Quiche lorraine - przysmak książąt i rolników

Quiche lorraine - przysmak książąt i rolników

To pyszne danie pochodzi z północno-wschodniej Francji - z Lotaryngii oraz Alzacji. W Polsce znane jest pod nazwą placka lotaryńskiego lub nazywane jest po prostu kiszem.

To pyszne danie pochodzi z północno-wschodniej Francji, a dokładniej z Lotaryngii oraz Alzacji. Regiony te położone są tuż przy granicy z Niemcami, dlatego też nazwa potrawy - quiche lorraine - pochodzi od niemieckiego słowa "kuchen" oznaczającego placek, pieczone ciasto, natomiast drugi człon nazwy od samej Lotaryngii. W Polsce znany jest również pod nazwą placka lotaryńskiego lub nazywany po prostu kiszem.

Przeczytaj także: Tarta - przepis dla każdego

Czym właściwie jest quiche lorraine?

Jak sama nazwa wskazuje, jest to rodzaj placka, przypominającego znaną nam tartę i często mylnie jest tak nazywany. Placek składa się z kruchego spodu o lekko wywiniętych na zewnątrz brzegach, podobnego właśnie do tarty, na którym jeszcze przed upieczeniem układa się warstwę pokrojonego boczku, szynki i warzyw, a na końcu wszystko zalewa się kremem ze śmietany i jajek. Obecnie częstym składnikiem placka lotaryńskiego jest także ser - podpuszczkowy, czyli ser żółty, np. gruyere lub pleśniowy, np. roquefort. Jednak warto wiedzieć, że ser nie był oryginalnym składnikiem tej potrawy. Ciasto jest dość proste, składa się z jedynie kilku produktów, z których wszystkie można znaleźć właściwie w każdej kuchni - czyli z mąki, masła, wody oraz odrobiny soli.

Poznaj: Niemieckie sery

Trochę historii

W Średniowieczu quiche lorraine przygotowywano w specjalnych, dość dużych, żeliwnych patelniach. Początkowo też zamiast kruchego ciasta stosowano ciasto chlebowe. Potrawa ta, ze względu na dość łatwo dostępne składniki, jadana była przez ubogą ludność. Jednak w placku lotaryńskim rozsmakowano się również na książęcych dworach, zwłaszcza gustował w nim Karol III Wielki, książę Lotaryngii. Oczywiście, quiche lorraine przygotowywany dla księcia składał się z większej ilości i wyższej jakości mięs i innych składników.

Poznaj: Kuchnię średniowiecza

Różne warianty składników

Przygotowując quiche można, a nawet warto trochę poeksperymentować. Nie trzeba ściśle trzymać się przepisu. Na placek można położyć swoje ulubione składniki - mięsa, ryby, sery, warzywa, grzyby albo to, co nam zostało w lodówce, np. kawałek pieczeni, kilka plastrów wędliny.

Zrób to sam, czyli prosty przepis na Quiche lorraine

Składniki ciasta:

- mąka - 200g

- margaryna - 100g

- woda - 1/3 szklanki

- sól

Składniki farszu:

- jajka - 3 sztuki

- tłusta śmietana - 4 łyżki

- boczek wędzony - 100g

- szynka - 100g

- ser gruyere - 150g

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Z mąki, margaryny i wody oraz szczypty soli zagnieć ciasto.

Krok 2: Zagniecione ciasto uformuj w kulę, połóż na talerzu i wstaw do lodówki na około godzinę.

Krok 3: Szynką oraz boczek pokrój w kostkę i podsmaż je na patelni.

Krok 4: Ser zetrzyj na tarce.

Krok 5: Jajka wbij do miski. Dodaj śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie ubij je.

Krok 6: Schłodzonym ciastem wylep natłuszczoną tortownicę lub dość głęboką, okrągłą formę do ciasta - dokładnie oblep zarówno dno, jak i boki.

Krok 7: Na cieście rozłóż podsmażony boczek i szynkę, zalej ubitymi ze śmietaną jajkami i całość posyp startym serem.

Krok 8: Wstaw placek do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 35-45 minut na złocisty kolor.

Kasia Mućka

Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
18:33, 04.01.2011
o muszę sprawdzić ten przepis

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.406
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});