Jak zrobić rozczyn drożdżowy?

Jak zrobić rozczyn drożdżowy?

Jednym z sekretów udanego ciasta drożdżowego jest odpowiednie przygotowanie rozczynu. To wcale nie jest trudne!

Jednym z sekretów udanego ciasta drożdżowego, bułek drożdżowych, racuchów czy ciasta do pizzy jest odpowiednie przygotowanie rozczynu z drożdży. Przygotowanie go nie jest wcale trudne, jednak trzeba pamiętać o kilku elementach.

To, czy rozczyn nam wyjdzie w dużym stopniu zależy od samych drożdży. Ważne, by były świeże i odpowiednio przechowywane. Świeżość dotyczy nie tylko drożdży w postaci kostki, ale również suszonych i instant. Koniecznie przed użyciem sprawdź czy nie upłynęła data ważności oraz sam wygląd drożdży. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące ich jakości, lepiej ich nie używaj.

Przeczytaj koniecznie: Zawsze świeże drożdże

Rozczyn ze świeżych drożdży

Rozkrusz potrzebną do przepisu ilość drożdży. Ważne by nie były zbyt zimne, jeśli wcześniej przechowywane były w lodówce, odczekaj, aż się nieco ogrzeją w temperaturze pokojowej. Podgrzej niewielką ilość mleka - nie może być ani gorące ani letnie. W zimnym mleku drożdże będą rosły bardzo wolno, natomiast w zbyt gorącym w ogóle nie urosną. Rozpuść w nim cukier, po czym zalej nim drożdże. Dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, tak, aby drożdże rozpuściły się w mleku i nie było żadnych grudek. Następnie miskę z rozczynem przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-40 minut.

Najczęściej do każdych 25g drożdży należy dodać 100-140ml mleka, 1-2 łyżeczki cukru oraz 2-3 łyżeczki mąki.

Przeczytaj także porady dotyczące domowych wypieków

Rozczyn z drożdży mrożonych

Zamrożone wcześniej drożdże połóż na talerzyku i odczekaj aż same się rozmrożą. Ich konsystencja będzie inna niż drożdży świeżych - znacznie luźniejsza, jednak świadczy to wcale o ich złej jakości, jak najbardziej nadają się do użycia.

Następnie postępuj z nimi w ten sam sposób, jak w przypadku drożdży świeżych, czyli zalej je ciepłym mlekiem z cukrem, dodaj mąkę, wymieszaj i dostaw do wyrośnięcia.

Rozczyn z drożdży suszonych

Przed przygotowaniem z nich rozczynu, suszone drożdże wymagają wcześniejszego namoczenia. Gdy zechcesz ich użyć - potrzebną ilość zalej niewielką ilością ciepłego mleka i odczekaj 30-45 minut.

Dowiedz się, jak upiec chleb w automacie

Drożdże instant

Ten rodzaj drożdży nie wymaga przygotowywania rozczynu. Wystarczy połączyć drożdże z mąką i innymi suchymi składnikami potrzebnymi do przygotowania dania, a następnie zalać ciepłym płynem - zgodnie z przepisem - mlekiem lub wodą. Niezwykle ważne jest by płyn był ciepły, najlepiej jest wręcz zmierzyć jego temperaturę kuchennym termometrem - powinna wynosić około 45°C. Jeśli będzie zbyt wysoka lub zbyt niska drożdże nie wyrosną.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Udko pieczone z kozim serem i fuetem pieprzowym
Udko pieczone z kozim serem i fuetem pieprzowym
Udko dzielimy na dwie części.Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem.Następnie ...
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Zapiekana feta z pomidorem suszonym
Plastry cukinii grillujemy a następnie delikatnie nacieramy oliwą i doprawiamy ...
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
ja rowniez ograniczam ;) kupujesz tylko maestro czy inne produkty z serii bez e tez? bo ja ogolnie ...
Jedyne co daje radę to cebula - jajka wyjdą ładnie brązowe. A co do reszty ... zmarnowałem ...
polecam te sposoby ;)
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.546