Przelicznik drożdży, czyli jak zamienić świeże drożdże na suszone

Przelicznik drożdży, czyli jak zamienić świeże drożdże na suszone

Sprawdź, jak można przeliczyć podaną w przepisie ilość drożdży świeżych na suszone lub drożdże instant.

Czasami zdarza się, że w przepisie podana jest ilość drożdży świeżych, a okazuje się, że my pod ręką mamy wyłącznie drożdże suszone czy instant lub na odwrót. Nie trzeba wtedy koniecznie biec do sklepu, wystarczy użyć odpowiedniego przelicznika.

Sprawdź także: Jak zrobić rozczyn drożdżowy

Zazwyczaj jedna torebka drożdży instant zawiera ich 7g, ta ilość odpowiada około 17g drożdży świeżych. Natomiast gdy chcemy zamienić drożdże świeże na suszone trzeba użyć połowę podanej w przepisie ilości. Przyjmuje się więc, że 100% świeżych drożdży odpowiada 40% drożdży instant lub 50% suszonych.

Przeczytaj koniecznie: Najczęstsze problemy z ciastem drożdżowym

Pomocna może także okazać się tabela (na podstawie www.theartisan.net/convert_yeast_two.htm):

Świeże drożdże

Drożdże suszone

Drożdże instant

(gramy)

(gramy)

(łyżeczki)

(gramy)

(łyżeczki)

1,7

0,7

0,25

0,5

0,2

3,4

1,4

0,5

1,1

0,4

5,1

2,1

0,75

1,6

0,6

6,8

2,8

1

2,1

0,8

8,5

3,5

1,25

2,7

1

10,2

4,3

1,5

3,2

1,2

11,9

5,0

1,75

3,7

1,3

13,6

5,7

2

4,3

1,5

15,3

6,4

2,25

4,8

1,7

17

7,1

2,5

5,3

1,9

18,7

7,8

2,75

5,8

2,1

20,4

8,5

3

6,4

2,3

22,1

9,2

3,25

6,9

2,5

23,8

9,9

3,5

7,4

2,7

25,5

10,6

3,75

8

2,9

27.2

11.3

4.00

8.5

3.1

28.9

12.0

4.25

9.0

3.3

30.6

12.8

4.50

9.6

3.5

32.3

13.5

4.75

10.1

3.7

34.0

14.2

5.00

10.6

3.8

35.7

14.9

5.25

11.2

4.0

37.4

15.6

5.50

11.7

4.2

39.1

16.3

5.75

12.2

4.4

40.8

17.0

6.00

12.8

4.6

42.5

17.7

6.25

13.3

4.8

44.2

18.4

6.50

13.8

5.0

45.9

19.1

6.75

14.4

5.2

47.6

19.8

7.00

14.9

5.4

49.3

20.6

7.25

15.4

5.6

51.0

21.3

7.50

15.9

5.8

52.7

22.0

7.75

16.5

6.0

54.4

22.7

8.00

17.0

6.2

56.1

23.4

8.25

17.5

6.3

57.8

24.1

8.50

18.1

6.5

59.5

24.8

8.75

18.6

6.7

61.2

25.5

9.00

19.1

6.9

62.9

26.2

9.25

19.7

7.1

64.6

26.9

9.50

20.2

7.3

66.3

27.6

9.75

20.7

7.5

68.0

28.4

10.00

21.3

7.7

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
15:27, 30.09.2014
połowa tabeli alpo pod reklamami albo pod bocznym menu - amatorszczyzna
Gość
14:34, 10.07.2014
a to nie przypadkiem dag podane bo 7 g to bardzo malo albo sie myle
Gość
10:35, 26.02.2011
dziękuję za poprawkę i podanie źródła. Netykieta wymaga jednak, aby link był aktywny. Głośno ostatnio jest w sieci na temat czerpania ze źródeł. pozdrawiam :)

Przepisy kulinarne:

Deser warstwowy
Deser warstwowy
Przygotuj mus truskawkowy (lub inny zależy jakie ...
Wieprzowina z fasolką szparagową
Wieprzowina z fasolką szparagową
Schab myjemy, osuszamy i pieczemy. Po upieczeniu kroimy go w poprzeczne plastry. Sos sojowy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Co Wy to gadacie o tych pestkach z dyni? "100g pestek z dyni zawiera 262 mg (ekwiwalentu jonów ...
Odnośnie majonezu: ten sklepowy jest przeważnie robiony z jajek przemysłowych w formie proszku, ...
Bardzo dziękuję pomogło :)
warto pamietac ze po podgrzaniu do mniej wiecej 40 stopni, miod zachowuje swoje wlasciwosci ...
Ho
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.144