabletki podczas picia a rano 2.
Gość
00:36, 03.01.2011
Spożyć skorupki...
Gość
14:51, 02.01.2011
Żeby nie dostać salmonelli proponuję jednak wpierw SPARZYĆ a nie SPOŻYĆ skorupki :) Pozdrawiam.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Cebulę kroimy w półkrążki, dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu do momentu, aż ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
wh0cd523433 citalopram hydrobromide
wh0cd237833 buy yasmin
wh0cd934644 Tenormin antabuse cephalexin with no prescription
wh0cd20707 suhagra elocon over the counter
Nie mogę obejść się bez kawy, dla mnie kawa to konieczność. Codziennie obowiązkowo jedna ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.639