Składanie serwetek - kieszonka na sztuce

Składanie serwetek - kieszonka na sztuce

Serwetki układane na stole są bardzo użyteczne i mogą pełnić kilka funkcji. Najbardziej oczywistą jest ta ochronna - podczas posiłku, ułożona na kolanach, serwetka chroni naszą odzież przed zachlapaniem. Po zjedzeniu, możemy nią osuszyć kąciki ust. Równie istotną rolą serwetek jest dekoracja całego stołu. Ładnie, w pomysłowy sposób złożone nadają ciekawy wygląd całemu nakryciu.

Przeczytaj również: Serwetki na stole

Jednym z dość prostych sposobów na ułożenie serwetek jest zrobienie z nich pokrowców na sztućce - serwetkowych kieszonek.

Krok 1: Ułóż serwetkę płasko na stole.

kieszonka z serwetki - krok 1

Krok 2: Złóż ją po skosie na pół, aby powstał prostokąt.

kieszonka z serwetki - krok 2

Krok 3: Ponownie złóż serwetkę na pół, tym razem powinien powstać kwadrat.

kieszonka z serwetki - krok 3

Krok 4: Ułóż serwetkę na stole w ten sposób, by wszystkie jej rogi były u góry.

Krok 5: Odegnij ku dołowi jeden róg serwetki. Nie składaj go równo na pół.

kieszonka z serwetki - krok 5

Krok 6: W ten sam sposób zagnij drugi róg.

kieszonka z serwetki - krok 6

Krok 7: Zagnij także trzeci róg.

kieszonka z serwetki - krok 7

Krok 8: Ostatniego rogu nie zaginaj. Ostrożnie obróć serwetkę na drugą stronę.

kieszonka z serwetki - krok 8

Krok 9: Zagnij jeden brzeg do środka.

kieszonka z serwetki - krok 9

Krok 10: Zagnij drugi brzeg i załóż jeden za drugi.

kieszonka z serwetki - krok 10

Krok 11: Ostrożnie przełóż złożoną serwetkę na drugą stronę.

kieszonka z serwetki - krok 11

Krok 12: Do powstałej kieszonki włóż sztućce. Gotowe!

kieszonka z serwetki - krok 12

Sprawdź, jak zrobić z serwetki:

- serce

- banana

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:11, 24.12.2011
zawsze je robię na specjalne okazje , szybko i efektownie ;)
Gość
20:52, 16.03.2011
RACJA SĄ SUPER:))))
Gość
19:13, 16.02.2011
Te serwetki wyglądają przepięknie

Przepisy kulinarne:

Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Sałatka tatarska ze śledziem i ananasem
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie z octem, żeby straciły nadmierną słoność i ...
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąg pieczony w białym winie
Pstrąga patroszymy, usuwamy z niego łuski i myjemy.W misce ucieramy 50g masła aż ...
Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
niezle pasuje jeszcze do tego drobno krojony pomidor :)
najlepsza ze wszystkich, pyszności
Bardzo szybko sie robi i wychodzi naprawde dobra zupa, smakuje prawie jak domowa. Ostatnio robilam ...
Bardzo dobry pasztet, mi bardzo smakuje i czosnkowy jest chyba najlepszy ze wszystkich.
Uwielbiam ten pasztet z pomidorami! Super smakuje z ketchupem :)
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:1.22