Jak zrobić rozczyn drożdżowy?

Jak zrobić rozczyn drożdżowy?

Jednym z sekretów udanego ciasta drożdżowego jest odpowiednie przygotowanie rozczynu. To wcale nie jest trudne!

Jednym z sekretów udanego ciasta drożdżowego, bułek drożdżowych, racuchów czy ciasta do pizzy jest odpowiednie przygotowanie rozczynu z drożdży. Przygotowanie go nie jest wcale trudne, jednak trzeba pamiętać o kilku elementach.

To, czy rozczyn nam wyjdzie w dużym stopniu zależy od samych drożdży. Ważne, by były świeże i odpowiednio przechowywane. Świeżość dotyczy nie tylko drożdży w postaci kostki, ale również suszonych i instant. Koniecznie przed użyciem sprawdź czy nie upłynęła data ważności oraz sam wygląd drożdży. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące ich jakości, lepiej ich nie używaj.

Przeczytaj koniecznie: Zawsze świeże drożdże

Rozczyn ze świeżych drożdży

Rozkrusz potrzebną do przepisu ilość drożdży. Ważne by nie były zbyt zimne, jeśli wcześniej przechowywane były w lodówce, odczekaj, aż się nieco ogrzeją w temperaturze pokojowej. Podgrzej niewielką ilość mleka - nie może być ani gorące ani letnie. W zimnym mleku drożdże będą rosły bardzo wolno, natomiast w zbyt gorącym w ogóle nie urosną. Rozpuść w nim cukier, po czym zalej nim drożdże. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak, aby drożdże rozpuściły się w mleku i nie było żadnych grudek. Następnie miskę z rozczynem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-40 minut.

Najczęściej do każdych 25g drożdży należy dodać 100-140ml mleka, 1-2 łyżeczki cukru oraz 2-3 łyżeczki mąki.

Przeczytaj także porady dotyczące domowych wypieków

Rozczyn z drożdży mrożonych

Zamrożone wcześniej drożdże połóż na talerzyku i odczekaj aż same się rozmrożą. Ich konsystencja będzie inna niż drożdży świeżych - znacznie luźniejsza, jednak świadczy to wcale o ich złej jakości, jak najbardziej nadają się do użycia.

Następnie postępuj z nimi w ten sam sposób, jak w przypadku drożdży świeżych, czyli zalej je ciepłym mlekiem z cukrem, dodaj mąkę, wymieszaj i dostaw do wyrośnięcia.

Rozczyn z drożdży suszonych

Przed przygotowaniem z nich rozczynu, suszone drożdże wymagają wcześniejszego namoczenia. Gdy zechcesz ich użyć - potrzebną ilość zalej niewielką ilością ciepłego mleka i odczekaj 30-45 minut.

Dowiedz się, jak upiec chleb w automacie

Drożdże instant

Ten rodzaj drożdży nie wymaga przygotowywania rozczynu. Wystarczy połączyć drożdże z mąką i innymi suchymi składnikami potrzebnymi do przygotowania dania, a następnie zalać ciepłym płynem - zgodnie z przepisem - mlekiem lub wodą. Niezwykle ważne jest by płyn był ciepły, najlepiej jest wręcz zmierzyć jego temperaturę kuchennym termometrem - powinna wynosić około 45°C. Jeśli będzie zbyt wysoka lub zbyt niska drożdże nie wyrosną.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.494