Jak ugotować rybę?

Jak ugotować rybę?

Ryby to świetne źródło białka i zdrowych tłuszczów. Aby zachowały najwięcej swoich wartości najlepiej zamiast smażyć je w panierce, po prostu je ugotuj.

Ryby to świetne źródło białka i zdrowych tłuszczów. Aby zachowały najwięcej swoich wartości najlepiej zamiast smażyć je w panierce, po prostu je ugotuj. Gotowanie ryb to jedna z prostszych i szybszych metod na przyrządzenie ryby, choć większość osób, nie wiedzieć czemu, jej unika.

Przeczytaj koniecznie: 10 sposobów na rybę

Czas gotowania

W gotowaniu ryb bardzo ważne jest to, aby ich nie rozgotować, gdyż wtedy mięso jest twarde i bez smaku. Ugotowane prawidłowo jest ono nieprzezroczyste, a nabite na widelec łatwo się dzieli. Możemy posłużyć się ściągawką. Otóż na każde 2,5 cm ryby potrzebujemy 10 minut gotowania. W przypadku ryb gotowanych w sosach lub gulaszach wystarczy około 5 minut. W przypadku ryb mrożonych czas gotowania przypadający na 2,5 cm mięsa wydłuża się do 20 minut. Z tego wynika, że filety i dzwonka gotujemy około 20 minut, natomiast całe ryby 30-45 minut.

Jak gotować?

Ryby gotujemy zazwyczaj w wywarach warzywnych na średnim ogniu. W przypadku gotowania na dużym ogniu mięso jest rozgotowane i bardzo wodniste.

Rybę należy włożyć do gotującej się wody. Jeżeli mięso ugotujemy w zimnej wodzie nie tylko będzie ono wodniste i niesmaczne, ale i straci wiele cennych składników odżywczych, gdyż takiego gotowanie trwa dłużej.

Zobacz również: Jak upiec rybę?

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
19:18, 30.12.2010
Ja bardzo lubię ryby gotowane na parze, tylko trzeba je dość mocno doprawić.

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
zapraszam na mojego bloga z przepisami dla cukrzyków: http://www.slodziutkamama.blogspot.com/
Plastikowa miska w mikrofali?:D
Przede wszystkim na pewno nie kupować w hipermarketach, nie wiadomo jak długo to mięso tam ...
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.397