Gdzie można znaleźć witaminę C?

Gdzie można znaleźć witaminę C?

Po co łykać tabletki witaminowe, skoro bardzo dużo witaminy C mamy pod ręką, w naturalnych produktach - owocach i warzywach?

Trwa zima, za oknem raz jest ciepło, a raz zimno. Nie wiadomo jak się ubrać, więc często marzniemy, to znowu przegrzewamy się. Do tego w pracy czy w szkole zawsze znajdzie się osoba, która kicha albo kaszle. W takiej sytuacji o przeziębienie nietrudno. Łykamy więc prewencyjnie różnorodne preparaty witaminowe, by wzmocnić swoją odporność. A jednym z naszych sprzymierzeńców jest witamina C.

Dowiedz się więcej o witaminie C

Kwas askorbinowy, czyli witamina C, jest znanym i popularnym środkiem zwiększającym naszą odporność. Dodawany jest do niemal wszystkich preparatów przeciwprzeziębieniowych oraz tych, które leczą przeziębienia. Jednak po co łykać tabletki, skoro bardzo dużo witaminy C mamy pod ręką, w naturalnych produktach - owocach i warzywach. Zwłaszcza, że zapotrzebowanie na ten składnik mineralny wcale nie jest tak duże i dla dorosłego człowieka wynosi około 75-90mg na dobę.

Najlepsze źródła witaminy C

Acerola, nazywana także malpigią granatolistną lub wiśnią z Barbados, jest owocem, który zawiera w 100g najprawdopodobniej najwięcej witaminy C spośród wszystkich znanych nam produktów - aż 1677.6mg!

Gujawa - co prawda w porównaniu z acerolą w 100g zawiera mało witaminy C, ale w porównaniu z naszym zapotrzebowaniem - bardzo dużo, bo około 230mg.

Cytryna - to ona zazwyczaj kojarzy nam się z witaminą C, a zawiera jej "tylko" 50mg w 100g, czyli nawet mniej niż kiwi (59mg).

Coś z naszego podwórka

Nie musimy jednak sięgać po egzotyczne owoce, całkiem sporo tego cennego składnika mineralnego możemy znaleźć w naszych rodzimych produktach:

Owoce dzikiej róży - 426mg;

Czarne porzeczki - 182.6mg;

Natka pietruszki - 177.7mg;

Czerwona papryka - 144mg;

Brukselka - 94mg;

Kalafior - 69mg;

Szpinak - 67.8mg;

Pomidory - 23mg;

Aronia - 21mg;

Kiszona kapusta - 16mg.

Warto także dodać, że w diecie Polaków jednym z bardzo ważnych źródeł witaminy C są ziemniaki! Pokrywają średnio około 35-37% naszego zapotrzebowania na ten składnik mineralny. Trzeba jednak pamiętać, że nieodpowiednie przechowywanie ziemniaków, a także powolne ich gotowanie (w zimnej, a nie w gorącej wodzie) znacznie zmniejsza w nich zawartość witaminy C.

Kasia Mućka

Komentarze (4) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
20:02, 30.01.2017
Gość
20:02, 30.01.2017
Gość
14:53, 04.10.2015
Gość
22:33, 10.01.2013
Co do dzikiej róży to zawiera prawie 2 gramy wit. C a nie jak piszecie niecałe pół grama. Są również odmiany mające ponad 3 gramy.

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.474
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});