Jak ugotować rybę?

Jak ugotować rybę?

Ryby to świetne źródło białka i zdrowych tłuszczów. Aby zachowały najwięcej swoich wartości najlepiej zamiast smażyć je w panierce, po prostu je ugotuj.

Ryby to świetne źródło białka i zdrowych tłuszczów. Aby zachowały najwięcej swoich wartości najlepiej zamiast smażyć je w panierce, po prostu je ugotuj. Gotowanie ryb to jedna z prostszych i szybszych metod na przyrządzenie ryby, choć większość osób, nie wiedzieć czemu, jej unika.

Przeczytaj koniecznie: 10 sposobów na rybę

Czas gotowania

W gotowaniu ryb bardzo ważne jest to, aby ich nie rozgotować, gdyż wtedy mięso jest twarde i bez smaku. Ugotowane prawidłowo jest ono nieprzezroczyste, a nabite na widelec łatwo się dzieli. Możemy posłużyć się ściągawką. Otóż na każde 2,5 cm ryby potrzebujemy 10 minut gotowania. W przypadku ryb gotowanych w sosach lub gulaszach wystarczy około 5 minut. W przypadku ryb mrożonych czas gotowania przypadający na 2,5 cm mięsa wydłuża się do 20 minut. Z tego wynika, że filety i dzwonka gotujemy około 20 minut, natomiast całe ryby 30-45 minut.

Jak gotować?

Ryby gotujemy zazwyczaj w wywarach warzywnych na średnim ogniu. W przypadku gotowania na dużym ogniu mięso jest rozgotowane i bardzo wodniste.

Rybę należy włożyć do gotującej się wody. Jeżeli mięso ugotujemy w zimnej wodzie nie tylko będzie ono wodniste i niesmaczne, ale i straci wiele cennych składników odżywczych, gdyż takiego gotowanie trwa dłużej.

Zobacz również: Jak upiec rybę?

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
19:18, 30.12.2010
Ja bardzo lubię ryby gotowane na parze, tylko trzeba je dość mocno doprawić.

Przepisy kulinarne:

Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Jagnięcina z kozim serem i rozmarynem z marmoladą figową z kakao
Comber jagnięcy oczyszczamy z błon.Nakłuwamy go ostrożnie przez środek mięsa.Do środka ...
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Papardelle z pomidorkami i szparagami
Makaron papardelle gotujemy w osolonej wodzie bez dodatku tłuszczu.Makaron powinien być al ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
polecacie kabanosy z sokołowa? hmm ale na rynku są dużo zdrowsze kabanosy, bez konserwantów, ...
*to zdobienie ;)
piękny, bardzo kreatywne to zdobienia. bardzo mi się podoba
Łykacie magnez w tabletkach? Zaopatrujcie się nie w ten, który ma największą albo podwójną ...
a ktorych mowisz? Maestro czy Polskich Snakch?
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.312