Składanie serwetek - kieszonka na sztuce

Składanie serwetek - kieszonka na sztuce

Serwetki układane na stole są bardzo użyteczne i mogą pełnić kilka funkcji. Najbardziej oczywistą jest ta ochronna - podczas posiłku, ułożona na kolanach, serwetka chroni naszą odzież przed zachlapaniem. Po zjedzeniu, możemy nią osuszyć kąciki ust. Równie istotną rolą serwetek jest dekoracja całego stołu. Ładnie, w pomysłowy sposób złożone nadają ciekawy wygląd całemu nakryciu.

Przeczytaj również: Serwetki na stole

Jednym z dość prostych sposobów na ułożenie serwetek jest zrobienie z nich pokrowców na sztućce - serwetkowych kieszonek.

Krok 1: Ułóż serwetkę płasko na stole.

kieszonka z serwetki - krok 1

Krok 2: Złóż ją po skosie na pół, aby powstał prostokąt.

kieszonka z serwetki - krok 2

Krok 3: Ponownie złóż serwetkę na pół, tym razem powinien powstać kwadrat.

kieszonka z serwetki - krok 3

Krok 4: Ułóż serwetkę na stole w ten sposób, by wszystkie jej rogi były u góry.

Krok 5: Odegnij ku dołowi jeden róg serwetki. Nie składaj go równo na pół.

kieszonka z serwetki - krok 5

Krok 6: W ten sam sposób zagnij drugi róg.

kieszonka z serwetki - krok 6

Krok 7: Zagnij także trzeci róg.

kieszonka z serwetki - krok 7

Krok 8: Ostatniego rogu nie zaginaj. Ostrożnie obróć serwetkę na drugą stronę.

kieszonka z serwetki - krok 8

Krok 9: Zagnij jeden brzeg do środka.

kieszonka z serwetki - krok 9

Krok 10: Zagnij drugi brzeg i załóż jeden za drugi.

kieszonka z serwetki - krok 10

Krok 11: Ostrożnie przełóż złożoną serwetkę na drugą stronę.

kieszonka z serwetki - krok 11

Krok 12: Do powstałej kieszonki włóż sztućce. Gotowe!

kieszonka z serwetki - krok 12

Sprawdź, jak zrobić z serwetki:

- serce

- banana

Komentarze (3) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Zaloguj
Twój komentarz
Gość
16:11, 24.12.2011
zawsze je robię na specjalne okazje , szybko i efektownie ;)
Gość
20:52, 16.03.2011
RACJA SĄ SUPER:))))
Gość
19:13, 16.02.2011
Te serwetki wyglądają przepięknie

Przepisy kulinarne:

Kokosowe kuleczki
Kokosowe kuleczki
Herbatniki mielimy lub drobno kruszymy. Ucieramy ...
Galaretka jabłkowa
Galaretka jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy.Wyciskamy z nich sok ...
Pieczony omlet z szynką
Pieczony omlet z szynką
Rozdzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy ...
Bezy kakaowe
Bezy kakaowe
Białka ubijamy na pianę, dodajemy 60g cukru pudru. ...
Domowe faworki
Domowe faworki
Mąkę przesiej na stolnicę. Podana przeze mnie ilość ...
Najnowsze artykuły:
Na odchudzanie - parowanie Gotowanie na parze od lat zalecane jest przez dietetyków, jako najzdrowszy sposób przygotowywania gorących posiłków. Czas zakochać się w parowaniu!
Wykorzystaj papier do pieczenia na różne sposoby Papier do pieczenia jest niezwykle przydatny w każdej kuchni, jednak można go wykorzystać także w nieco nieoczywisty sposób.
Jarzynka do obiadu - tylko znad pary Parowanie staje się coraz popularniejsze. I świetnie - przecież to najzdrowaszy sposób przygotowania posiłków, również jarzynek podawanych do obiadu.
Ostatnio komentowane:
Chwała, że mnie nic nie boli i nie muszę się tak nad sobą rozczulać - jedząc kaszki dla ...
Nikt chyba nie lubi przypalonych garnków :) Osobiście mogę polecić całkiem niezły preparat a ...
"Najlepiej jest również pić mleko do posiłku, a nie po nim." ciekawe :)
Znalazłam na you tube filmik jak usunąć plamy z czerwonego wina i sprawdziłam ten produkt - ...
Ja swój olej zwykle oddaje do skupu http://www.euro-eko-polska.pl/ zbyt często wylewałam olej i ...
Blogi kulinarne:
Marcin Budynek Marcin Budynek Doskonały kucharz, manager oraz pomysłodawca. Organizator i juror, a także laureat wielu konkursów ...
Szczypior gotuje Szczypior gotuje Przemysław Kuśnierek od kilku lat jest właścicielem firmy CHIVE, zajmującej się wyspecjalizowanym ...
Łukasz Fulara Łukasz Fulara Wielokrotny uczestnik i laureat najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych. Na co dzień szef kuchni w ...
Współpraca | Regulamin | Kontakt
Copyright © Avigail Holdings Sp. z o.o. 2009 - 2012
T:0.22