Jak ugotować rybę?

Jak ugotować rybę?

Ryby to świetne źródło białka i zdrowych tłuszczów. Aby zachowały najwięcej swoich wartości najlepiej zamiast smażyć je w panierce, po prostu je ugotuj.

Ryby to świetne źródło białka i zdrowych tłuszczów. Aby zachowały najwięcej swoich wartości najlepiej zamiast smażyć je w panierce, po prostu je ugotuj. Gotowanie ryb to jedna z prostszych i szybszych metod na przyrządzenie ryby, choć większość osób, nie wiedzieć czemu, jej unika.

Przeczytaj koniecznie: 10 sposobów na rybę

Czas gotowania

W gotowaniu ryb bardzo ważne jest to, aby ich nie rozgotować, gdyż wtedy mięso jest twarde i bez smaku. Ugotowane prawidłowo jest ono nieprzezroczyste, a nabite na widelec łatwo się dzieli. Możemy posłużyć się ściągawką. Otóż na każde 2,5 cm ryby potrzebujemy 10 minut gotowania. W przypadku ryb gotowanych w sosach lub gulaszach wystarczy około 5 minut. W przypadku ryb mrożonych czas gotowania przypadający na 2,5 cm mięsa wydłuża się do 20 minut. Z tego wynika, że filety i dzwonka gotujemy około 20 minut, natomiast całe ryby 30-45 minut.

Jak gotować?

Ryby gotujemy zazwyczaj w wywarach warzywnych na średnim ogniu. W przypadku gotowania na dużym ogniu mięso jest rozgotowane i bardzo wodniste.

Rybę należy włożyć do gotującej się wody. Jeżeli mięso ugotujemy w zimnej wodzie nie tylko będzie ono wodniste i niesmaczne, ale i straci wiele cennych składników odżywczych, gdyż takiego gotowanie trwa dłużej.

Zobacz również: Jak upiec rybę?

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
07:06, 28.11.2014
Gość
19:18, 30.12.2010
Ja bardzo lubię ryby gotowane na parze, tylko trzeba je dość mocno doprawić.

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Krakersy
Krakersy
Mąkę przesiewamy do miski.Roztapiamy masło, aby było ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Sałatka z grillowanym serem Camembert
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek na grube plastry. Układamy ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Ja tam się nie trudziłam z drinkami bo nie specjalnie je umie więc kupiłam kilka smakowych ...
Może to mniej oryginalne niż jakieś wyszukane drinki, ale ja na swoim panieńskim miałam kilka ...
Mam nadzieje,że podane powyżej wskazówki tym razem pomogą.
Smaki Kornwalii ~ Gość
Przypuszczam, że wymieniony "łupak" to angielski haddock. Po polsku ryba nazywa się łupacz a ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.623