Składanie serwetek - kieszonka na sztuce

Składanie serwetek - kieszonka na sztuce

Serwetki układane na stole są bardzo użyteczne i mogą pełnić kilka funkcji. Najbardziej oczywistą jest ta ochronna - podczas posiłku, ułożona na kolanach, serwetka chroni naszą odzież przed zachlapaniem. Po zjedzeniu, możemy nią osuszyć kąciki ust. Równie istotną rolą serwetek jest dekoracja całego stołu. Ładnie, w pomysłowy sposób złożone nadają ciekawy wygląd całemu nakryciu.

Przeczytaj również: Serwetki na stole

Jednym z dość prostych sposobów na ułożenie serwetek jest zrobienie z nich pokrowców na sztućce - serwetkowych kieszonek.

Krok 1: Ułóż serwetkę płasko na stole.

kieszonka z serwetki - krok 1

Krok 2: Złóż ją po skosie na pół, aby powstał prostokąt.

kieszonka z serwetki - krok 2

Krok 3: Ponownie złóż serwetkę na pół, tym razem powinien powstać kwadrat.

kieszonka z serwetki - krok 3

Krok 4: Ułóż serwetkę na stole w ten sposób, by wszystkie jej rogi były u góry.

Krok 5: Odegnij ku dołowi jeden róg serwetki. Nie składaj go równo na pół.

kieszonka z serwetki - krok 5

Krok 6: W ten sam sposób zagnij drugi róg.

kieszonka z serwetki - krok 6

Krok 7: Zagnij także trzeci róg.

kieszonka z serwetki - krok 7

Krok 8: Ostatniego rogu nie zaginaj. Ostrożnie obróć serwetkę na drugą stronę.

kieszonka z serwetki - krok 8

Krok 9: Zagnij jeden brzeg do środka.

kieszonka z serwetki - krok 9

Krok 10: Zagnij drugi brzeg i załóż jeden za drugi.

kieszonka z serwetki - krok 10

Krok 11: Ostrożnie przełóż złożoną serwetkę na drugą stronę.

kieszonka z serwetki - krok 11

Krok 12: Do powstałej kieszonki włóż sztućce. Gotowe!

kieszonka z serwetki - krok 12

Sprawdź, jak zrobić z serwetki:

- serce

- banana

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:11, 24.12.2011
zawsze je robię na specjalne okazje , szybko i efektownie ;)
Gość
20:52, 16.03.2011
RACJA SĄ SUPER:))))
Gość
19:13, 16.02.2011
Te serwetki wyglądają przepięknie

Przepisy kulinarne:

Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Piersi z kurczaka nadziewane cukinią z spaghetti szafranowym
Paprykę chilli przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, następnie każdą połowę pokroić ...
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
MAGNEZ W TABLETKACH jest NAJLEPSZY ! Nie drogi ! I skuteczny !
banan ? czekolada najbardziej mi odpowiada a ile nawet kalorii jest w niej dlatego NIE nie ...
Nigdy nie doceniałem tego napoju. Jest w porównaniu z innymi napojami gazowanymi wyjątkowo ...
Nazywają się familijne a zawierają tłuszcz utwardzony ,który powoduje: znacznie ...
słyszałam, że grapefruit jest owocem dla odchudzających, się ale tak na dobrą sprawę każdy ...
Blogi kulinarne:
a-cook-oo a-cook-oo a-cook-oo - daj się zaskoczyć
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.389