Antyoksydanty - źródło zdrowia i młodości

Antyoksydanty - źródło zdrowia i młodości

Mówi się, że wiek XX był wiekiem antybiotyków, natomiast obecny XXI jest wiekiem antyoksydantów. Sprawdź dlaczego są one dla nas tak istotne.

Mówi się, że tak, jak wiek XX był wiekiem antybiotyków, tak obecny XXI jest wiekiem antyoksydantów. Dlaczego są dla nas tak istotne?

Antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami, są naszą bronią w walce z niekorzystnym działaniem wolnych rodników.

Przeczytaj także: Błonnik pokarmowy - nie zapominaj o nim

Co to są wolne rodniki?

Wole rodniki to atomy o dużej reaktywności, są dla nas szkodliwe. Uszkadzają komórki naszego organizmu, przez co przyspieszają proces starzenia się. Ponadto mogą być jedną z przyczyn rozwoju chorób krążenia, zwyrodnień stawów, zaburzeń metabolizmu czy rozwoju nowotworów. Wolne rodniki powstają podczas naturalnego procesu utleniania, stanowią efekt uboczny pobierania przez nas energii z pożywienia. Bardzo duże ilości wolnych rodników trafiają też do naszego organizmu wraz z dymem papierosowym, zanieczyszczonym powietrzem czy z żywności, do produkcji której użyto pestycydów i chemicznych konserwantów. Dodatkowo stres i leki również zwiększają ilość tych szkodliwych substancji w naszym organizmie.

Jaką rolę pełnią antyoksydanty?

Dzięki antyoksydantom nasz organizm może się bronić. Przeciwutleniacze bowiem hamują powstawanie nowych wolnych rodników i uniemożliwiają działanie tym, które już są. Uczestniczą również w naprawie uszkodzonych komórek, a także zwiększają naszą odporność.

Przeczytaj również: Zadbaj o odporność swojego dziecka

Wiele antyoksydantów potrafimy sami wytwarzać, jednak wraz z wiekiem produkujemy ich coraz mniej. Dlatego też niezbędna jest prawidłowa dieta. Codziennie w naszym menu powinny pojawić się produkty bogate w przeciwutleniacze.

Czym właściwie są antyoksydanty?

Często nie zdajemy sobie sprawy, że antyoksydantami są dobrze nam znane witaminy i składniki mineralne:

- witamina C - dzięki niej wolne rodniki usuwane są z naszej krwi i płynów na zewnątrz komórek;

- witamina A i witamina E - są najskuteczniejsze, gdy działają razem - a działają wewnątrz naszych komórek;

- karotenoidy - luteina, likopen, karoten

- selen

- cynk

- miedź

- mangan

- kobalt

A także:

- koenzym Q10

- bioflawonoidy - to substancje roślinne, które nadają im kolor, "wymiatają" wolne rodniki z naszego organizmu.

Źródła antyoksydantów

W codziennej diecie nie może zabraknąć świeżych owoców i warzyw oraz produktów zbożowych, ponieważ właśnie w nich jest największe bogactwo antyoksydantów. Szczególnie często sięgaj zwłaszcza po:

- świeży korzeń imbiru, czerwoną kapustę, paprykę, pietruszkę, brukselkę, szpinak, bób, fasolę;

- owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, truskawki, jeżyny, borówki, maliny, agrest, granaty, winogrona, pomarańcze, śliwki, ananasy, cytryny, mandarynki, grejpfruty;

- kasze jęczmienne, gryczane, produkty z maki kukurydzianej;

- orzeszki ziemne, orzechy włoskie, nasiona słonecznika.

Sprawdź także, które produkty zawierają najwięcej witaminy C

Katarzyna Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.388
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});