Antyoksydanty w ziołach i przyprawach

Antyoksydanty w ziołach i przyprawach

Dodatkowym źródłem cennych dla naszego zdrowia i młodości antyoksydantów mogą być świeże zioła i przyprawy.

Niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ale również jak najdłuższego zachowania młodości, są antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami. Część z nich nasz organizm potrafi sam wyprodukować, jednak to nie wystarcza. Zwłaszcza, że wraz z wiekiem zdolność ta maleje, a my żyjemy w zanieczyszczonym środowisku, jadamy mocno przetworzoną żywność zanieczyszczoną pestycydami,... Wszystko to powoduje, że komórki naszego organizmu nieustannie atakowane są przez wolne rodniki. A to właśnie one sprawiają, że szybciej zaczynamy się starzeć.

Przeczytaj koniecznie: Antyoksydanty - źródło zdrowia i młodości

Niezwykle ważne jest więc to, co jemy. Oczywiście antyoksydanty znajdują się w owocach i warzywach, a także produktach zbożowych. Jednak zazwyczaj zapominamy, że dodatkowym źródłem tych cennych dla nas substancji mogą być również świeże zioła i przyprawy. Fakt ten potwierdzili naukowcy z Amerykańskiego Wydziału Rolnictwa.

Oregano - zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu, jedna łyżka tej przyprawy zawiera taką samą ilość antyoksydantów, jak jedno całe jabłko;

Mięta - jest dobrym źródłem witaminy A oraz składników mineralnych - cynku i manganu;

Tymianek - doprawiając nim potrawę wzbogacisz ją nie tylko o charakterystyczny aromat i smak, ale również o witaminy A, C i beta-karoten;

Rozmaryn - poza dość dużą zawartością witaminy A, rozmaryn wyróżnia się działaniem odkażającym, wzmacnia też układ nerwowy;

Jałowiec - pomimo, iż jest źródłem cennych antyoksydantów, nie należy jadać go w nadmiarze, by nie przyniósł nam więcej szkody niż pożytku;

Kwiat lipy - od setek lat napary z lipy stosowane były jako lek na przeziębienie, te właściwości zawdzięczamy m.in. właśnie przeciwutleniaczom;

Rumianek - duża zawartość antyoksydantów to jeszcze jeden powód by częściej sięgać po ten niepozorny kwiat i pić herbatkę rumiankową;

Kwiaty nagietka - dodatkowo mają właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, świetnie nadają się jako niecodzienny składnik sałatek;

Głóg - stanowi świetne źródło niezbędnej nam witaminy C;

Korzeń imbiru - ważne by był on świeży, a nie w postaci sproszkowanej.

Warto więc zacząć używać bardziej różnorodnych przypraw, niż wyłącznie soli i pieprzu. Zioła i przyprawy nie tylko nadadzą naszym potrawom wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat, ale również zapewniają nam młody wygląd.

Sprawdź, gdzie znajduje się najwięcej witaminy C

Katarzyna Mućka

Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
23:42, 06.08.2017
Dbanie o swój organizm i ochrona przed stresem antyoksydacyjnym powinien być dla każdego jednym z priorytetów. Wiadomo, że w dzisiejszych czasach jesteśmy zabiegani i myślenie o tym co dobre, a co złe dla zdrowia spada na dalsze tory, stąd warto posiłkować się pewnymi suplementami jak choćby Resvitarox: https://mocantyoksydantow.pl
Gość
22:38, 30.01.2011
Każdy kto ma nawet najmniejszy kawałek ogródka czy balkonu i mieszka w niezanieczyszczonym otoczeniu powinien mieć zioła, chodować je i dodawać do potraw! To taka szkoda, ze mało chodujemy tymianku, rozmarynu, tymianku i bazylii. Nasze potrawy byłyby dużo smaczniejsze. Majka

Przepisy kulinarne:

Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Mus z Kaszki Manny z Truskawkami
Zaczniemy od ugotowania kaszy manny. Ja robię to z godzinkę, nawet dwie przed ...
Frytki
Frytki
Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy.Kroimy je w równe ...
Sałatka z kiwi i granatem
Sałatka z kiwi i granatem
Dokładnie myjemy wszystkie owoce.Gruszkę, kiwi i mango obieramy. Kroimy je w grubą ...
Sałatka z ogórków i granata
Sałatka z ogórków i granata
Ogórka myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Kupilem niedawno w markecie Leclerc sloik zupy o nazwie - Kwaśnica z żeberkiem - waszej ...
Ta woda to syf jak to ładnie posumowali w teście jakóści ...
Спасибо.
Blogi kulinarne:
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.472
var dataLayer = []; dataLayer.push({"page": "other"});