Sałatki na karnawał

Sałatki na karnawał

Rozpoczął się karnawał! Jednak nie samym tańcem człowiek żyje, warto więc pomyśleć o przygotowaniu kilku sałatek na karnawałowe przyjęcie.

Rozpoczął się czas szalonych, kolorowych zabaw, imprez, spotkań z przyjaciółmi - karnawał! Jednak nie samym tańcem człowiek żyje, co więcej, do wszelkiej zabawy trzeba mieć siłę. Przygotowując więc karnawałowe przyjęcie, warto pomyśleć o zrobieniu kilku sałatek. Nie tylko zaspokoją głód, ale również ucieszą oko i podniebienie.

Przeczytaj także: Karnawałowe słodkości

Karnawał to czas szaleństw, które powinno przejawiać się także w tym, co podajemy na stół. Sałatki powinny być więc kolorowe i estetycznie, a najlepiej w nieco zaskakujący sposób podane.

Sałatka z paluszkami krabowymi

Składniki:

- paluszki krabowe - 0,5kg

- jajka - 4 sztuki

- sałata masłowa - 1 główka

- pomidor - 2 sztuki

- ogórek - 1 sztuka

- rzodkiewka - 1 pęczek

- kukurydza konserwowa - 1 puszka

- majonez - 7 łyżek

- sok z cytryny

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Sałatę umyj i pokrój w cienkie paski.

Krok 2: Następnie umyjemy jajka, wstaw do wody i ugotuj na twardo. Po ugotowaniu ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kosteczkę.

Krok 3: Pomidory i ogórki umyj i pokrój w kostkę.

Krok 4: Rzodkiewki pokrój w krążki lub półksiężyce.

Krok 5: Odcedź kukurydzę z zalewy, dodaj do sałatki.

Krok 6: Paluszki rozpakuj i pokroimy w plasterki średniej grubości.

Krok 7: Sałatkę dopraw do smaku solą, pieprzem, wlej sok z cytryny i dodaj majonez. Całość wymieszaj.

Sprawdź koniecznie: Jak przyrządzić paluszki krabowe

Sałatka z cykorii i sera pleśniowego

Składniki:

- cykoria - 2 sztuki

- orzechy włoskie - 10dkg

- ser Bleu d'Bresse lub Stilton - 10dkg

- śmietana kremowa - 30ml

- creme fraiche - 2 łyżki

- sok z cytryny - 2 łyżki

- sos winegret - 1 łyżka

- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka

- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1: Odkrój łodygi cykorii i podziel je na liście.

Krok 2: Pokrój liście w prostokątne kawałki.

Krok 3: Skrop liście sałaty oliwą z oliwek i przypraw solą i pieprzem.

Krok 4: Orzechy obierz ze skorupek i podziel na duże cząstki.

Krok 5: Upraż orzechy na suchej patelni.

Krok 6: Od sera odkrój twarde skórki i pokrusz na drobne kawałki.

Krok 7: Niewielką część sera zmieszaj z sosem winegret tak, aby stanowił jednolitą masę.

Krok 8: Dodaj śmietanę, creme fraîche oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

Krok 9: Przygotowanym sosem polej cykorię, posyp orzechami i kawałkami sera.

Sałatka gyros

Składniki:

- pierś z kurczaka - 1 sztuka

- kukurydza konserwowa - 1 puszka

- ogórek konserwowy - 6 sztuk

- kapusta pekińska - 200g

- czosnek - 1 ząbek

- przyprawa gyros - 1 łyżeczka

- keczup - 125ml

- majonez - 100ml

- jogurt naturalny - 100ml

- oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:

Krok 1: Mięso umyj, pokrój w kostkę. Posyp przyprawą gyros i skrop oliwą z oliwek.

Krok 2: Na mocno rozgrzanej patelni, na oliwie, podsmaż kawałki kurczaka. Następnie ostudź je.

Krok 3: Ogórki pokrój w kostkę. Kapustę pekińską oczyść, umyj i osusz każdy liść. Pokrój je w drobne paski.

Krok 4: Rozetrzyj czosnek. Dodaj do niego jogurt i majonez, dokładnie wymieszaj.

Krok 5: Dno płaskiej miski pokryj ketchupem. Kolejno ułóż w naczyniu: kawałki kurczaka, ogórki, odsączoną z zalewy kukurydzę i kapustę pekińską. Całość polej sosem czosnkowym. Nie mieszaj sałatki.

I na koniec - Sałatka jarzynowa

Któż jej nie zna? Czemu pojawiła się w naszym karnawałowo-sałatkowym menu?

Sałatka jarzynowa świetnie sprawdza się w roli zakąski i przekąski, można się nią nasycić. Jednak nie podawajmy jej w tradycyjny sposób - w dużej misce, udekorowaną konserwowym zielonym groszkiem i gałązką pietruszki. Przygotowaną już sałatką napełnij liście cykorii, a następnie ułóż je na dużym półmisku. Podana w ten sposób, sałatka jarzynowa z pewnością spodoba się gościom.

Przeczytaj także: Sosy do sałatek

K.M.

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Ciasteczka imbirowe z sezamem
Mąkę mieszamy z jajkiem. Do mąki i jajka dodajemy masło, cukier, imbir i sól, po czym ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Jak można coś takiego wciskać ludziom?! Ohyda! Przy pierwszym kęsie wyczułam mannę, a ...
swietnie
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.691