Jak zrobić domowy makaron

Jak zrobić domowy makaron

Jednym ze smaków dzieciństwa jest smak domowego makaronu. Żaden kupowany w sklepie nie może się z nim równać.

Jednym ze smaków dzieciństwa jest smak domowego makaronu. Żaden kupowany w sklepie nie może się z nim równać. Wielu osobom kojarzy się on z niedzielnymi obiadami u babci czy mamy. Powracają wspomnienia kuchennego stołu przykrytego nakrochmalonymi ściereczkami, a na nich suszy się makaron... A może chcesz przypomnieć sobie tamte chwile i tamten niepowtarzalny smak?

Dowiedz się więcej o sosach do makaronu

Oczywiście można powiedzieć, że dziś już nie ma takich pysznych, świeżych jajek czy mąka już nie ta. Jednak warto spróbować przygotować makaron własnoręcznie.

Składniki makaronu

Pyszny, domowy makaron składa się ze świeżych jajek oraz z mąki. Dodatkiem jest niewielka ilość wody.

Przeczytaj koniecznie: Jak sprawdzić świeżość jajka

- mąka pszenna, może być krupczatka - 0,5kg

- jajka - 2-3 sztuki

- letnia woda - 2-3 łyżki

Jak go zrobić?

Krok 1: Mąkę wysyp na stolnicę.

Krok 2: W mące zrób na środku dołek i wlej do niego jajka, dodaj wodę.

Krok 3: Zagnieć ciasto. Powinno być jednolite i elastyczne, ale niezbyt miękkie. W razie potrzeby podsyp więcej mąki.

Krok 4: Podziel ciasto na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkuj tak, by powstał bardzo cienki placek.

Krok 5: Przełóż placki na stół wyłożony czystymi ściereczkami kuchennymi. Po kilku-kilkunastu minutach odwróć je na drugą stronę. Muszą podeschnąć.

Krok 6: Każdy placek przełóż z powrotem na stolnicę i pokrój go na 5-8cm podłużne pasy.

Krok 7: Ułóż kilka pasków ciasta jeden na drugim i pokrój je cienko w poprzek.

Krok 8: W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.

Krok 9: Wrzuć przygotowany makaron. Nie rozgotuj go. Poczekaj, aż zacznie wypływać na powierzchnię, wówczas zaraz po zakipieniu wody odcedź, najlepiej przelewając na durszlak.

Krok 10: Jeśli zamierzasz przygotowany makaron podać z rosołem lub inną zupą, polej go dużą ilością zimnej wody. Tak zahartowany będzie znacznie smaczniejszy, poza tym usuniesz z niego pozostałości mąki. Jeżeli makaron ma być polany sosem, zamiast przelewać go wodą, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj makaron.

Sprawdź także: Jak zrobić ciasto na pierogi

Domowy makaron bez problemu możesz przechowywać. Zagnieciony i już pokrojony, ale jeszcze surowy trzeba dokładnie wysuszyć. Może to potrwać około 24, a nawet 48 godzin. Następnie wystarczy przełożyć go do szczelnie zamykanego pojemnika i w ten sposób można go przechować.

Jeśli jednak okazało się, że ugotowanego makaronu jest za dużo, przełóż go do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki. Możesz go także zamrozić.

Kasia Mućka

Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz

Przepisy kulinarne:

Budyń z marchwi
Budyń z marchwi
Dokładnie umytą i ugotowaną marchew, mielimy razem z ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Omlet z szynką i papryką
Omlet z szynką i papryką
Miksujemy jajko z mąką na gładką, jednolitą masę. ...
Curry z kurczakiem
Curry z kurczakiem
Piersi z kurczaka myjemy pod zimną, bieżącą wodą, ...
Cannelloni
Cannelloni
Kroimy cebulę i czosnek.Podgotowujemy lekko ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Hi If you visit Europe , just pop in to my shop near to Warsaw. I have at least 100 kinds of yerba ...
ciekawe! tu jest jeszcze artykuł o innych dziwnych smakach z równych stron świata :) ...
Ja ostatnio zrobiłam zamiast drinka likier. Kupiłam mleczko skondensowane słodkie, dodałam ...
Tzatziki Prymat ~ Gość
jak kolejorz bawi sie
Kasze na parze ~ Gość
Należy zalać kaszę wrzącą wodą i potem gotować w parowarze do momentu, aż wchłonie cała ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.523