Wybierajmy morskie ryby

Wybierajmy morskie ryby

Chude i tłuste, o mięsie jasnym lub ciemnym, bardzo delikatnym albo charakteryzujące się bardzo zdecydowanym smakiem. Wybór niezwykle ogromny, ale my wciąż jadamy zbyt mało ryb.

Są tysiące różnych, chude i tłuste, o mięsie jasnym lub ciemnym, bardzo delikatnym albo charakteryzujące się bardzo zdecydowanym smakiem. Wybór niezwykle ogromny, ale my wciąż jadamy zbyt mało ryb. Pojawiają się oczywiście na wigilijnym stole i zamawiamy je podczas pobytu nad jeziorem czy morzem. Jednak na co dzień zazwyczaj o nich zapominamy albo wręcz celowo omijamy w sklepie stoiska rybne.

Po co je jadać?

Ryby są ważnym elementem naszego jadłospisu i dostarczają nam wielu cennych składników. Szczególnie wartościowe są ryby morskie. Są one znacznie tłustsze od ryb słodkowodnych, ale w tym przypadku jest to dla nas bardzo korzystne. Tłuszcz rybi stanowi bowiem doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą kwasy omega-3, w tym DHA i EPA. O ich prozdrowotnym działaniu wiele się ostatnio słyszy i czyta - w telewizji, radio, kolorowych gazetach, reklamach. Kwasy omega-3 obniżają poziom trój glicerydów i "złego" cholesterolu (LDL), a podwyższają "dobry" (HDL), hamują rozwój komórek nowotworowych, wspomagają leczenie stanów zapalnych. Ponadto korzystnie wpływają na naszą urodę, ponieważ poprawiają kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Omega-3 dodawane są do różnych produktów, np. margaryn, a także dostępne są w sklepach i aptekach w postaci suplementów diety. Jednak po co łykać tabletki, skoro mamy ryby?

Dowiedz się więcej: PUFA - sekret Eskimosów

Jednak ryby to nie tylko omega-3. Morskie gatunki są także dobrym źródłem jodu w naszej diecie, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Ponadto ryby dostarczają nam również wielu innych cennych składników odżywczych, takich jak magnez, wapń, fosfor czy selen. Warto pamiętać też, że zawierają pełnowartościowe białko.

Które są morskie?

Mało ich jadamy, słabo się też na nich znamy. Często więc mamy dylemat i zastanawiamy się, które z dostępnych w sklepie ryb należą do gatunków morskich. Oto krótka ściągawka:

- barwena,

- bieługa,

- dorsz,

- halibut,

- makrela,

- morszczuk,

- nagład,

- łosoś,

- sardela,

- sardynka,

- sola,

- szprotka,

- śledź,

- tuńczyk.

Katarzyna Mućka

Dowiedz się więcej o rybach i przeczytaj:

Jak rozpoznać świeżą rybę

Sprawianie ryby

Samodzielne porcjowanie ryb

10 sposobów na rybę

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.388
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});